avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare imprumut

am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce cu vorba si pentru mine este evident ca nu-i voi mai recupera, ba, de la o vreme nici nu mai raspunde la telefoane. din pacate n-am facut nici un act vis a vis de acesti bani. am aflat intre timp ca exista o lista lunga de persoane care sub un pretext sau altul au ''imprumutat'' bani acestui individ si nu i-au mai vazut inapoi. pot face plangere penala pentru excrocherie, daca si aceste 2 doamne vin ca martore ca au fost pacalite de acest individ in acelasi mod? (una dintre doamne are chiar mailuri de la el in care-i promite ca-i restituie banii) ;trebuie sa depun plangerea la Parchet?exista vreun articol de lege la care pot face referire in plangere?exista vreo sansa daca nu sa recuperam banii, macar sa-l oprim pe acest individ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:17, 26 Mai 2009
Cred mai degraba ca ar putea fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune...
Desi la o prima vedere nu pare a fi infractiune, se are in vedere si pericolul social al faptei si banuiesc ca daca era vorba despre o singura persoana "inselata/pacalita/excrocata" se mai putea trece cu vederea dar sunt cel putin 3 (trei) persoane pacalite...
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Daca intr-adevar sunt reale cele mentionate , si exista o asemenea practica de a induce in eroare , poate subzista , dupa cum bine a zis doamna Cermak , infractiunea de inselaciune.
Insa si aceasta uzanta trebuie sustinuta si de alte persoane prejudiciate , putand si ele titularul plangerii , pentru a fi mai plauzibili in fata organelor de cercetare/urmarire (agenti de politie , parchet).Ganditi-va si la martorii care ar cunostinta de vreun fapt sau vreo imprejurare a activitatii infractionale.

Citisem doar de abuzul de incredere , care nu se retine in cazul unui imprumut....:">
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dati-mi voie sa va contrazic. Nu cred ca este inselaciune. Omul s-a imprumutat. Poate chiar intentioneaza sa restituie banii dar nu are de unde. Din pacate debitorii nu raspund penal in Romania.
intr-adevar, este vorba de mai multe persoane care au fost inselate de acest individ. pana acum suntem 4 care dorim s amergem mai departe, cum credeti ca ar trebui sa procedam, sa facem o plangere comuna sau fiecare separat, sau fac eu plangerea in nume personal mentionandu-le pe ele ca martore?

va multumesc
Nu cred ca genul acesta de "probleme" trebuie rezolvat atat de usor (adica deloc!)
Daca acceptam/interpretam in acest fel genul acesta de "infractiuni", inseamna ca acceptam sa fim "furati" pentru ca "meritam" intr-un fel sau altul...
Cand m-am referit la continutul constitutiv m-am referit la latura obiectiva-elementul material al infractiunii :"care consta in oricare din variantele infractiunii, intr-o actiune frauduloasa de amagire ori inducere in eroare a victimei, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase (promisiunea ca va returna intr-un timp foarte scurt suma imprumutata).
Prezentarea frauduloasa, denaturata sau alterata a realitatii trebuie sa fie apta de a inspira increderea victimei si de a o induce in eroare, de a o amagi sau sa o mentina in eroarea produsa anterior (e-mailul prin care promite ca va returna imprumutul in scurt timp).
Urmarea imediata a constat in crearea unei situatii care a produs paguba in patrimoniul privat al victimei.
Legatura de cauzalitate consta in actiunea de amagire si paguba produsa.
Latura subiectiva-intentia -actiunea ce formeaza elementul material se realizeaza in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos material injust (intentie calificata prin scop).
Actiunea de amagire poate imbraca in cazul de fata forma unei activitati infractionale continuate...nu exista doar un singur pagubit#-o
Oricum, o sesizare la Parchet formulata de catre toate persoanele pagubite ar lamuri pe deplin "situatia" si vorba userului care a pus subiectul in discutie:"trebuie oprita acea persoana intr-un fel sau altul"...
Ar trebui ca fiecare "victima" sa formuleze in nume propriu plangerea, mentionandu-le ca martor pe celelalte persoane pagubite...

Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Abuz de incredere la inchirierea unui automobil mihdanbv mihdanbv Stiati ca fapta prin care cineva inchiriaza un autoturism pe baza de contract si nu-l mai retuneaza la sfarsitul contractului este cconsiderata abuz de ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila - data de la curge termenul aleahim5562 aleahim5562 Buna ziua De cand se i-a in considerare termenul de 60 de zile la plangerea penala? Imediat dupa fapta in sine sau dupa ce a refuzat sa-mi dea suma de bani? (vezi toată discuția)