avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este permis sa prestezi un job full-time simultan cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este permis sa prestezi un job full-time simultan cu altele part-time?

Va salut.As dori sa stiu daca este posibil sa lucrez cu forme legale intr-un post de 8 ore si sa am si alt job tot cu forme legale dar cu durata redusa de lucru.(2 ore).Mentionez ca ambele joburi sunt in domeniul privat la firme diferite si programul imi permite sa le prestez pe amandoua fara ca activitatea mea sa aiba de suferit la niciunul din cele doua posturi.Ma intereseaza si daca imi cresc contributiile la asigurarile sociale in raport cu cele 10 ore lucrate zilnic,precum si baza legala referitor la speta ce v-am supus-o atentiei.Cu multumiri si consideratie.Gabriel PODARU.
Cel mai recent răspuns: R.ony , utilizator 13:46, 10 Ianuarie 2018
@ adema1980
Unele dintre exemplele date de dvs intra sub alta jurisdicte (Legea 188/1999 , Legea 161/2003 - functionari publici).

@ gabi_br.ro
1. Codul Muncii prevede la art.35 dreptul salariatului de a cumula mai multe functii la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

2. La calculul pensiei se vor lua in considerare toate veniturile realizate in baza acestor c.i.m., numai ca la un singur angajator veti putea beneficia de deducerea personala (acela unde aveti functia de baza).

In cazul functionarilor publici este posibil sa existe interdictie. Dar initiatorul topicului a spus limpede ca e vorba de doua firme PRIVATE.

Clauza de neconcurenta opereaza DUPA incetarea CIM, aca e cazul, iar nu in timpul executarii CIM. In timpul executarii CIM:
1. este permis cumulul de functii - art. 35 Codul muncii
2. interdictia care eventual poate fi supusa discutiei se refera la activitatea la un concurent si nu mai e cuprinsa in Codul muncii, ci in Legea concurentei neloiale nr. 11/1991:

Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să
fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent ori acceptarea unei asemenea oferte;
b) divulgarea, achiziţionarea sau folosirea unui secret comercial de către un comerciant sau
un salariat al acestuia, fără consimţământul deţinătorului legitim al respectivului secret comercial şi într-un mod contrar uzanţelor comerciale cinstite
Nu este vorba de clauza de neconcurenta care in mod clar opereaza dupa terminarea CIM.

Este vorba de obligatia salariatului de fidelitate catre angajator (art 39 alin 2 lit d) . Poate fi fidel ambilor angajatori atat timp cat face activitati concurentiale?

Cum poate convinge pe cineva sa cumpere Berea 1 in loc de Berea 2 cand el vinde ambele beri? Sa zicem ca pana la 16:00 incearca sa vanda Berea1 si o lauda ca este cea mai buna, cea mai ieftina etc si apoi la 17:00 intra in acelasi magazin si zice ca Berea 2 este cea mai buna ...etc

Art. 39. [principalele drepturi si obligatii ale salariatului]
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;

Merge asa ceva? Intreb din punct de vedere legal pentru ca uman eu unul nu cred ca este posibil.
@ MarianBratu

In conditiile mentionate de tine, si eu sunt de parere ca nu poate fi fidel ambilor angajatori.
MarianBratu a scris:

Nu este vorba de clauza de neconcurenta care in mod clar opereaza dupa terminarea CIM.

Este vorba de obligatia salariatului de fidelitate catre angajator (art 39 alin 2 lit d) . Poate fi fidel ambilor angajatori atat timp cat face activitati concurentiale?



In alte cazuri e mai mult decat atat. A se vedea exemplul medicului, caruia ii era impus ca timpul liber sa fie folosit exclusiv pentru odihna (si pregatire profesionala)

Deci fara a face referire la vreun articol din CM, atata timp cat salariatul primeste compensatie materiala la un nivel acceptabil de ambele parti, nu vad in ce consta nelegalitatea acestui tip de contract ( interdictie). Dealtfel chiar ITM cu ocazia controalelor repetate, a considerat ca ele sunt legale (dar asta e partea a doua)

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si [b]clauza de incompatibilitate a ... (vezi toată discuția)
Clauza fidelitate alienware alienware Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze? Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna. Din ce am citit in ... (vezi toată discuția)
Respectarea clauzei de fidelitate din cim oana_iacob77 oana_iacob77 Esti angajat si ai prevazut in CIM clauza de fidelitate dar nu ai prevazut clauza de neconcurenta. Vreau sa deschid o firma cu domeniu de activitate ... (vezi toată discuția)