avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale soferi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale soferi

O firma de turism organizeaza, la cererea clientilor ,excursii in week-end.
Soferul este angajat cu contract de munca de 8 ore. In cursul unei saptamani , poate avea ca deplasare doar cea din week-end , in restul saptamanii nu face nimic.
Va rog sa-mi spuneti :
-cum trebuie intocmit pontajul ?
- deplasarea in week-end trebuie considerata ore suplimentare,?mentionezi ca i se da diurna de 32,50 ron/zi
-firma trebuie sa-i dea zile libere , chiar daca in cursul saptamanii nu mai are alta activitate?
-daca firma da bonuri de masa , cum ar trebui determinat numarul acestora intr-o luna?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 10:31, 23 Octombrie 2014
1. Pontajul se intocmeste intotdeauna conform cu realitatea. In caz contrar se poate considera fals in inscrisuri si va puteti alege cu o plangere penala. Daca lucreaza duminica il pontati duminica.
2. Orele suplimentare se calculeaza la sfarsitul lunii, ffiind acele ore efectuate in plus fata de numarul de ore lucratoare din luna respectiva. In cazul dvs sunt ore prestate in week-end si trebuie platite cu un spor la salariu. In unele judete, AFP _finante) reconsidera diurna ca salariu net, in cazul expus de dvs, intrucat soferii de autocare nu au un loc de munca stabil. In aceasta situatie cursele efectuate in baza contractelor constituie obiectul CIM incheiat, fiind necesara a fi inclusa o clauza de mobilitate in CIM, intrucat nu au un loc de munca stabil.
3. Orice zi de sambata sau duminica lucrata trebuie compensata cu o alta zi libera in timpul saptamanii. Zilele libere trebuie sa fie consecutive. Daca nu lucreaza in timpul saptamanii nu-l pontati.
4. Bonurile de masa se acorda pentru fiecare zi lucrata de salariat, dar nu mai mult de numarul de zile lucratoare ale lunii.
Munca in zilele de repaus se compenseaza cu zile libere plus un spor la salariu.

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...
Multumesc pentru raspuns .
Vreau sa stiu daca ma inteles bine , pentru deplasarile in week-end trebuie sa-i dau zile libere si un spor la salariu?
Acesta este obligatia lui de serviciu, este activitatea pe care o desfasoara conform fisei postului. In mod normal , in cazul in care un salariat trebuie sa se deplaseze in alta localitate decit cea in care isi desfasoara activitatea, primeste diurna dar nu mai primeste si bonuri pentru zilele respective.
Fiind zile lucrate,in cazul lui , daca ii dau diurna ii mai dau si bonuri?
Daca are 4 deplasari de vineri de la ora 6 , pana duminica la ora 22 , diurna primita in luna este de 390 ron (4depl.*3zile/depl.*32,5) care nu sunt impozabili. Mai trebuie sa primeasca si spor la salariu ,daca in restul zilelor din saptamana, vine la serviciu dar sta in garaj?
Mai am o intrebare , cum adica se reconsidera diurna ca salariu net ? (referitor la AFP din unele judete)
Ma iertati pentru atatea intrebari , dar vreau sa ma lamuresc pentru ca nu vreau sa gresesc nici fata de salariat , nici fata de firma

Multumesc
1. Da, pt fiecare zi de week-end lucrata primeste spor la salariu+ zi libera.
2.Tichetele se acorda pt fiecare zi de lucru a angajatului.
3. Referitor la diurna v-am explicat mai sus, dar mai revin cu explicatii.
Fiind sofer pe autocar (banuiesc) la o agentie de turism, locul lui de munca obisnuit nu este la garaj in acea localitate, nu este unul fix, ci presupune deplasari continue in afara localitatii. In acest caz nu putem vorbi de o delegatie si de o indemnizatie de delegare (diurna), intrucat nu este vorba de o modificare temporara a locului de munca. S-ar impune introducerea unei clauze de mobilitate, conf art 25 CM:
" (1) Prin clauza de mobilitate părţile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
(2) Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură sunt specificate în contractul individual de muncă."
Cei de la Antifrauda reconsidera diurna ca salariu net, calculand de la acea suma neta contributiile datorate bugetului de stat, aferente unui salariu brut.
4. Diurna nu exclude sporul de week-end, daca salariatul munceste in week-end, intrucat au la baza temeiuri diferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)
Lucrul si sambata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul in care in cadrul societatii se lucreaza in fiecare sambata, prin rotatie. Trebuie anuntat la ITM ... (vezi toată discuția)