avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura

Buna ziua,

Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. Centrala este centrala termica cu condensare pe gaz. La intrarea in fiecare apartament este montat un contor pentru masurarea caldurei tip zenner. Contor ce masoara energia termica (mwh)pe baza debitului de apa si a diferentei de caldura dintre tur(70 grade C) si retur (60 grade C).
Intrebarea mea este cum se calculeaza cantitatea de mc gaz folositi pentru prepararea apei calde (1 mc ) si cea pentru energia termica necesara incalzirii apartamentelor(1 mwh).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:02, 30 Ianuarie 2017
Am sa incerc sa va trimit pe mail o grila de-a noastra. Va garantez ca au aceeasi sursa de inspiratie.
In fine, ce vreau sa va spun, dvs. imi confirmati ceea ce spuneam in 2015. Din aceleasi motive as mai invita useri interesati si care pot sa faca vizualizari ale parametrilor de temperatura din care rezulta delta T, ma rog si valoarea respectiva. Nu vreau sa demonstrez nimic, mai ales ca la noi, din 504 apt., au mai ramas bransate la CET numai vreo 35-40... Faza nasoala este ca apartamentele ramase bransate sunt distribuite in scara, ca naiba. Acest lucru ne creeaza niste neplaceri nemaipomenite - si v-as da un singur exemplu: bloc P+4, calculul repartizarii costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare, distributia agentului termic pe verticala, dar de sus in jos, la o garsoniera de cca. 25 mp SU,, luna noiembrie 2016 i s-a repartizat peste 600 lei... Am chemat la o discutie reprezentantii firmei, sa vedem cum vom proceda de acum inainte. Este strigator la cer !
Am sunat la dispecerat Sector 1. Mi-au zis ca nu le vine agent de la CET nu stiu care si ca domnu director a facut nus ce cerere care sa se rezolve seara asta..clasica incompetenta comunista..de stat. Pentru diagrama trebuie sa fac o cerere la relatii radet. Le-am facut si cerere. Am in contract articol special cu penalizari daca au +-2% in afara diagramei.

Acum e de vazut daca dispozitivele stocheaza si temperaturile din bransament zilnic..ca sa avem material pentru comparatie.

Ca o ironie...Punctul Termic din spatele blocului e undeva sub pamant..si din casa vad treptele..pline de zapada neatinsa a ultimelor zile. S-o face automat reglajul termic calitativ..dar chiar sa nu dea nimeni pe-acolo?
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2017
mdDentist, utilizator
Mi-a raspuns RADET, spunand ca a verificat si temperatura e in parametri. Nici vorba de vreo diagrama de reglaj. Au modificat legea acum fiind in vigoare Ordinul nr. 483/2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice

vechile contracte se supun automat noii legi, chiar daca nu sunt schimbate

nu mai au nici o diagrama de reglaj...legea fiind manarita..si scoase temperaturile. acum se vorbeste de "comfort termic"..adica nu mai ai ce le face decat sa-ti pui centrala de apartament si sa-i lasi dracului sa falimenteze.

Art 7
11. să asigure temperatura agentului termic pentru încălzire la punctul de separare, care să asigure confortul termic normal în spaţiile cu destinaţie de locuinţă ale utilizatorului/consumatorului;

nu mai au nici penalitati pe agent termic..adica poti muri de frig. au pastrat doar treaba pe apa calda.
Cei de la ANRSC sunt habarniști, reglementează după ureche.
Normativele de calitate în construcții, în vigoare, reglementează graficele/diagramele de reglaj.

Ordin M.T.C.T. nr. 931/2002 Normativ privind proiectarea şi executarea reţelelor și termice NP 058-02
7.6. Corelarea dintre parametrii agentului termic şi parametri climatici în vederea reglării furnizării căldurii se realizează pe baza graficelor de reglaj.
Graficele de reglaj reprezintă transpunerea grafică a corelării parametrilor agentului termic preparat (temperatura de ducere şi eventual de întoarcere, în măsura în care nu există reglaj la consumatori) funcţie de variaţia temperaturii aerului exterior şi temperatura de întoarcere a agentului termic, eventual şi temperatura interioară.

Ordin M.L.P.T.L. nr. 926/2002 - Normativ pentru exploatarea reţelelor li punctelor termice NP 059-2002
9.40. Reglarea parametrilor agenţilor termici din instalaţiile de încălzire se face pe baza graficelor de reglare.

Totusi eu cred ca cea mai mare influienta in obtinerea unei temperaturi confortabile depinde cel mai mult de expunerea la exterior a apartamentului-pereti exteriori-si sa nu fie ultimul etaj.detin 2 apartamente incalzite de RADET,pt ca l-am cumparat pe al 2-lea mai mare(3 cam) urmand sa-l vand pe primul(2 cam ).cel de 2 cam et 8 din 10 si putini pereti exteriori dar neanvelopat inca- anul asta tot timpul- 26 grade spre 26,5.. calorifere tabla noi..chiar si la cel mai mare ger din decembrie si ianuarie sa zicem a coborat spre 24.5 ,nu mai mult...cel de 3 cam et8/8 calorifere dimensionate corect,aluminiu,dar 8/8 suprafata mare si multi pereti exteriori,neanvelopat...temperatura f proasta ceva in jur de 21-22,urca cand e mai cald afara spre23- 23,5 asa ca...pentru ultimul etaj e catastrofa oricum,numai anveloparea cred ca va ameliora situatia,si in special izolarea terasei prin care se pierde enorm.la apart de 2 cam stau iarna in slip,si asta nu numai anul asta,de multi ani in urma...la cel de 3 cam iau treningul si inca unul gros.restul e teorie...#-o.era sa uit...la 2 cam necontorizat,la 3 cam contorizat dar robinetii deschisi la maximum tot timpul,deci cumva echivalent cu necontorizat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017
andreiadmin, utilizator

Alte discuții în legătură

Diferenta temperatura tur retur ContSters189595 ContSters189595 diferenta de temperatura dintr tur si retur este de peste 9 grade . este normal acest lucru? administratora afirma ca aceasta diferenta influenteaza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala ... JUDEA JUDEA Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala de fitnes dar care nu mai functioneaza)prin care trec coloanele de caldura , care sunt ... (vezi toată discuția)