avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli

O unitate asigura transport cu masina de serviciu pentru fiecare salariat in parte (fiecare salariat are o masina de serviciu cu care se deplaseaza la servici) Doi dintre salariati sunt directori.
Combustibilii se achizitioneaza pe factura si am situatia consumului fiecarui autoturism in parte intocmita pe baza foilor de parcurs.
Intrebare: TVA-ul aferent combustibililor consumat de autoturismele directorilor este deductibili?
Sper ca cineva a inteles mai bine decat mine OG34/2009.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: vllad , utilizator 01:48, 3 Noiembrie 2009
imi cer scuze, dar nu cred ca are dreptate jurista (si eu sunt tot jurista), o masina sa fie intretinuta (FIE EA SI A DIRECTORULUI) sau reparata mai intai trebuie sa FUNCTIONEZE,,,cu ce functioneaza o masina? EXACT cu combustibil, ea (masina) daca nu e FOLOSITA ,teoretic nu ar avea nevoie de intretinere si reparatie....!!! DA? Deci, are dreptate cand spune ca se deduc limitat ch cu reparatia si intretinerea dar legat de FOLOSINTA implicit de COMBUSTIBIL, simt nevoia sa fac urmatoarea precizare> Cf.OG 34
Se face vorbire despre CHELTUIELI LIMITATE, CU EXCEPTIA COMBUSTIBILULUI (adica deductibilitatea acestuia nu e limitata, ATENTIE ! vorbim de o exceptie a combustibilului intr-o clasa referitoare la CHELTUIELI DEDUCTIBILE SI NU NEDEDUCTIBILE) ba mai mult, nici nu este PRECIZAT IN MOD EXPRES ca fiind chelt nedeductibila. In ordonanta se face referire la o anumita categorie de auto privind ch nedeductibile cu cateva exceptii unde se pot regasi multe pers juridice in contextul;.."...transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii.."
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
lilinda09, utilizator
#-o
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
lilinda09, utilizator
Art.21 alin.3 lit n) inaintea apratitiei OUG 34/2009

n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane fizice cu astfel de atributii. Pentru a fi deductibile fiscal, cheltuielile cu parcul de autoturisme trebuie justificate cu documente legale.
Modificarea:
2. La articolul 21 alineatul (3), litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"n) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii."

-nu avea nici un sens modificarea art. 21 daca cheltuiala cu combustibilul ar fi deductibila la autoturisme.Iin cheltuielile de intretinere intra si consumul de combustibil si intr-adevar era o cheltuiala deductibila in orice cantitate dovedita a fi utilizata de un singur autoturism pentru fiecare persoana angajata cu functii de conducere.
-la aliniatul 4 se introduce in acest sens lit.t, unde din nou se face precizarea nedeductibilitatii cheltuielilor de combustibil utilizat pentru autoturisme cu cateva exeptii.
-urmeaza art. 145 care face limitarea si la deductibilitatea TVA pentru achizitia de combustibil utilizat de autoturisme

S-a modificat articolul ca sa ne bage mai mult in ceata ?

Eu raman la parerea ca nu se deduc cheltuielile si TVA aferent combustibilului achizitionat pentru autoturismele utilizate de persoanele din conducerea societatilor.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
katica, utilizator
o solutie simpla... directorul de zona (in cazul curieratului ) poate sa aiba in fisa postului atat atributii de curier cat si de agent de vanzari ..si s-a rezolvat problema..atentie..trebuie stipulate obligatoriu prin fisa postului..
Tehnic vorbind,cheltuielile de intretinere vehicule auto intra in notiunea de reparatii iar combustibilul in notiunea de alimentare a masinii.. din acest motiv , pentru a elimina orice confuzie, legiuitorul a mai subliniat inca o data , pentru cei care nu stapanesc foarte bine terminologia tehnica, faptul ca alimentarea cu combustibil este o cheltuiala nedeductibila pentru masinile sub 3,5 to atat din pdv al impoztului pe profit cat si din pdv al tva..
Din punct de vedere al calculului impozitului pe profit, am urmatoarea intrebare :
bonul fiscal de comb nedeductibil 119 ron(inclusiv tva)
in calculul imp pe profit, este chelt nedeductibila ca urmare se supune impozitului : 119 ronX 16%
Daca la capitolul Tva, art 145.1 :se specifica faptul ca TVA-ul este nedeductibil la combustibil, rezulta ca bonul se duce integral pe chelt nedeductibila, ca urmare acest bon nu mai apare in jurnalul de cumparari .. apreciez deja parerile voastre..va multumesc

Alte discuții în legătură

Neclaritati in legatura cu tva gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa ma luminati ca nu mai pricep nimic.Este deductibil TVA-ul in cazul unei autoutilitare care transporta marfa -luata in leasing financiar in 2006? - ... (vezi toată discuția)
Tva dupa 01.05.2009 leila-sema leila-sema Buna ziua, Dupa 01.05.09 nu se mai deduce TVA de la bonurile de combustibil, de la reparatiile autoturismelor, facturile de spalata auto.Se spune ca este ... (vezi toată discuția)
Combustibil,contract locatiune,tva contract locatiune dupa 1 mai 2009??????????? anamariacelik anamariacelik pot fi deduse cheltuielile cu un autoturism luat in locatiune dupa 1 mai 2009?Ma refer la:rata de locatiune,TVA,combustibil si eventualele reparatii sau ... (vezi toată discuția)