avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata la casa de pensii si casa de sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata la casa de pensii si casa de sanatate

buna ziua.Sotul meu lucreaza in calitate de persoana fizica autorizata( instructor auto),cotizeaza la casa de pensii pt. vechime si la CAS si as vrea sa stiu daca in timpul acesta se angajeaza la o alta firma in alt domeniu,care va cotiza la casa de pensii si CAS.El poate sa nu mai platesca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 2 Iunie 2009
Nu as vrea sa induc pe nimeni in eroare si chiar imi doresc si personal sa stiu exact ce contributii sunt obligatorii la PFA
.
V-as ruga daca puteti sa ne spuneti de ce se consodera obligatorie asigurarea la sanatate pentru PFA sau Intreprinderi individuale, eu am citit doar reglemnetarile din OUG 44/2008, si m-am bazat pe acel articol transcris de pakos.
De acolo am tras concluzia ca in afar de pensie celelate asigurari sunt optionale si nu obligatorii.

Ne puteti ajuta cu reglementarile pe care le-ati avut in vedere? Multumesc.
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 20. - Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
d) membri ai asociatiei familiale;
e) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e).
Prin urmare, nu este obligatorie asigurarea in sistemul asigurarilor de somaj.

Art. 7. - (1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
(Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din activitati independente (asigurari) dannutzz dannutzz Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)