avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Calcul corect dauna totala pe RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Calcul corect dauna totala pe RCA

Buna seara,
Pe data de 22.10.2014 am fost implicat intr-un eveniment rutier cu distrugerea masinii mele aproape in totalitate. Siguranta masinii si un miracol au facut sa ies teafar din acest eveniment.
S-a intocmit PV de catre politie, am fost la asiguratorul unde vinovatul avea asigurarea obligatorie, s-a deschis dosar de dauna si am fost instiintat in scris ca urmeaza sa faca si ei cercetari (dupa lege inteleg ca am de asteptat maxim 90 zile).
Pana ma instiinteaza ei am inceput sa caut modalitatea de calcul a cuantumului despagubirii, la dauna totala, valoarea reala a autoturismului la data producerii accidentului.

In modul de calcul am avut in vedere Ordinul CSA 14/2011. Nu am gasit alte modidicari si completari la acest ordin cu privire la calculul cuntumului despagubirilor. Daca sunt si alte ordine pe care le-am omis va rog sa-mi spuneti.

Valoarea de nou a masinii conform schwacke.de este 14590 euro.
Anul de fabricatie a masinii 06/2004
Vechimea masinii la data evenimentului 10 ani si 5 luni cu un rulaj in bord de 136.000 km.
In 10 ani si 5 luni parcursul mediu ar fi de 156250 de km (10 ani x 15000 km + 5 luni x 1250 km)
Parcursul real al masinii este de 136000 km
156250 km - 136000 km = 20250 km
Pentru fiecare mie de km daca se corecteaza cu 0,5 % rezulta un coeficient de corectare de 10 %

In anexa 3 la norme, pentru vechimea de 10 ani si 5 luni uzura medie este de 75 %
75% uzura medie - 10 % coeficient de corectare rezulta o uzura de 65 % (aceasta nu depaseste starea de intretinere buna de 63 % conform anexei)
Deci coeficientul de uzura este de 65 %
14590 euro - 65 % = 5106 euro
Deci valoarea reala la data evenimentului este de 5106 euro (din care se scade epava 25% si rezulta o valoare a despagubirii de 3829 euro)

Rog pe cineva sa-mi spuna daca gresesc cu ceva in aceste calcule. Asiguratorul poate sa invoce alte calcule dupa alte metode interne sau ordine in vigoare?

Ma intereseaza pentru a fi informat in momentul cand asiguratorul imi va comunica suma pentru despagubire si a le cere recalcularea valorii autoturismului la data accidentului daca aceasta este mai mica decat cea calculata de mine.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2014
lexetordo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 23:35, 24 Martie 2015
Nu este o practica prea des intalnita, deoarece asiguratorii nu prea au oameni specializati pentru asta. Metoda asta se foloseste mai ales ca argument in procesul de convingere al pagubitului sa accepte anume suma sau daca se ajunge in instanta sa convinga judecatorul ca "au facut oferta justificata" care sa acopere prejudiciul, dar clientul nu l-a acceptat in speranta ca va obtine o suma mai mare si necuvenita dupa parerea lor.

Cele cateva cazuri concrete despre care stiu eu au avut la baza oferta concreta si s-au finalizat astfel incat toata lumea a fost multumita. Pagubitul a gasit o masina care era aproape identica cu cea care a suferit dauna totala, asiguratorul a verificat si acceptat varianta propusa de client pentru ca per total a platit mai putin. Epava a fost vanduta catre o firma specializata in dezmembrari.

La noi ofertele nu prea prezinta incredere pentru ca piata second hand nu este reglementata aproape deloc. Totusi exista cateva firme care vand SH cu garantie: Tiriac Auto Rulate, WeltAuto, etc. Chiar daca pretul e mai mare la ei, ai garantie pe motor, cutie de viteza si iti da un certificat ca masina nu a avut daune la partile de rezistenta (sasiu), plus ai tot istoricul masinii.
In tarile civilizate, Germania de exemplu, exista reglementari clare, foarte stricte si o piata foarte buna pentru asa ceva. La noi nu, dar in occident site-urile specializate chiar sunt o referinta pentru preturile pietei.

Apropo de stabilirea pretului pietei, asiguratorii nu prea au metodologie pentru asta si in majoritatea cazurilor lucreaza cu experti evaluatori sau merg dupa ureche - depinde de caz. Unde valorile mari justifica merg pe evaluare, unde sunt valori mici pe intimidare, daca se poate numi asa.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Istvan Mihaly, Consultant asigurari
Revin cu o intrebare.

La programarea constatarii avariilor, asiguratorul a facut poze autoturismului in service-ul agreat de ei iar eu am completat acolo documentul de avizare dauna cu datele personale, cu ce s-a intamplat si cu avariile rezultate.

Singurele documente pe care le-am primit de la asigurator au fost lista cu documente necesare si informarea in scris ca vor desfasura investigatii suplimentare privind cauzele accidentului.

Interesant este ca pe site-ul asiguratorului, pe documentul model de avizare dauna ce se poate descarca online (document completat de mine si semnat la data constatarii), apare in subsol informarea ca in cazul dosarelor de dauna RCA, avizarea constituie si cerere de despagubire. Asta inseamna ca nu pot sa mai refuz suma propusa de ei daca aceasta nu e conforma cu realitatea? Presupun ca va exista in final si o cerere de plata a despagubirii.

In lista cu documentele primita de la ei apare ca necesar un anume document, in original, care sa ateste cuantumul pagubei. Stie cineva despre ce e vorba? Trebuie sa scot deviz de la service care sa ateste cuantumul pagubei si sa-l depun la dosar? Sa inteleg ca stabilesc ei cuantumul pagubei din moment ce Inspectorul mi-a comunicat verbal ca asteapta pretul total al pieselor? Mentionez ca eu nu am primit nicio nota de constatare.

Cand i-am intrebat daca mai trebuie sa depun ceva la dosar mi-au raspuns ca nu si daca mai au nevoie de ceva ma contacteaza. Totusi nu vreau sa ma bazez pe niste vorbe.

Va multumesc.
Cererea de despagubire, este in aceasta faza, pentru toate defectiunile/avariile consemnate,pentru care ati semnat.Dupa demontare, reparatorul (care este obligat sa garanteze reparatia), poate solicita reconstatarea pentru daunele ascunse.
Dupa finalizarea cercetarii (90 zile), veti primi o oferta valorica, respectiv suma de plata a reparatiilor "recunoscute" de catre asigurator. in urma investigatiilor.Daca aceasta suma nu corespunde sau nu va convine, puteti sa o acceptati ca un avans, specificand acest lucru in pv de conciliere, mentionand faptul ca veti proba/solicita in instanta, pretentii pentru diferenta refuzata (c/v operatiuni/materiale/avarii refuzate)
Buna ziua,
Revin la cazul meu cu noi modificari aparute in legislatie.

Astazi am gasit pe site-ul ASF-ului noi reglementari privind despagubirile RCA si anume Norma nr. 23/2014 care abroga Ordinul CSA 14/2011. In noile norme, la art. 52 se precizeaza faptul ca valoarea autoturismului la data producerii accidentului este stabilita la valoarea pietii.

In cazul meu, tinand cont ca accidentul a avut loc pe 22.10.2014 se aplica noile norme sau cele din ordinul 14/2011? Chiar daca dosarul, sa zicem nu se va inchide pana la 1 ian 2015? La care din norme fac referire in corespondenta cu asiguratorul sau ASF?
Cred ca se refera la valoarea unui auto care nu figureaza in cataloagele de profil Schwacke, Apia, etc. si se incearca obtinerea unei echivalari pentru stabilirea valorii daunei totale.
Conform monitorului oficial, vechea norma se abroga de la 1 ianuarie si .....sunt cam in aceeasi situatie ca a ta, cu un big ?
Asteptam un raspuns de la niste cunoscatori avizati pentru a ne lamuri macar cu valabilitatea noii norme in cazurile noastre.

Alte discuții în legătură

Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Dauna totala economica buna ziua mașina mea a fost evaluată ... Deluclau Deluclau Dauna totala economica Buna ziua Mașina mea a fost evaluată de asiguratorul vinovatului după accident la 19000 lei din care 15000 despăgubirea și ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala gezenie gezenie Salut! Am fost lovit de un tip si asigurarile mi-au declarat dauna totala. acum nush cat o sa imi dea asigurarea pe o masina din 98 Laguna 1.9 DTI ...are idee ... (vezi toată discuția)