Buna ziua!
Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM.
Ceea ce ma intereseaza este daca profilul firmei este de distributie ,comert etc. exista obligativitate din partea angajatului sa mi se acorde OBLIGATORIU un numar minim de salarii compensatorii? (nu fac parte din personalul de vanzari).
Mi-ar fi de folos aceast raspuns si insotit de articolele din legislatie.
Am o idee vaga (ceva legat de prevederile contractului colectiv de munca etc) dar vreau un raspuns concret.
Scuzati-ma daca gresesc...........Plata salariilor compensatorii e reglementata prin CCM sau CCUN (se aplica prevederea cea ma favorabila angajatului), deci este obligatorie pt angajator. Prin urmare salariile compensatorii trebuie platite fara depunerea vreunei cereri.
In cazul unui angajat care nu a primit acele salarii compensatorii, acesta poate chema in judecata angajatorul, angajator care are obligatia de a dovedi ca au fost platite.
Din punctul meu de vedere acea cerere nu are nici o valoare juridica (singurul lucru care se poate obtine e sa-i aminteasca angajatorului sa plateasca aceste sume ;))
Spuneti-mi va rog daca am dreptul la salarii compensatori in cazul in care contracul individual de munca a incetat prin desfiintarea postului conform articolului 65C in data de 03.06.2009?
1. Nu exista art.65C in Codul muncii. Exista art.65 (10) si 65(2).
2. Conform CCMUNN pe anii 2007-2010, aveti dreptul la cel putin un salariu compensator, daca in CCM la nivel de unitate sau ramura nu sunt prevazute mai multe:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Eu am bagat deja cartea de munca la somaj dar inca nu am luat nici un indemnizatie. Faptul ca sunt in soamaj acum ma impiedica sa i-au acest salariu compensatoriu? Si care ar fi urmatorul pas ca sa i-au salariul compensatoriu? Sunt anumite conditii ce trebuie indeplinite?
Precizez ca angajatorul nu mi-a precizat ca am dreptul la salariul compensatoriu si in prezent se considera ca am incheiat relatiile cu fostul angajator.
Va multumesc pentru ajutor prin informatiile date