avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura

Buna ziua,

Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. Centrala este centrala termica cu condensare pe gaz. La intrarea in fiecare apartament este montat un contor pentru masurarea caldurei tip zenner. Contor ce masoara energia termica (mwh)pe baza debitului de apa si a diferentei de caldura dintre tur(70 grade C) si retur (60 grade C).
Intrebarea mea este cum se calculeaza cantitatea de mc gaz folositi pentru prepararea apei calde (1 mc ) si cea pentru energia termica necesara incalzirii apartamentelor(1 mwh).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:02, 30 Ianuarie 2017
@AdamGrecu - aveti o problema in instalatia interna. Puteti face urmatoarea verificare : masurati temperatura pe retur la ultimul etaj si la parter. Diferenta ar trebuie sa fie nesemnificativa. Probabil ca in blocul Dvs. veti gasi o diferenta mare. Asta este un indiciu ca instalatia interna de termoficare este varza ca si in multe blocuri din Ro.
De fapt ce vreti sa sustineti, ca dif. de temp. intre TUR si RETUR tre' sa fie cam 20 gr. C?

Si dvs. verificati - trebuie sa palpati cu mana teava de pe intrarea in calorifer si cea de iesire din calorifer. Cu aproximatie spuneti daca "simtiti" o asemenea diferenta de temperatura (de 20gr. C) - si atunci mai discutam!
@AdamGrecu - la mine (etaj superior) diferenta este muuuult mai mare ... dar la parter este de numai 6-7 grade . Instalatia este praf.
Instalatia a functionat fara probleme pana au inceput debransarile si s-a inrautatit pe masura ce numarul de debransari a crescut.
Diferenta de temperatura tur-retur o puteti calcula in functie de temperatura ambientala,puterea caloriferului si temperatura tur. Si userul @darida prin normativele mentionate are dreptate .
Prietene @ausfahrt, va rog sa-mi permiteti:

Haideti sa facem o experienta simpla. Lasati teoria deoparte, ca-i buna si aceasta, insa v-am zis - practica ne omoara, nu teoria.
Experienta o facem ca nespecialisti, desigur:
Blocul, scara dvs. are montat undeva f. aproape o cutie din tabla in care este montat "un contor de energie termica" cu tot ce mai are el pe-acolo - dar, o sa deosebiti conductele TUR si RETUR foarte repede, macar daca puneti mana pe acestea. Insa ca sa nu fie dubiu, o sa observati ca fiecare conducta are cate un mic accesoriu care se cheama termorezistenta, care masoara, fix temperatura agentului termic, pe TUR si pe RETUR.
Aceste doua termorezistente sunt legate la acel aparat pe care noi il numim "gigacalorimetru" (partea electronica) desi acesta nu masoara direct Gcal...; acum este simplu, push buton rosu si citim informatiiile necesare Vom gasi temp. de intrare, temp. de iesire si daca vrem, mai apasam inca o data si gasim si delta T.
Cat poate sa fie de complicat? Ce face contorul? Face integrarea dintre cantitatea de apa fierbinte care trece prin instalatie si o integreaza cu diferenta de temperatura dintre intrare si iesire (delta T), mai aplica un coeficient al apei ferbini (acest coeficient este cam 0,998) si o afiseaza. Greu? O fi fost greu la inceptut, dar acum deja lucram cu aceste date si nu mai este greu.
Apoi, vreti-nu vreti, trebuie sa acceptati ca acolo este punctul de masurare al parametrilor agentului termic, adica pe-acolo intra si tot pe-acolo iese agentul termic din bloc.
Mai mult, daca continuati sa tot faceti apasari pe acel buton rosu, o sa mai gasiti si alti parametri, de exemplu debitulinstantaneu al apei fierbinti.
Acum avem toti parametrii necesari calculului cantitatii de energie termica livrata blocului - instantaneu sau la o anumita perioada de timp. In cele mai multe cazuri practic folosim informatia de la o luna la alta deoarece aceasta informatia apare pe factura care vine la asociatie.
Gigacalorimetru - asa ii zicem noi, el masoara de fapt in MW si pentru a ajunge la Gcal, trebuie ca rezultatul sa-l inmultim cu 0,86.

Eu fac acest lucru de 40 de ani si daca reusiti sa ma combateti, inseamna ca in tot acest timp cei de la Termoficare si-au batut joc de mine si de toti proprietarii pe care-i reprezint.

Am sa fac un mic efort pentru a copia niste documente din Contractul pe care asociatia noastra il are cu furnizorul de energie termica, pentru care, dumnealui furnizorul se obliga sa ne furnizeze agent termic de calitate, functie de mai multi factori (temp. exterioara, viteza vantului, etc.), dar in final o sa constatati niste diferente de temperatura, acele delta T-uri cu care lucreaza.../
Aici nu prea pot sa fac un mic tabel ca sa vedeti cum stau lucrurile, insa asa cum am promis trebuie sa fac niste copii ale acestor documente.
Haideti sa va dau totusi cateva exemple:

- temp. exterioara = 10 gr. C;
- temp. tur primar = 67 gr. C;
- temp. retur primar = 24 gr. C, deci delta T pe primar (agentul termic de la CET = 24gr. C;
Ce avem in secundar, adic marfa livrata blocului meu:
- temp. tur secundar = 40 gr. C;
- temp. retur sec. = 36 gr. C; deja observati ca delta T-ul este 4 gr. C (adica ce spuneam)

Sa va dau si un exemplu extrem:
- - temp. exterioara = - 17 gr. C;
- temp. tur primar = 120 gr. C;
- temp. retur primar = 60 gr. C, deci delta T pe primar (agentul termic de la CET = 60 gr. C;
Ce avem in secundar, adic marfa livrata blocului meu:
- temp. tur secundar = 70 gr. C;
- temp. retur sec. = 55 gr. C; observati ca in acest caz delta T-ul este 15 gr.C

Daca discutam de acest ultim caz ( la drept vorbind noi am avut si temp ex. care s-au apropiat de -30 C), va pot spune ca in acest caz temperatura pe secundat tur nu a depasit 52-54 gr. C, iar delta T-ul nu a depasit 6 gr. C.
Deci pe unde or fi cele 20 gr. C despre care se vorbea?

Unde @darida are dreptate, are si am apreciat acest lucru, dar unde nu are, nu am cum sa fiu de acord. In fine, asa din carti pot sa vorbesc si eu.
Chiar v-as ruga, cel care poate face verificarea celor afirmate de catre mine, sa vina aici si sa confirme/infirme constatarile mele practice!
Din cate stiu, normativul GP 67/2002 s-a realizat pe studii facute in conditii mai aproape de realitate decat STAS 11984-83. Stiu ca temperatura agentului termic şi implicit puterea termică emisă de corpurile de încălzire în exploatarea curentă a unei instalaţii de încălzire sunt mult mai reduse decât cele din definiţia metrului pătrat echivalent termic.
GP 67/2002 are dealtfel si coeficienti de corectie in functie de temperatura agentului termic si a aerului.
Delta T poate sa varieze, intradevar si in functie de conditiile de temperatura exterioara si de situatia faptica din bloc. Daca e mai frig afara diferenta e mai mare. Daca sunt apartamente debransate in bloc, iarasi diferenta de temperatura este influentata. O incapere inconjurata de alte incaperi incalzite nu va avea nevoie de o cedare atat de mare de caldura ca si o incapere inconjurata de incaperi reci.

Alte discuții în legătură

Diferenta temperatura tur retur ContSters189595 ContSters189595 diferenta de temperatura dintr tur si retur este de peste 9 grade . este normal acest lucru? administratora afirma ca aceasta diferenta influenteaza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala ... JUDEA JUDEA Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala de fitnes dar care nu mai functioneaza)prin care trec coloanele de caldura , care sunt ... (vezi toată discuția)