avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - datorii comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - datorii comune

buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si partajul, intrucat am considerat ca nu avem bunuri comune. In casatorie eu am venit cu un apartament pe care l-am primit mostenire de la o matusa, iar impreuna nu am achizitionat alte bunuri de valoare. Singura sa contributie a fost participarea la renovarea apartamentului. In timpul casatoriei el a contractat un credit destul de mare, credit pe care l-a garantat cu o ipoteca pe casa mea. Mentionez ca am fost de acord cu acest lucru si am semnat ca coplatitor in acest contract. Banii au fost folositi pentru o investitie in afacerile lui care ulterior s-au dovedit paguboase si toti banii s-au pierdut. Ulterior divortului, la aproape un an, el doreste sa facem partaj, pe motiv ca datoria de la banca este o datorie comuna si trebuie s-o impartim. Mentionez ca rata lunara este foarte mare, eu nepermitandu-mi sa platesc nici jumatate din ea. Pe parcursul casatoriei eu am avut venituri modeste spre deosebire de el care castiga destul de bine. Va rog sa-mi spuneti in ce masura eu pot fi obligata la plata acestui credit si care sunt riscurile acestui partaj pentru mine. imi pot pierde casa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:26, 20 Octombrie 2014
POate in vremurile de glorie ale infloririi economice, ca eu nu stiu banca azi care sa recunoasca "partajul" facut in instanta si pe buna dreptate!
Consider acele impartiri nu tocmai complete, sa spun asa...

:)

Sau poate ar trebui să începem prin a vedea ce înseamnă o novație și cum se definește această operațiune juridică..... ;)
Eu ma gandeam la o situatie de genul: banca o sa-l oblige pe el in continuare la plata ratelor (mentionez ca in prezent el plateste ratele), iar instanta ma va oblige sa-l despagubesc cumva, cu bunuri a caror valoare acopera jumatate din credit. si asta ar putea insemna sa fiu nevoita sa-i cedez lui apartamentul achizitionat dupa divort...
am uitat sa mentionez ca jumatate din rata, cat mi-ar reveni mie sa platesc, inseamna tot venitul meu lunar. din acest motiv banca s-ar putea sa nu fie de accord cu impartirea creditului. dar pe de alta parte cred instanta nu va decide ca el sa ramana cu intreaga datorie, cu atat mai mult cu cat aceasta a fost facuta de comun accord si in interesul amandurora ( nu pot demonstra nicicum contrariul).
După cum spuneam, banca nu are nici un interes să modifice contractul încheiat anterior, mai ales dacă are garanții pentru creditul acordat soților în timpul căsătoriei.

Singura posibilitate este, așa cum s-a mai spus aici, ca instanța să oblige prin sentința de partaj pe unul dintre soți către celeălalt, având în vedere și datoria către bancă.
Dar asta nu înseamnă că se va modifica contractul cu banca, sau că banca se va putea îndrepta numai împotriva unui dintre soți după divorț.
Ambii foști soți vor rămâne, în raport cu banca, obligați la fel ca și la momentul încheierii contractului de credit.

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Divort mariana_d mariana_d Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii pentru deschiderea unui divort ( cu partaj), fara minori. Ce se intampla daca apartamentul comun ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)