avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Calcul corect dauna totala pe RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Calcul corect dauna totala pe RCA

Buna seara,
Pe data de 22.10.2014 am fost implicat intr-un eveniment rutier cu distrugerea masinii mele aproape in totalitate. Siguranta masinii si un miracol au facut sa ies teafar din acest eveniment.
S-a intocmit PV de catre politie, am fost la asiguratorul unde vinovatul avea asigurarea obligatorie, s-a deschis dosar de dauna si am fost instiintat in scris ca urmeaza sa faca si ei cercetari (dupa lege inteleg ca am de asteptat maxim 90 zile).
Pana ma instiinteaza ei am inceput sa caut modalitatea de calcul a cuantumului despagubirii, la dauna totala, valoarea reala a autoturismului la data producerii accidentului.

In modul de calcul am avut in vedere Ordinul CSA 14/2011. Nu am gasit alte modidicari si completari la acest ordin cu privire la calculul cuntumului despagubirilor. Daca sunt si alte ordine pe care le-am omis va rog sa-mi spuneti.

Valoarea de nou a masinii conform schwacke.de este 14590 euro.
Anul de fabricatie a masinii 06/2004
Vechimea masinii la data evenimentului 10 ani si 5 luni cu un rulaj in bord de 136.000 km.
In 10 ani si 5 luni parcursul mediu ar fi de 156250 de km (10 ani x 15000 km + 5 luni x 1250 km)
Parcursul real al masinii este de 136000 km
156250 km - 136000 km = 20250 km
Pentru fiecare mie de km daca se corecteaza cu 0,5 % rezulta un coeficient de corectare de 10 %

In anexa 3 la norme, pentru vechimea de 10 ani si 5 luni uzura medie este de 75 %
75% uzura medie - 10 % coeficient de corectare rezulta o uzura de 65 % (aceasta nu depaseste starea de intretinere buna de 63 % conform anexei)
Deci coeficientul de uzura este de 65 %
14590 euro - 65 % = 5106 euro
Deci valoarea reala la data evenimentului este de 5106 euro (din care se scade epava 25% si rezulta o valoare a despagubirii de 3829 euro)

Rog pe cineva sa-mi spuna daca gresesc cu ceva in aceste calcule. Asiguratorul poate sa invoce alte calcule dupa alte metode interne sau ordine in vigoare?

Ma intereseaza pentru a fi informat in momentul cand asiguratorul imi va comunica suma pentru despagubire si a le cere recalcularea valorii autoturismului la data accidentului daca aceasta este mai mica decat cea calculata de mine.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2014
lexetordo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 23:35, 24 Martie 2015
Asa cum inteleg eu din documentul mai sus mentionat, de la 1 ianuarie 2015 se schimba pur si simplu normele de aplicare. Nu vad nicaieri specificat sa fie valabil doar pentru tichetele RCA emise in 2015. Sa vedem si ce apare in MO ...
E un alt bun exemplu de "schimbam regulile jocului din mers".
Oricum, cred ca foarte mult nu va dezavantajeaza avand in vedere ca dosarul e deja in lucru.
Buna seara,

Am primit o despagubire multumitoare ce acopera paguba reala.
Multumesc tuturor celor de pe forum care m-au ajutat cu sfaturi si raspunsuri la mesajele mele.

Eu am ramas cu epava si acum mi-e foarte greu sa o vand, in sensul ca mi se ofera sume derizorii. Puteam de la inceput sa o dau la REMAT si aduceam factura pe care o depuneam la dosar. Astfel, nu mi se mai scadea 25% din valoarea reala ci suma din factura de la firma de dezmembrari (niciodata nu o sa vand epava la pretul reiesit din aplicarea procentului de 25%).

Asa cum preciza si GuideMe intr-unul din posturile anterioare inchiderea dosarului nu este conditionat de vanzarea epavei si depunerea actului de instrainare catre firma de dezmembrari, insa eu am vrut sa pastrez epava pentru cazul in care continuam in instanta si aveam nevoie de expertize suplimentare la auto avariat.

Ordinul CSA 14/2011 se aplica pentru evenimentele rutiere produse pana la 1 ian 2015.
SALUT
ma aflu intr o situatie identica cu a ta
am o masina veche de 10,6 ani ,105000 km
numai ca asiguratorul mi a propus sa mi ofere dauna totala de 13.000 lei fara epava
mi se pare aberant de putin
cum aflu aflu pretul de catalog la un golf 5, 1.4 fsi??
Salut,

Un pret cat de cat real al masinii poti afla daca intri pe site-ul [ link extern ] /
Au meniu si in lb romana.
Inearca sa cauti o masina identica sau cat mai apropiata de a ta. Ce este important:
- anul de fabricatie sa corespunda, daca e posibil si luna
- motor: caracteristici, putere ... etc
- km sa fie cat de cat pe acolo
- dotarile masinii: geamuri, aer conditionat, vopsea metalizata/nu ... etc
- nr. proprietari: un lucru esential, sa nu fie mai multi proprietari decat la tine in cartea masinii
- carte service: daca are si a ta
La preturile din Germania mai poti pune cca.500 Euro pt nr. rosii, asigurare Carte Verde pt drum, taxa autostrada, cazare si tot tacamul.
Plus, cand il aduci in tara si vrei s-o inmatriculezi trebuie sa achiti taxa de timbru de mediu pe care poti sa-l calculezi aici: [ link extern ] /
Idea e in felul urmator: dupa ce ai identificat masina si ti-ai facut o idee despre pret, poti sa te duci la asigurator sa-i spui, ca uite, accepti o oferta care sa poata acoperi cheltuiala cumpararii si inmatricularii unei alte masini dar (aproape) identice si-i dai printat masina pe care ai gasit-o cu doata descrierea de pe site. (se poate salva in PDF sau printa direct de pe site)
Evident nu o sa se bucure, dar daca te consiliaza un avocat s-ar putea sa ai o sansa reala.
Cat despre Cataloagele Schwacke le gasesti si online: [ link extern ] ...
Cat despre preturile din piata in Romania mai bine nu vorbim ... Argument pt care poti sa nu accepti variantele propuse de asigurator din piata interna:
- nu esti sigur de provenienta masinii (cartea service trebuie verificata la service-ul care a pus stampila pe revizii, fara asta e doar poezie ... si fals, evident)
- nu stii sigur dc nu au fost km dati inapoi (si aici te ajuta cartea service daca ai noroc...)
- spre deosebire de Germania, unde legea te obliga sa acorzi garantie de 6 luni cumparatorului, la noi nu ai nici macar o zi garantie ... eventual poti incerca masina

Daca nu ai obosit pana aici, iti urez multa bafta! :)
mihaialexalex a scris:

SALUT
ma aflu intr o situatie identica cu a ta
am o masina veche de 10,6 ani ,105000 km
numai ca asiguratorul mi a propus sa mi ofere dauna totala de 13.000 lei fara epava
mi se pare aberant de putin
cum aflu aflu pretul de catalog la un golf 5, 1.4 fsi??



Mare atentie !

Daca accidentul s-a produs inainte de 2015 dosarul de daune se instrumenteaza conform Ordinului 14/2011 al CSA . Calculul daunei totale pleaca de la pretul de nou al vehiculului la care se aplica un coeficient de uzura in functie de kilometri si stare .

Daca accidentul s-a produs in 2015 despagubirea se calculeaza conform Normei 23/2014 a ASF care reglementeaza situatia ta astfel :
Art. 52. – (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pe baza valorilor de piață ale unor vehicule de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice și dotări, an de fabricație, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile.
(2) Valoarea de piață a unui vehicul se stabilește pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor înmatriculate permanent în România, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit.
(3) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state sau a celor care nu sunt înmatriculate permanent în România, valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pe baza valorilor de piață din statul în care vehiculul este sau a fost ultima dată permanent înmatriculat, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit.


Alte discuții în legătură

Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)
Dauna totala economica buna ziua mașina mea a fost evaluată ... Deluclau Deluclau Dauna totala economica Buna ziua Mașina mea a fost evaluată de asiguratorul vinovatului după accident la 19000 lei din care 15000 despăgubirea și ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala gezenie gezenie Salut! Am fost lovit de un tip si asigurarile mi-au declarat dauna totala. acum nush cat o sa imi dea asigurarea pe o masina din 98 Laguna 1.9 DTI ...are idee ... (vezi toată discuția)