avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - datorii comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - datorii comune

buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si partajul, intrucat am considerat ca nu avem bunuri comune. In casatorie eu am venit cu un apartament pe care l-am primit mostenire de la o matusa, iar impreuna nu am achizitionat alte bunuri de valoare. Singura sa contributie a fost participarea la renovarea apartamentului. In timpul casatoriei el a contractat un credit destul de mare, credit pe care l-a garantat cu o ipoteca pe casa mea. Mentionez ca am fost de acord cu acest lucru si am semnat ca coplatitor in acest contract. Banii au fost folositi pentru o investitie in afacerile lui care ulterior s-au dovedit paguboase si toti banii s-au pierdut. Ulterior divortului, la aproape un an, el doreste sa facem partaj, pe motiv ca datoria de la banca este o datorie comuna si trebuie s-o impartim. Mentionez ca rata lunara este foarte mare, eu nepermitandu-mi sa platesc nici jumatate din ea. Pe parcursul casatoriei eu am avut venituri modeste spre deosebire de el care castiga destul de bine. Va rog sa-mi spuneti in ce masura eu pot fi obligata la plata acestui credit si care sunt riscurile acestui partaj pentru mine. imi pot pierde casa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 20 Octombrie 2014
Cf contractului ambii sunteti obligati, insa daca el sau dvs sau nimeni nu plateste creditul, banca va ia casa, asta e cert, iar daca ramane o diferenta de platit, banca ia de la cine poate din voi de prinde, de la dvs poate prinde casa.
Dansul e dispus sa imparta, tot e bine ca putea sa nu mai plateasca deloc si sa va faca pe dvs sa alergati dupa el prin instanta.
Decat sa va adresati instantei si sa mai platiti si taxe de timbru, intalniti-va , stati de vb si vedeti ce vrea, ar fi ok sa platiti pe jumatate acel credit.

Nici o datorie nu poate fi partajată fără acordul creditorului.
Deci fără acordul băncii va fi foarte greu de partajat acel credit.

Pe de altă parte, banca nu are nici un interes în a modifica acel contract de credit atâta timp cât are o ipotecă prin care este garantat împrumutul.
Din păcate a fost ipotecat un bun propriu al D-voastră, iar creditul a fost folosit de către soțul care practic nu a garantat cu nimic.

Situația D-voastră este destul de nefavorabilă.
Ar fi bine să vorbiți cu un avocat care să vadă în concret despre ce este vorba.
Mie una nu mi se pare tata de rau.

In primul rand, sotul a cheltuit banii pentru o investitie cu care ambii soti au fost de acord si cfare trebuia sa fie in folosul ambilor, asa incat banii nu au fost folositi exclusiv de sot, platitorul concret al investitiei comune nefiind atat de relevant.

In al doilea rand, imi pare fericit ca sotul doreste partajarea, inseamna ca poate aduce si el o garantie, asa incat sa nu fie numai bunul doamnei expus executarii la nevoie.

In al treilea rand, in functie de conditiile concrete, impartirea unui credit se poate face, in practica, printr-o obligare a unui sot fata de celalalt sau prin refinantarea creditului. In ambele cazuri banca nu isi da vreun acord, insa sotii au o anumita garantie sau macar un document pe care il pot pune in executare.
Atentie, pana la indestularea bancii pentru toata suma datorata, puteti fi executata asupra oricarui bun pe care il aveti - si casa dinainte si cea noua si masina si orice altceva mai aveti, daca sotul nu plateste. Banca il va "ataca" pe cel mai vulnerabil si cu proprietati la vedere daca datoria nu e platita conform contractului.
instantele partajeaza datoriile comune de multa vreme...si fara ca banca sa fie parte

evident...ulterior unei astfel de imparteli banca opereaza o novatie

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Divort mariana_d mariana_d Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii pentru deschiderea unui divort ( cu partaj), fara minori. Ce se intampla daca apartamentul comun ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)