avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este permis sa prestezi un job full-time simultan cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este permis sa prestezi un job full-time simultan cu altele part-time?

Va salut.As dori sa stiu daca este posibil sa lucrez cu forme legale intr-un post de 8 ore si sa am si alt job tot cu forme legale dar cu durata redusa de lucru.(2 ore).Mentionez ca ambele joburi sunt in domeniul privat la firme diferite si programul imi permite sa le prestez pe amandoua fara ca activitatea mea sa aiba de suferit la niciunul din cele doua posturi.Ma intereseaza si daca imi cresc contributiile la asigurarile sociale in raport cu cele 10 ore lucrate zilnic,precum si baza legala referitor la speta ce v-am supus-o atentiei.Cu multumiri si consideratie.Gabriel PODARU.
Cel mai recent răspuns: R.ony , utilizator 13:46, 10 Ianuarie 2018
Legalitatea unui act nu o constata ITM-ul.

Aveti un proces-verbal de control in care un inspector ITM a constatat legalitatea unui act ?
Sa nu incurcam aspectele juridice cu cele manageriale sau de bun simt.
De bun simt ar fi probabil ca nu poti sa lucrezi la fel de motivat pentru doi angajatori.
Desi in statele occidentale e frecvent sa ai doua job-uri, nu neaparat la concurenta, dar nici fara sa excludem aceasta.
Este un aspect total diferit de cel juridic, unde avem art. 35 din Codul muncii.
Nu va mai ingrijorati pentru angajator. Are el cai sa "regleze" situatia. Apropo, incalcarea obligatiei de fidelitate ce sanctiune are in Codul muncii?
~ Conținut șters la cerere ~
@adriana_c

M-ar interesa si pe mine acea jurisprudenta, cata vreme în condiţiile legislaţiei actuale, o clauză de exclusivitate (prin care salariatul s-ar obliga să lucreze - în schimbul unor avantaje - numai la angajatorul parte în contractul său de muncă) este ILEGALA. Şi aceasta deoarece, inserarea ei în contractul de muncă ar încălca dispoziţiile imperative (şi exprese) privind cumulul de funcţii ; concomitent, reglementarea clauzei de exclusivitate încalcă flagrant art. 41 alin. (1) din Constituţia României (neîngrădirea dreptului la muncă; libertatea muncii) . De aceea orice tranzacţie în acest domeniu este interzisă.
Clauza de exclusivitate nu este admisibilă deoarece ar produce efecte cu caracter general, cu privire la salariul căruia i s-ar impune, privându-l pe acesta de dreptul de a alege în mod liber activităţile pe care urmează să le desfăşoare. Art. 53 din Constituţie precizează că exerciţiul unor drepturi sau libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune în unele situaţii expres stabilite (apărarea siguranţei naţionale, a ordinii, sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav) .

Aceasta fiind parerea doctrinei, va rog sa imi indicati jurisprudenta in care se sustine contrariul. Nu spun ca nu exista, ci doar ca mi-a scapat mie, sa spunem.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
horatiusasu, utilizator
"Obligaţia de fidelitate, înţeleasă ca obligaţie de a face, poate fi scindată în obligaţia de neconcurenţă, constând în obligaţia salariatului de a nu-l concura pe angajatorul său pe parcursul executării contractului de muncă, şi în obligaţia de confidenţialitate (rezervă, reţinere), reprezentând obligaţia salariatului de a nu dezvălui datele secrete ale angajatorului.

Obligaţia de fidelitate nu îl împiedică pe salariat să lucreze în cumul de funcţii/posturi dacă printr-un astfel de cumul nu îl concurează pe angajatorul său.

învestită cu un conflict de muncă între angajator şi angajat având ca obiect încălcarea sau nu a clauzei de fidelitate printr-un anumit cumul, instanţa de judecată va trebui să aplice, prin analogie, unele criterii avute în vedere de legiuitor pentru concretizarea clauzei de neconcurenţă, în mod special cele referitoare la natura activităţii prestate, tipul de activitate desfăşurat de angajator, cunoaşterea sau nu de către acesta a activităţii desfăşurate de salariat.

Libertatea părţilor sub aspectul negocierii contractului individual de muncă nu este absolută, ci circumscrisă legii, ordinii publice şi bunelor moravuri.

Este lovită de nulitate clauza de confidenţialitate prin care angajatul se obligă să nu lucreze în favoarea unui alt angajator în timpul liber sau să nu fie acţionar/asociat la o altă societate comercială, fiind încălcată libertatea legală a muncii, precum dreptul legal la cumulul de funcţii."
(C.A. Bucureşti, s. a VIl-a civ., confl. mun. şi asig. soc., dec. nr. 5825/R din 30 octombrie 2012, nepublicată, citata pe [ link extern ] )

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poate clauza de fidelitata stipulata de Codul Muncii, ca si obligatie a angajatului, sa fie interpretata ca si [b]clauza de incompatibilitate a ... (vezi toată discuția)
Clauza fidelitate alienware alienware Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze? Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna. Din ce am citit in ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)