avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Obligat sau nu sa ma inregistrez in scop de TVA ?

Prestez servicii de reparatii pe nave maritime , nave inregistrate sub diferite pavilioane ,lucrari de reparatii si intretinere ale echipamentelor incorporate executate exclusiv la bordul navelor ,cand sunt solicitat,deplasandu-ma in diverse porturi ale lumii,deci servicii nu pe teritoriul Romaniei. Mentionez ca sunt PFA ,cetatean roman cu domiciliul si sediul in Romania In aceste conditii sunt obligat a ma inregistra in scopuri de tva ,tinand cont ca operatiunile nu sunt impozabile in Romania (art 126 CF -nu indeplinesc cumulativ cele 4 conditii ) ,iar locul prestarii nu este in Romania si beneficiarul nu este din Romania ? Mentionez ca pana in dec 2014 am beneficiat de scutire regim special cifra afaceri sub 220.000 lei ,iar in dec am depasit plafonul .Care prevedere prevaleaza ? Trebuie sa ma inregistrez in scopuri de tva sau nu ?Oricum facturile se vor intocmi fara tva .Va rog mult ,doresc un raspuns care sa ma ghideze ,nu vreau sa gresesc ,opiniile sunt impartite .Multumesc !
Cel mai recent răspuns: gabrielita , utilizator 11:35, 22 Ianuarie 2015
Va multumesc pentru amabilitatea dv ! Am citit Ord 2222/2006 actualizat ,integral ,dar am citat doar un fragment .Si eu zic ca se aplica preved din normele de aplicare ale art 133 -art (8) si (12) ,si ale art 153^1 -art (4).Prestatiile se fac la solicitarea unei firme din Norvegia,producatoare de piese ,ansamble,subansamble la motoare etc necesareunei bune functionari a navelor maritime ,inregistrata cu cod de VAT , firma care are relatii contractuale cu diversi armatori ptr a exporta produsele lor ,dar si ptr a asigura instalarea unor piese si a servcesului in caz de avarie la motoare ,prin deplasarea prestatorului roman in diferite colturi ale lumii,loc unde ancoreaza nava pentru cateva ore sau 1-2 zile,si apoi insotind nava pana la urmatorul port de ancorare ,pentru a verifica modul de functionare dupa operatiunea de service . .Prestatorul roman factureaza c/val serviciilor catre firma din Norvegia ,cea cu care are conventia incheiata si care ii face plata in euro , prestatorul avand obligatia transmiterii catre firma norvegiana a procesului verbal semnat de agentul naval al navei prin care se atesta efectuarea lucrarii,precum si alte documente justificative .V-am prezentat speta ,in speranta ca m-ati inteles si ca imi puteti da un sfat .Inca odata ,va multumesc !
Sa recapitulam:
Beneficiarul este persoana impozabila nestabilita in Comunitate
Prestatorul este persoana impozabila stabilita in Romania
Serviciile: lucrari asupra bunurilor mobile corporabile
Locul prestarii efective in strainatate
Scutirea de TVA se aplica daca locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania.

Pt a determina locul prestarii serviului veti aplica art 133 alin 2 atunci cand serviciul este prestat in strainatate adica: locul prestarii serviciului se va considera in strainatate (ori Norvegia ori diverse porturi ale lumii). - aceasta prestare nu va fi scutita.

Exista si exceptia stabilita de alin 7 al art 133 atunci cand serviciul efectiv va fi prestat in Romania se va considera ca serviciul are locul prestarii in Romania. - aceasta prestare va fi scutita. Vedeti in ordin la art 8 alin 4 ca este exemplu chiar cu Norvegia si exact pe serviul prestat de dvs.

Asta inseamna ca servicul prestat pana acum de dvs (pt ca s-a desfasurat efectiv in strainatate) nu a fost scutit de TVA . ma refer la scutirea de la art 143 alin 1 lit h
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
ContSters256771, utilizator
Buna ziua ! Am facut scris peste tot ,MF ,ANAF Mun Buc ,ANAF sector .Am primit un asa-zis raspuns de la ANAF sector in care imi reda continutul art 153 , de parca nu stiu sa citesc ,nu-mi spune concret cum sa procedez ,adica ,m-a lasat tot in ceata ,sa-mi asum singura responsabilitatea deciziei ,decizie de care nu am habar cum sa fie .Halal asistenta contribuabil ,te lasa sa mori prost si sa platesti ptr o decizie pe care trebuie sa o iei apeland la un Cod Fiscal stufos si ambiguu.Halal tara in care traim ,halal finantisti ,inspectori care nu stiu pe ce lume sunt ,asa ca lucrurile merg anapoda in aceasta tara.In Germania ti se spune ce ai de facut ,aici nici vorba ,faci dupa cum te taie capul ,si apoi vine un inspector impaunat care te taxeaza ca nu ai actionat cum trebuie .Tara lui papura voda ,in care idiotii au cautare ! Daca mi-ati raspunde la ultima postare ,poate ma mai "destept" .Multumesc ,si astept apeland la marea dv bunavointa .
Cei de la asistenta nu va vor face incadrarea niciodata si veti vedea ca raspunsurile primite de la ei nici macar nu au opozabilitate fata de terti. Daca va vine raspuns de la sector si apoi inspectie fiscala de la acelasi sector degeaba le aratati raspunsul ca nu au nicio obligatie sa tina cont de el. Si eu consider ca asistenta contribuabililor este reglementata de o lege care are carente.

Pe de alta parte sa stiti ca eu de-a lungul timpului am incercat sa ma folosesc de impotenta profesionala a anumitor inspectori fiscali bazandu-ma pe faptul ca unele reglementari sunt atat de complicate si atat de nuantate incat nu le pricep. De cateva ori am reusit.

Am avut de exemplu la o inspectie fiscala in care sefului meu i se ceruse dosarul preturilor de transfer la o rambursare de TVA si cand mi s-a spus de el i-am zis sefului sa ii duca cu vorba pentru ca este o chestiune atat de noua incat ei nu stiu despre ce este vorba si o sa renunte sa il mai ceara --- lucru care de altfel chiar asa s-a intamplat. Desigur daca azi mi s-ar cere nu as mai avea cum sa aplic aceeasi strategie dar acum 6 ani a functionat.

Parerea mea: As face pe mortul in papusoi si m-as inregistra in scopuri de TVA (ati zis ca aveti peste 220000 lei) si as avea grija ca de acum incolo sa fac totul ca la carte.

Ce nelamurire mai aveti ca nu am inteles la ce v-ati referit in ultima postare?
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
ContSters256771, utilizator
Stimate domn , va multumesc mult ca-mi dati o mana de ajutor .Pana in dec 2014 cifra de afaceri realizata a fost de sub 220.000lei , deci scutire cf art 152, plafon depasit in luna dec .In ian 2015 ,in primele 10 zile am fost la ANAF sector si am depus declaratia 070 cu actele de inreg PFA la Reg Com ,in vederea inreg in scopuri de tva . Intreband ce trebuie sa se scrie pe factura ptr ca nu se factureaza prestatiile cu tva sau ,ce articol se invoca din Cf, ,am fost trimsa la serv de asistenta contribuabili .Acolo mi s-a spus ca nu trebuie facuta inregistrarea in scop de tva fiind operatiuni scutite ,dar mi s-a spus pe cale orala ,si de....verba volant . Eu nu am crezut in afirmatia facuta , am citit si rascitit CF,am inceput sa intreb in diverse locuri ,la persoane din domeniu .A inceput "nebunia",fiecare are opinie ,ba ca trebuie ,ba ca nu trebuie ,sau in ce articol din CF se incadreaza serviciile .Operatiunile care se fac pe nave maritime -cargouri ,sunt operatiuni facute la motoarele incastrate pe nave , constand in instalarea sau inlocuirea unor senzori la angrenajul motoarelor care dau semnale de noxele emise.-Aceste motoare cu ardere instalate la bordul navelor se considera bunuri mobile corporale ? .Pentru prestarea respectiva se face deplasarea in diverse porturi de pe glob unde nava stationeaza ptr cateva ore sau 2-3 zile si de acolo la bordul navei aflata in larg .Nu vad cum s-ar incadra aceste prestari in prevederile art 133 alin 7,unde vad ca in text se conditioneaza in final "DACA UTILIZAREA si EXPLOATAREA EFECTIVA A SERVICIILOR AU LOC IN in Romania " ,iar in NORMELE de aplicare la 15^1(1) b)se spune ca "SERVICIILE CONSTAND in lucrari asupra bunurilor mobile corporale SE CONSIDERA A FI EFECTIV UTILIZATE SI EXPLOATATE IN Romania DACA SUNT EFECTUATE PE TERITORIUL ROMANIEI ( efectuate pe teritoriu ,nu considerate a fi pe teritoriu ) .Dv ce parere aveti ? Totodata ,in Ordinul 2222 art 8 se da exemplul 1 ,dar se face chiar de la inceput precizarea ca A factureaza ptr B servicii de reparare ale unei nave destinata transportului maritim ,serviciile fiind EFECTUATE PE TERITORIUL Romaniei .Mai departe ,locul prestatiei serv fiind in Romania conf art 133 al 7,......Oare nu trebuie coroborata conditionarea din finalul art 133 al (7) a) privitoare la utilizarea si exploatarea serviciilor ,cu mentionarea facuta in exemplul de la art 8 din ordinul 2222 privind faptul ca serviciile fiind efectuate pe teritoriul Romaniei ?Adica prevederile din art 7 sunt doar pentru serviciile EFECTUATE( facute ) pe teritoriul Romaniei ? Cum Doamne iarta-ma, este posibil ca ,eu roman cu domiciliul in Romania ,ma duc la bordul unei nave care se gaseste undeva in Oceanul Atlantic ,Pacific Indian etc ,prestez servicii intervenind la motoarele navei ,dar locul prestarii serviciilor este Romania .?Chiar ca m-am tampit de tot ! .Ce articol se aplica ? 133(2) cu norme (8),133 (7) cu norme 15^1 (1) b), care conduce tot la 133(2),133(7) coroborat cu 143 h) ? Or mai fi si alte articole ? Am in cap un adevarat carusel ,iar serviciile de ASISTENTA CONTRIBUABILI nu sunt decat niste sinecuri ,caci ce dracu de asistenta fac ? Va multumesc ptr rabdarea cititului ,si ......poate imi mai dati o parere .Sincer ,am mare nevoie ,Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Tva ptr servicii nave fluviale augura augura am urmatoarea problema: - cum se trateaza din punct de vedere tva prestari servicii similare cu cele conf art.143,al 1, lit h, pc 3 efectuate catre nave care ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392a scorus69 scorus69 Buna seara am un srl microantreprindere care in 2013 are cifra de afaceri 252 000 ron. trebuie sa depun 392 A?multumesc (vezi toată discuția)
Pfa, norma de venit, neinregistrat scopuri tva, ce implica depasirea pafonului Popu Popu Buna, sunt PFA, norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA. Facturez doar pentru o firma din SUA, servicii informatice; as dori sa stiu ce anume implica ... (vezi toată discuția)