avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - datorii comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - datorii comune

buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si partajul, intrucat am considerat ca nu avem bunuri comune. In casatorie eu am venit cu un apartament pe care l-am primit mostenire de la o matusa, iar impreuna nu am achizitionat alte bunuri de valoare. Singura sa contributie a fost participarea la renovarea apartamentului. In timpul casatoriei el a contractat un credit destul de mare, credit pe care l-a garantat cu o ipoteca pe casa mea. Mentionez ca am fost de acord cu acest lucru si am semnat ca coplatitor in acest contract. Banii au fost folositi pentru o investitie in afacerile lui care ulterior s-au dovedit paguboase si toti banii s-au pierdut. Ulterior divortului, la aproape un an, el doreste sa facem partaj, pe motiv ca datoria de la banca este o datorie comuna si trebuie s-o impartim. Mentionez ca rata lunara este foarte mare, eu nepermitandu-mi sa platesc nici jumatate din ea. Pe parcursul casatoriei eu am avut venituri modeste spre deosebire de el care castiga destul de bine. Va rog sa-mi spuneti in ce masura eu pot fi obligata la plata acestui credit si care sunt riscurile acestui partaj pentru mine. imi pot pierde casa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 20 Octombrie 2014
Patrick_ a scris:


:)

Sau poate ar trebui să începem prin a vedea ce înseamnă o novație și cum se definește această operațiune juridică..... ;)


:)

la spetza ex-sotul caruia i-a fost atrinuit imbilul ci creditul ipotecar prin irevocabila merge la banca si prin acord aduce un alt codebitor la fel de solvabil sau chiar mai bun decat fostul sau sot

eu apreciez asta o novatie la clauza solidaritatii si indivizibilitatii obligatiei asumate prin contractul de credit

Fiecare putem aprecia ce vrem și cum vrem aici. ;)

Problema cu novația este că una dintre condițiile esențiale pentru a acesteia este intenția părților de a nova.
Or în speță, care ar fi interesul băncii să aibă intenția de a nova atâta timp cât are un contract valabil încheiat și cu garanții prin care cei doi soți/foști soți sunt obligați la plata creditului?
Banca ar putea avea interesul de a nova doar dacă i se oferă condiții mai avantajoase decât în contractul inițial, ceea ce înseamnă costuri pentru cealaltă parte.

Dar, în afară de eventualele înțelegeri ulterioare la care banca ar putea sau nu să participe, hotărârea judecătorească nu este opozabilă băncii (dacă aceasta nu a fost parte în cauză), aceasta putându-se îndrepta împotriva oricăruia dintre soți, indiferent ce scrie în hotărâre.

Singura posibilitate a instanței de a „partaja” datoria este de a obliga pe unul dintre soți către celălalt, în așa fel încât datoria către bancă a acestuia din urmă să fie recuperată de la primul, fără ca astfel să fie afectate obligațiile stabilite prin contractul de credit a celor doi în raport cu banca.
Deci cu alte cuvinte instanta ma poate obliga sa il despagubesc pe fostul sot, cu parte din bunurile pe care le detin, pentru datoria comuna pe care el va continua sa o plateasca, intrucat eu nu am posibilitatea de a participa la plata ratelor . Am inteles corect?
Da, există și varianta aceasta.
Depinde însă și de ce va cere soțul, de cui îi va rămâne apartamentul, etc.

Ca idee ceea ce vroiam să spun este că pentru bancă nu prea are importanță faptul că a intervenit divorțul și faptul că soții și-au partajat bunurile.
Contractul de credit va rămâne neschimbat în principiu, atâta timp cât banca nu este parte în proces.

În cazul în care veți fi obligată către soț pentru compensarea ratelor pe care acesta le va plăti, de hotărârea respectivă (dacă banca nu a fost parte în proces), vă veți putea folosi eventual într-o contestație la executare împotriva băncii care ar încerca să vă execute în baza contractului de credit (dacă, bineînțeles soțul nu-și plătește ratele).

Oricum partajul bunurilor somune ale soților în caz de divorț e o problemă destul de delicată dacă există și credite bancare, motiv pentru care nu se pot da soluții standard.
Soluția depinde de mai multți factori care diferă de la caz la caz, motiv pentru care ar fi bine să vorbiți cu un avocat specializat pe așa ceva și care după ce vede în detaliu cauza să vă ofere mai multe variante, iar apoi să-și construiască acțiunea în vederea realizării scopului pe care-l vi l-ați propus.
Nu are cum sa castige o contestatie la executare, nu vad temei.
In afara de varianta prezentata de Patrik, mai este cea a refinantarii. O recomand mult mai calduros, lucrurile ramanand cu mult mai clare in varianta asta. Totusi, e mai greu accesibila.
In cazul in care partajul nu e opozabil bancii, unul dintre soti poate ramane cu o ipoteca, cu vreo inscriere pe la registrul de neplatitori buni sau, mai clar, desi nu ramane cu bunul, nu poate face un alt credit, desi a planificat sa dea avans sulta la alt imobil...

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Divort mariana_d mariana_d Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii pentru deschiderea unui divort ( cu partaj), fara minori. Ce se intampla daca apartamentul comun ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)