avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Situaţie încurcată, am pierdut Cartea de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Situaţie încurcată, am pierdut Cartea de Identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit.

Buna ziua,

Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în August. La Serviciul de Evidenţă a populaţiei i s-a spus că din cauza unor probleme de sistem informatic nu i se poate elibera în timpul obişnuit. Din această cauză ea nu mai reuşea să îşi ridice personal noua Carte de Identitate deoarece în 21 Iulie trebuia să plece din ţară fiindcă avea bilet de avion rezervat. Prin urmare a fost sfătuită de funcţionara de la ghişeu să lase o împuternicire pe numele meu cu care să îi pot ridica noua Carte de Identitate, iar vechea Carte de Identitate să mi-o trimită cand ajunge la destinaţie pentru a o preda în momentul ridicării celei noi.

Împuternicirea mi s-a făcut însă Cartea de Identitate pe care am primit-o prin poştă am pierdut-o.

Spuneţi-mi vă rog care sunt procedurile pentru rezolvarea acestei probleme.

Mulţumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:22, 29 Ianuarie 2015

Daca este necesara si declaratia dvs. iaca o dati la un notar dar functionarul are nevoie de declaratia titularului de act adica a mamei.

Adica 2 declaratii in loc de una, si aia inutila?! Din cauza asta
Stiu ca vi se pare aiurea dar controalele la serv. de evidenta sunt foarte drastice, de aceea functionarul isi ia masuri de precautie, pentru a nu fi acuzat ulterior ca nu are actul.

oamenii sunt purtati pe drumuri aiurea iar in acest caz pusi si la cheltuieli inutile. In opinia mea o declaratie data de mandatar in fata lucratorului este suficienta. Daca ar trebui declaratii autentificate in caz de pierdere (indiferent de momentul in care se intampla aceasta) ar trebui specificat undeva in metodologie, in vreo procedura interna etc. dar asa ceva nu exista. Eu zic ca e exces de zel din cauza fricii / fugii de raspundere.
Nu spun ca nu va impartasesc intru totul parerea dar practica ne omoara pe toti. Este adevarat nu prevede niciunde aceasta situatie dar asta nu inseamna ca functionarul nu poate fi tras la raspundere ca nu are justificare pentru actul lipsa. Nu este usor nici pentru functionar. El trebuie sa fie acoperit. Practic ar putea sa dea d-na declaratia la ghiseu in fata functionarului dar declaratia titularului de act adica a mamei doamnei tot este necesara. Stiu ca este neplacut.
Eu as zice ca mandatarul raspunde pentru cum executa obligatia asumata, deci daca vor sa fie acoperiti in fata unei sanctiuni ipotetice ar fi suficient sa ii ia o declaratie celui care a pierdut CI, adica utilizatorului.
In fine, discutia noastra nu ajuta utilizatorul. Va alege ce va dori sa faca din ce am scris noi aici.
Eu i-as recomanda (cu insistenta chiar) sa ceara condica de Sugestii si reclamatii si sa scrie ce i s-a cerut ca sa se vada la control cum se procedeaza pe-acolo. Daca e corect nu se va intampla nimic. Daca e exces de zel i se va explica functionarului si altadata nu va mai avea pretentii absurde.
Vă mulţumesc tuturor pentru ajutorul dat!

Referitor la afirmaţia utilizatorului Justiţiarul 711,

"Mama declara la notar ca v-a trimis dvs. buletinul iar dvs. l-ati pierdut in imprejurari necunoscute. "

am nelămuriri în privinţa declaraţiei ei. Mai exact pe baza cărui act merge la notar din moment ce nu mai are nimic la îndemână pentru a se legitima? La aspectul acesta nu m-am gândit când funcţionarul de la ghişeu mi-a spus de declaraţie.

În orice caz voi da un telefon la Serviciul de Evidenţă a persoanelor în speranţa că voi afla ce pot face concret fără să bat un drum de pomană.

Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Andreibas, utilizator
Andreibas a scris:

Mai exact pe baza cărui act merge la notar din moment ce nu mai are nimic la îndemână pentru a se legitima?

Domnule, sunteti mandatarul / imputernicitul mamei, dvs. o reprezentati. Dvs. ati pierdut CI, dvs. trebuie sa dati acea declaratie. Daca cel de la ghiseu insista sa aiba o declaratie autentificata si nu sunteti dispus sa le cereti justificarea legalitatii pretentiei, dvs. mergeti la notar sa o dati, nu mama.

Alte discuții în legătură

Procura pentru ridicarea cartii de identitate updatingeti updatingeti Buna ziua, sper ca ma veti putea ajuta cu o informatie... Intre Craciun si Anul Nou am depus actele pentru eliberarea cartii de identitate (expirase) in ... (vezi toată discuția)
Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar ... chris1badea chris1badea Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar drept de abitatie viagera. Buna ziua! In curand (pe 18), imi va expira cartea de ... (vezi toată discuția)
Legalitate carte identitate simircea simircea Am o mama de 92 de ani - in 2013, de la domiciliul ei, I s-a furat cartea de identitate (impreuna cu bani, card) si cu ajutorul meu i s-a eliberat o noua carte ... (vezi toată discuția)