avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului medical cu 4 luni in care nu am avut nici un venit, din cele 6

buna ziua!

Am tot citit ca pentru baza calculului concediului medical se iau 6 luni anterior intrarii in concediu dar cum se calculeaza atunci cand nu ai avut nici un venit un anumit numar de luni.
Mai concret: in martie a.c. am terminat CCC dar apoi am aflat ca firma unde lucrasem a intrat in insolventa. Din cauza faptului ca mi-au trebuit luni bune ca sa dau de lichidator si de tot <arsenalul> de acte pentru a intra in somaj intr-un final am intrat in somaj in august iar in octombrie in CM. Cei de la somaj au spus ca la calculul CM-ului se iau in consideratie lunile august si septembrie si inca 4 luni anterioare adica aprilie, mai, iunie si iulie dar eu in aceste luni nu figurez cu nici un venit pentru ca nu am reusit sa imi fac actele cu fostul angajator ca sa ma bage in somaj. Dar mi s-a spus ca se calculeaza zero pe aceste luni si ca se face media celor 2 luni din somaj plus zero si se imparte la 6, ceea ce este oricum de tot rasul :((

Are dreptate d-na de la somaj, cele 4 luni se considera zero si totusi se iau in calcul la impartirea la 6? :O

Va multumesc frumos!
ps. sper sa se fi inselat dansa!!!!!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:00, 14 Octombrie 2014
Da. Rationamentul este acesta.
Dar va spuneam ca lunile aprilie, mai, iunie si implicit iulie nu am beneficiat de absolut nimic -- nici somaj, nici CCC...absolut nimic dat fiind faptul ca CCC l-am terminat in martie si in somaj am intrat in august (deci chiar lunile care imi trebuiesc pentru calculul concediului medical -- din aceasta cauza d-na de la AJOFM le-a calculat ca fiind zero si totusi le-a inclus in baza de calcul a CM-ului) si ca din aceste 6 luni premergatoare concediului medical am beneficiat doar in august si septembrie adica lunile de somaj.
Asadeci ce baza de calcul se aplica concediului medical in care am intrat din 1 octombrie? Aici nu prea inteleg eu! :(

Si inca o chestiune: tot citesc din legea care mi-ati dat-o si vad ca la art. 12 se sfecifica si anumite situatii aparte cum ar fi ca si eu am platit in perioada martie-septembrie din buzunar la ANAF asa cum scrie pe foaia primita de la ei in care se arata lunile in care am platit si cota aferenta salariului minim si scrie sus <<Nota de calcul pentru plata obligatiilor la Fondul asigurarilor sociale de sanatate aferente persoanelor fizice care nu au realizat venituri>>. Eu am platit atunci in martie anticipat pentru 7 luni si septembrie inclusiv chiar daca din august eu am intrat in somaj.

Va multumesc frumos! Stiu ca este o situatie mai aparte dar vreau sa inteleg mai bine si corect pentru ca este imposibil sa beneficiez doar de 20 lei pentru CM-ul dat. Ma intelegeti?
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
hopeless1, utilizator
1. Se iau ca baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical numai cele doua luni (august si septembrie).

2. Asa scrie si in art.73(2), Exemplul nr.1 din Normele de aplicare a OUG 158/2005.

3. Adica, asa cum v-am spus si intr-un raspuns anterior:
2. - În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuţia.
- Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în lunile in care a realizat venituri, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã.


4. - In cele doua luni, august si septembrie, ati avut indemnizatie de somaj.
- Agentia de Somaj v-a platit contributiile la pensie si sanatate.
- Indemnizatia pentru concediu medical are ca baza de calcul numai aceste doua luni.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
iar pentru lunile aprilie, mai, iunie si iulie inclusiv august si septembrie (chiar daca eu am intrat in somaj in august) acest interval apr.-sept. in care eu personal am platit la stat pentru asigurarile de sanatate nu se ia in consideratie salariul minim pentru care am platit cotizatia catre CASS? Asa cum scrie in art. 12, eu practic platind pentru CASS din propriul buzunar?

ps. dar doar la CASS, NU insa si la pensii.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
hopeless1, utilizator
1. Indemnizatia pentru concediu medical nu este conditionta de plata contributiei la sanatate (5,5%) ci de plata cotei de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. - Aceasta cota de contributie a fost platita de Agentia de Somaj atunci cand a platit si contributia la sanatate.
- Dvs., ca persoana fizica, nu aveati cum sa platiti aceasta cota, dvs. ati platit numai contributia la sanatate de 5.5%.

3. Nu stiu de ce va complicati cu atatea probleme cand legea este de partea dvs. si Agentia de Somaj trebuie sa va plateasca indemnizatia pentru concediu medical peacre apoi o recupereaza de la CJAS.


Am inteles. Deci nu are nici o legatura una cu alta.
Atunci nu-mi ramane decat sa ma duc la d-na de la somaj, dar cu greu o voi convinge sa nu imparta venitul din august si septembrie la 6 mai ales ca pe luna august am beneficiat practic cam de 70% din somaj si nu integral, pentru ca nu a fost luna plina :((

Va multumesc foarte frumos!
Am sa revin cu detalii, poate cineva va ma fi in situatia asta.


PS. si poate cineva sa calculeze efectiv cam care ar fi baza de calcul ca sa-i si pot exemplifica doamnei de la somaj concret? am sa dau orice detalii este nevoie dar pot sa va spun ca in august am beneficiat de 280 lei si in septembrie de 417 lei. Asadar cum se calculeaza baza pentru cei 75% care mi-i acorda CM-ul?
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
hopeless1, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical dupa ccc1 Dana-Ion Dana-Ion Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1. Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni) Dana_Saigiu Dana_Saigiu Buna ziua,am si eu o intrebare,am depus azi concediul medical dupa somaj,dar nu mi-au zis cand vine,decat ca vine tot prin posta! Intrebarea mea este: vine ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ... cami_vox cami_vox Buna ziua. Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ani, pana in luna august 2024. Daca intre timp raman insarcinata, ce se intampla in ... (vezi toată discuția)