avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri incalzire cand tevile principale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament

Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele superioare. Datorita acestui fapt la calculul individual al costurilor pentru incalzire pe langa cele aproximativ 300 de unitati inregistrate de aparatele de pe caloriferele din apartamentul meu mi se mai adauga inca aproximativ 900 de unitati pentru consumul comun (datorat acelor tevi). Este corect? Pot fi obligat sa mentin aceste tevi in apartamentul meu sau pot solicita asociatiei sa le scoata si sa le treaca prin canalele termice care existau candva pe sub apartament (si care acum sunt inpracticabile pentru ca pamantul s-a surpat)?X-(
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:58, 10 Ianuarie 2015
Tevile de incalzire de care vorbiti sunt verticale sau orizontale?
Ordin M.L.P.T.L. 930/2002- Normativ privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13-2002, prevede:
5.29. Conductele distribuţiei orizontale din clădirile civile se amplasează în subsolul general şi în subsolul sau nivelul tehnic.
Pentru conductele principale sau de distribuţie ale clădirilor civile fără subsol şi fără pod se pot prevedea canale circulabile.
În cazul folosirii schemei de distribuţie superioară, conductele se pot monta în podul clădirilor, cu luarea măsurilor de termoizolarea a lor.

Pe ce baza se caculeaza consumul tevilor comune, avind in vedere ca asa-zisele "unitati" afisate de repartitoare sunt doar temperaturi inregistrate de repartitor si se refera doar la incaperea unde este montat repartitorul.
"Unitatile" nu sunt unitati de masura a energiei termice cedate, a caldurii.

Simpla inventariere a SET-ului nu e suficienta. Suprafaţa echivalentă termic a unui corp de încălzire caracterizează puterea termică a corpului de încălzire stabilită în anumite conditii de referinta standard, de temperatura, presiune si debit al agentului termic. SET-ul a fost inventat acum 80 de ani de americani si preluat dupa aceea in Europa.
Conditiile respective de referinta sunt valabile atat in cazul corpurilor de incalzire fara repartitoare (STAS 11984-83,Normativul GP 067-02), cat si in cazul montarii de repartitoare (Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare, pct 4.1).
Avand in vedere ca inchiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări, modificand presiunea si debitul agentului termic din intrega instalatie de incalzire, trebuie verificat daca s-a facut echilibrarea hidraulica a instalatiei, pentru a se putea pastra valorile proiectate de debit si presiune. Un surplus de debit se va inregistra pe contorul de bloc si la repartizare va da costuri marite artificial, peste valoarea puterii termice a corpurilor de incalzire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)