Am si eu o problema cu cei de la asociatia de locatari.
In perioada Decembrie 2008 - Ianuarie 2009 am lipsit din localitate intre 20 Dec 2008 si 11 Ianuarie 2009. Am lipsit peste 20 de zile si le-am solicitat celor de la asociatie sa ma scuteasca si pe mine de la plata intretinerii pe luna care are cea mai mica valoare de plata. Adica sa aleaga ei daca ma scutesc pe Decembrie sau pe Ianuarie.
Mi-au replicat ca nu se poate sa-mi faca aceasta deducere pentru ca n-am lipsit 15 zile in cadrul unei anumite luni.
Nu mi se pare deloc corect. Am lipsit, n-am consumat, deci nu platesc.
A 2a oara mi s-a intamplat de Paste 2009. In luna Aprilie am lipsit 16 zile si, cand m-am dus cu cererea de scutire la asociatie, mi s-a replicat ca nu pot fi scutit pentru ca trebuia sa depun cererea in prealabil.
Le-am replicat ca n-am planuit sa lipsesc atat de mult, am stat cu o saptamana mai mult decat vroiam initial pentru a-l ajuta pe var-miu cu renovarea. Apoi, la avizier nu se afisasera cheltuielile pe luna aprilie ci doar pe luna martie. Oricum nu se facusera calculele pe luna aprilie si nici incasari.
Am observat apoi ca NICAIERI in legea 230/2007 nu se mentioneaza ca eu ar trebui sa fac cererea in prealabil. Nici in legea 114/1996 nu se mentioneaza asa ceva. Ar fi si absurd asta. Pleaca omu in vacanta, se accidenteaza si sta 3 luni in spital si apoi i se spune ca nu poate fi scutit ca trebuia sa depuna cererea in prealabil.
De altfel, inainte de a depunea eu aceasta cerere de scutire, 2 dintre angajatii asociatiei s-au plans ca nu m-au gasit acasa cand a fost nevoie de mine (semnatura sau acceptul meu) exact in luna respectiva. Deci cei de la asociatie STIU ca am lipsit dar, pur si simplu refuza sa-mi acorde deducerea.
Spuneti-mi va rog, care sunt legile/alineatele care reglementeaza aceste deduceri si daca exista vreo cerinta de genul depunerii cererii in prealabil.
Ce pot sa fac eu acum? Eu unu, nu platesc nici in ruptu capului. :)
Inca o intebare : in perioada de toamna, obisnuiesc sa fiu plecat in provincie (imi mai vin rudele din strainatate) , dar sunt obligat sa revin in capitala saptamanal pentru a supraveghea activitatea unor S.R.L.-uri ... Cam 1 ~ 2 zile pe saptamana. Ma incadrez la deducerea intretinerii lunare avand in vedere ca sederea mea in capitala nu depaseste 8 zile pe luna ?. De asemenea, tot din cauza unui administrator cam idiot, var-miu trebuie sa ma-nscrie dept a 4a persoana la intretinere pe aceasta perioada cat sunt plecat din Bucresti si stau la el in provincie. Deci am dovada clara a sederii mele in provincie.
P.S. : N-ar trebui sa se afiseze la AVIZIER toate cheltuielile asociatiei ?
Ma leg de acest aspect avand in vedere ca, la noi, cheltuielile sunt cam mari. Nu avem repartitoare sau apometre iar intretinerea care costa in curent scara + curent lift + gaze apa calda (avem cazan de bloc) + cubaj apa rece + salarii angajati = vreo 1,5 mil in fiecare luna ... (indiferent daca e vara sau iarna) fara incalzire .
Nu credeti ca o cheltuiala de 29 de milioane lunar pentru salariile angajatilor administratiei e cam mare ? La care se adauga 5 mil pentru femeia de servici. Ajungand astfel la 34 milioane lunar la un bloc cu 50 de apartamente ...
La dumneavoastra cam cum sunt aceste cheltuieli cu administratia ?
Mda .. eu speram la niste raspunsuri tehnice. Unele au fost si sunt recunoscator.
Cateva clarificari :
1)Nu vad nicaieri in lege scris cuvantul "prealabil" sau "anticipat" si mi se pare normal sa nu fie folosit un asemenea cuvant pentru ca omul NU stie cat va lipsi. Foarte rar se intampla sa stii cat lipsesti cand pleci cu treburi. Daca ar fi vorba doar de vacante .. poate ar fi mai simplu. Dar legea nu cred ca a fost facuta pentru turisti.
2)Nu sunt un prosper om de afaceri ci sunt angajat. Supraveghez functionalitatea sistemelor de supraveghere si a celor IT de la firmulitzele respective.
3)Asociatia e de PROPRIETARI;
4)Cererea am depus-o chiar Presedintelui Asociatiei De Prorietari in dublu exemplar , unul exemplar a aramas la mine semnat si datat de presedinte . (pe luna Aprilie)
5)Pe luna decembrie/ianuarie toate discutiile au fost verbale.
6)Daca eu am domiciliul legal in provincie si am si adeverinta de la asociatia de locatari din orasul meu unde am fost inscris de fiecare data cand am fost plecat, cum pot ei sa sustsina ca am locuit in Bucuresti ?
7)Costurile pe persoana sunt mari .. cam 440,000 apa rece, 360,000 apa calda , 90,000 curentul la lift ... etc. Cuantumul pe persoana la noi in cladire , se ridica la vreo 1 mil pe luna . Deci se-ntelege ca nu-mi convine sa dau 2 ~ 3 mil in plus pe luni in care nu am locuit in Bucuresti .
daca acele sume sint pentru o singura persoana, sint exagerate pentru ceea ce poate consuma o persoana intr-o luna.
nu aveti contoare de apa calda si rece ?
mie mi-a venit de plata 150 lei pentru 3 persoane cu tot cu fond de reparatii (20 lei)
ati facut contestatie la calculul intretinerii in termenul legal de 10 zile de la afisare ? daca da, cu raspunsul primit puteti actiona asociatia in instanta
Nu. nu avem contorizare separata :( De altfel, e un fel de consens aici cum ca nici nu se accepta seapararea...
Oho ... fondul de reparati e altceva . Am de plata vre 40 RON pentru asta iarna si inca 40 RON pentru acuma ... desi nu pricep pentru ce sunt astilalti 40 RON :) .
Aaa ... si mai avem si fondul de rulment care e 1,5 mil pe apartament ...
fondul de rulment este un fond menit a acoperi facturile la utilitatile folosite de dvs in luna anterioara (de obicei) care trebuiesc platite in 15 zile de la data primirii (de obicei).
exista un decalaj intre data sosirii tuturor facturilor, calcularea si afisarea intretinerii, si data la care dvs platiti intretinerea pentru luna respectiva. aceasta perioada poate depasi o luna si, pentru a evita penalizarile catre furnizori, s-a creat acest fond de rulment menit a suprima aceste penalizari catre furnizori. acest fond reprezinta cuantumul celei mai mari cote de intretineri din anul precedent (care este in luna de iarna), la care se adauga un anumit procent in functie de inflatie, stabilit de adunarea generala sau comitetul executiv (de obicei este de 10%)
Norme la Legea 230/2007
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;
Art. 3. - Proprietarii din asociaţiile de locatari din clădirile ale căror apartamente au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu s-au organizat în asociaţii de proprietari vor lua măsurile prevăzute de prezentele norme metodologice pentru constituirea în asociaţii de proprietari, potrivit prevederilor Legii nr. 230/2007.
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Art.33 (2) Asociaţiile de proprietari cărora li se facturează consumul în sistem pauşal au obligaţia să declare la furnizorii de servicii, în scris, cu numele reprezentantului în clar şi cu aplicarea ştampilei asociaţiei de proprietari, pe propria răspundere, numărul mediu de persoane, ori de câte ori se produce o modificare a acestuia.
Daca nu sunteti multumit de calculul cheltuielilor de intretinere, va sfatuiesc sa soliciati o expertiza contabila-macar pentru o luna de zile, nu costa mult si ati sti cu siguranta daca e ok sau nu
Fond de rulment
Pilu
Buna ziua, as dori sa intreb daca fondul de rulment care trebuie platit la asociatiile de proprietari/locatari este obligatoriu, prin lege, sau facultativ. ... (vezi toată discuția)
Fond rulment
luciana17
In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)