avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Recomandãri pentru traducãtorii aflati la început ...
Discuție deschisă în Traduceri

Recomandãri pentru traducãtorii aflati la început de drum - a se vedea legislatia fiscala modificata si completata la zi

Am strans mai multe informatii utile traducatorilor care sunt la inceput de drum.
Toti am fost la inceput…
Macar ca tie sa iti fie mai usor decat mi-a fost mie.
Iata ce trebuie sa faci:

1. Obtii autorizatia de traducator emisa de Ministerul Justitiei.

2. Faci stampila pe care sa se mentioneze: numele COMPLET, Traducator autorizat “limbile straine”, Ministerul Justitiei, Romania, numarul autorizatiei.
Nu exista vreo impunere privind dimensiunea sau forma stampilei.

3. Mergi la Administratia Financiara (de care apartii, conform domiciliului) si completezi o fisa de inscriere (Declaratie) in care stabilesti sediul profesional, domeniul de activitate si alte asemenea date:
- sediul profesional e preferabil sa il stabilesti acasa, nu e nevoie de acceptul proprietarilor imobilului si nici nu reprezinta stabilire de sediu social, cum e la societati comerciale. Poti sa il schimbi ulterior foarte usor.
- Domeniul de activitate, conform Codului CAEN Rev II este: Activitati de traducere scrisa si orala (interpreti) – cod 7430

4. Completezi o declaratie privind venitul estimat pentru anul in curs. Vei completa:
a. venitul estimat (sa zicem 1000 ron)
b. cheltuielile estimate (sa zicem 800 ron)
c. profitul net estimat (200 ron)

4. Ti se intocmeste o Decizie de impunere (adica se aplica 16% la profitul estimat, in cazul de mai sus: 32 ron). Acest impozit se plateste, in mod normal, in 4 rate trimestriale dar daca te inscrii in luna octombrie, sa zicem, il vei plati intr-o singura rata, logic.
Mentiune: unele tanti de la Administratia Financiara nu sunt suficient de amabile sa intocmeasca pe loc aceasta Decizie si or sa te trimita acasa, spunandu-ti ca se trimite prin posta. E OK si asa, numai ca eu am patit-o de 2 ori: am primit decizia mult dupa incheierea primului trimestru si am platit penalitati de intarziere…

[5. Anual, inainte de 28 februarie, trebuie sa mergi la Adm Financ si sa faci rectificarea: adica vei duce Registrul de Incasari si Plati si vei completa o alta Declaratie in care scrii suma reala cu care ai incheiat anul. Daca acea suma e mai mare de 32 ron, platesti diferenta, daca nu, ti se va scadea din impozitul pe anul in curs.
Nu e mare filosofie, vei vedea la fata locului. Important e sa nu ignori aceste vizite la Adm Financ, pt ca vei plati si tu penalitati].

6. Tot de la Administratia Financiara trebuie achizitionate:
a. Registru Unic de Control (o chestie mare, imensa) – costa pana in 20 lei.
b. Registru de Incasari si Plati (atentie!!! Va recomand sa il cumparati din timp – nu e musai sa fie cumparat de la Adm Financ – pt ca e important sa aiba coloane pentru numerar si coloane pentru banca, va veti lovi de asta pe parcurs)
Acesta trebuie numerotat pe fiecare pagina (tanti de la Adm Financ nu a stiut sa imi spuna daca pe fata scriu “1” si pe verso “2” sau numerotez doar filele, pe fata, asa ca mai intreaba) iar la final, acesta trebuie “snuruit” – actiune pe care, de obicei, o fac cei de la gheretele de pe langa Administratiile Financiare, ii dau gauri, il leaga cu o sfoara si ii lipesc o foita de hartie.
Odata snuruit Registrul, scriem pe foita de hartie “Acest registru are 100 de pagini”, facem o cerere de mana catre… nu mai stiu, parca Directorul Adm Financ., cum ca dorim sa inregistram acest Registru si ne ducem cu el la Administratia Financiara la Registratura unde ni se pune un nr de inregistrare pe Cerere si cam atat.

7. In termen de X zile Administratia Financiara elibereaza CIF-ul (certificatul de identificare fiscala).
8. Mergi:
a. fie la orice magazine de tipizate sau supermarket
b. fie la magazine care tiparesc personalizate

si cumperi sau comanzi facturiere si chitantiere.
(Inainte era obligatorie si o Fisa de Magazie, acum, de cand nu mai sunt fiscale (facturile), se pare ca nu mai e obligatorie nici aceasta Fisa. E f ieftina, eu ti-o recomand, e mai usor sa tii evidenta numerelor.)

Nu exista vreo impunere im privinta formei facturierelor.

Poti, la fel de bine, sa le emiti cu ajutorul softurilor specializate.

Important e:
- sa nu dai numere identice facturilor din carnete cu cele facute pe calculator;
- sa nu sari niciun numar (daca sari, folosind softul, emite ulterior numarul sarit si anuleaza factura)
- sa tii cont care factura e incasata cu cash si care prin banca.

Discutia despre contabilitate e mai complicate, voi incerca sa detaliez mai jos.

9. Mergi la o banca si iti deschizi contul. Aceasta nu se poate intampla inainte de a obtine CIF-ul.

(La alegerea bancii, iti propun sa nu iei in calcul proximitatea, ci comisioanele aplicate, pt ca vei folosi internet banking, ma gandesc… deci nu te ajuta ca e la contul strazii, daca ia de 3 ori mai mult ca alte banci la incasarea unei sume de bani in cont!)

Acest cont este al tau CA TRADUCATOR.
Banii intrati sau iesiti din el trebuie sa aiba NEAPARAT justificare contabila. Nu incasa bani din alte surse si nu efectua plati din el decat daca ai factura de la furnizor, in calitate de traducator.





Mai am si alte lucruri de adaugat, poate le voi sintetiza si voi mai adauga.

Sper sa iti fi fost de folos.

Delia Motoasca
Buna ziua,

Am o intrebare legata de statutul de traducator autorizat MJ si inregistrat la adm. financiara cu CIF.

- in 2009 am obtinut autorizatia MJ, mi-am facut stampila, m-am inregistrat la tribunal

- apoi am fost la adm. financiara, am despus cerere, am primit CIF si am fost asigurata de dna de acolo ca TOT ce am nevoie pentru a imi desfasura activitatea este sa-mi cumpar facturier si chitantier si apoi sa-mi declar si sa-mi estimez veniturile prin declaratiile 200 si 220

- prin urmare nu as avea nevoie de registru si nici nu trebuie sa imi tin contabilitatea (am de declarat doar suma totala a veniturilor prin declaratia 200)

- am functionat deci astfel in ultimii doi ani

Intamplator am dat peste tot felul de discutii din care reiese ca sunt in ilegalitate. Ca ar trebui sa imi tin contabilitatea in partida simpla ca un PFA, ca ar trebui sa fiu inregistrata la Registrul Comertului ca un PFA etc.

Care ar fi deci adevarul? Pot sa functionez in continuare astfel, sa emit facturi in baza CIF si sa imi declar veniturile prin declaratia 200?

Va multumesc anticipat.
TOT ce am nevoie pentru a imi desfasura activitatea este sa-mi cumpar facturier si chitantier si apoi sa-mi declar si sa-mi estimez veniturile prin declaratiile 200 si 220


Nu vi s-au spus minciuni ci doar informatii care aveau legatura cu activitatea dvs. din pct. de vedere al evidentei fiscale. Din punctul de vedere al contabilitatii trebuia sa urmati litera legii cu privire la modul de intocmire a evidentelor contabile.

Din Codul de Procedura Fiscala:
Art. 56
Prezentarea de înscrisuri
(1) În vederea stabilirii stării de fapt fiscale, contribuabilul are obligaţia să pună la dispoziţie organului fiscal registre, evidenţe, documente de afaceri şi orice alte înscrisuri. În acelaşi scop, organul fiscal are dreptul să solicite înscrisuri şi altor persoane cu care contribuabilul are sau a avut raporturi economice sau juridice.
(2) Organul fiscal poate solicita punerea la dispoziţie a înscrisurilor la sediul său ori la domiciliul fiscal al persoanei obligate să le prezinte.
Art. 65
Sarcina probei în dovedirea situaţiei de fapt fiscale
(1) Contribuabilul are sarcina de a dovedi actele şi faptele care au stat la baza declaraţiilor sale şi a oricăror cereri adresate organului fiscal.
Art. 79
Obligaţia de a conduce evidenţa fiscală
(1) În vederea stabilirii stării de fapt fiscale şi a obligaţiilor fiscale de plată datorate, contribuabilii sunt obligaţi să conducă evidenţe fiscale, potrivit actelor normative în vigoare.

Prin urmare aveti nevoie de urmatoarele registre:
- Registru jurnal incasari si plati
- Registrul inventar
- Registrul unic de control
- Jurnal vanzari si cumparari (format electronic) pentru completarea declaratiei 392A sau 392B
Detalii despre aceste registre gasiti aici: [ link extern ]
Ca ar trebui sa imi tin contabilitatea in partida simpla ca un PFA, ca ar trebui sa fiu inregistrata la Registrul Comertului ca un PFA etc.

Nu trebuie sa va inregistrati la Reg. Com. decat daca doriti sa adaugati un alt cod de activitate Pfa-ului pe care il detineti. Traducatorii autorizati desfasoara o profesie liberala care este exceptata de la obligatia inregistrarii la Registrul Comertului.

Pot sa functionez in continuare astfel, sa emit facturi in baza CIF si sa imi declar veniturile prin declaratia 200?


Pentru a fi intra in legalitate va sfatuiesc sa va achizitionati registrele mentionate si sa tineti evidenta lor lunara. Luati in calcul si urmatoarea situatie: daca veniturile declarate ridica vreun semn de intrebarea autoritatilor nu veti putea demonstra ca acestea corespund realitatii pentru ca nu aveti o evidenta a incasarilor si a cheltuielilor.
L.C.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc pentru raspuns!
As avea cateva nelamuriri privind PFA-ul si taxele datorate statului, ca PFA (in traduceri):
Situatia mea actuala este urmatoarea: sunt absolventa de limbi straine, am autorizatie de traducator, mi-am facut si ștampila. Pentru a lucra legal, din cate am inteles, urmatorul pas ar fi sa devin PFA. Dar pentru aceasta, trebuie sa merg la Administratia Financiara unde trebuie urmati pasii descrisi la inceputul acestui topic.

In acest moment, nu colaborez cu nici un birou de traduceri si nu stiu in ce masura o sa gasesc de lucru pe traduceri, deci ce venit pot realiza, dar daca se intampla sa gasesc de lucru, doresc sa pot emite factura si chitanta. De aceea m-am gandit sa devin PFA.

Intrebarile mele, daca ar putea sa ma lamureasca cineva, sunt:

1. In situatia in care NU am activitate, desi am deschis PFA-ul, ce cheltuieli am lunare cu acest PFA?

Am inteles ca sunt mai multe obligatii de achitat (sunt de actualitate?): 5.5% venitul net la sanatate; minim 222 lunar la pensie si din ce ramane, 16% impozit la stat.

2. Lunare, de platit sunt la sanatate si la pensie?
Anual, impozitul la stat?

3. Aceste obligatii de achitat de mai sus, se achita in functie de suma trecuta in declaratie privind venitul estimat.
De exemplu, daca am trecut la venitul estimat (sa zicem 1000 ron), cheltuielile estimate (sa zicem 800 ron) si la profitul net estimat (200 ron)

obligatiile de achitat de mai sus (sanatate, pensii), vor fi calculate lunar la profitul net de 200ron??? Practic, chiar daca NU traduc, deci nu realizez niciun venit, eu lunar o sa am de platit o anumita suma la sanatate si pensii?

4. Este dificil de completat acele registre [registru de incasari-plati, registru inventar si registru unic de control] ?Este nevoie de un contabil?

5. Ce informatii se trec in registrul inventar?
Dar in registrul unic de control?

6. User-ul „liail” spunea intr-un comment ca, „cheltuielile cu sanatatea si pensia sint deductibile, la fel ca si cheltuielile legate de desfasurarea activitatii, iar partial sint deductibile cele cu telefonul si intretinerea + electricitate + gaze daca ai sediul acasa”.

- In ce conditii sunt deductibile cheltuielile?
- In care registru se trec cheltuieli de tipul cele cu electricitatea, telefon si ce procent din facturile respective se poate considera cheltuiala cu traducerile?
-Trebuie atasate respectivele facturi pentru a face dovada cheltuielilor respective?

Multumesc anticipat, orice informatie este binevenita!

Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Delia_7, utilizator
@Delia_7
Subiectul postat de Dvs. a fost trecut cu vederea fiind postat in continuarea unei discutii destul de vechi. Va raspund pe scurt, in speranta ca va fi de folos oricum.

Urmatorul pas dupa obtinerea autorizatiei era inregistrarea in Registrul Traducatorilor la Tribunalul din localitatea in care domiciliati. La cererea de inregistrare se anexeaza autorizatia + copie, CI + copie si stampila (pe stampila este bine sa fie trecute urmatoarele: numele, traducator si interpret autorizat lb...…, Aut.nr., data, Elib. de MJ, nume oras-Romania)

In urma completarii cererii - model alaturat - veti primi o adeverinta ce se elibereaza in circa 10 zile. In baza acestei adeverinte, Biroul de specialitate va intocmi un contract cu Dvs. in baza caruia puteti fi chemata instantele Judecatoriilor sau la Tribunal pentru interpretariat sau traduceri.
Domnule Presedinte, subsemnatul XY, domiciliat in…., in calitate de traducator si interpret pentru limba-limbile…, autorizatie nr…. din data… emisa de Ministerul Justitiei solicit inregistrarea in Registrul Traducatorilor Autorizati al Tribunalului…(numele localitatii).

Din punct de vedere fiscal si al contributiilor la fondul de sanatate, profesiile liberale sunt asimilate PFA-urilor si legea contributiilor e valabila pentru toti cei ce obtin venituri.
Avocat net a publicat mai multe articole referitor la aceste contributii:
1. www.avocatnet.ro/content/art...
2. www.avocatnet.ro/content/art...
In ceea ce priveste celelalte nelamurii, consultati linkurile de mai jos sau, ce mai indicat ar fi sa luati legatura cu un contabil pentru a avea certitudinea ca procedati corect in privinta completarii registrelor.
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.

Alte discuții în legătură

P.f.a. infiintare - traducator rabina rabina Buna ziua, Mă interesează care sunt paşii şi costul pentru a deveni P.F.A. ca traducător. Mulţumesc. (vezi toată discuția)
Pfa cursuri, meditatii. autorizatie traducator mj. CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)