avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura

Buna ziua,

Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. Centrala este centrala termica cu condensare pe gaz. La intrarea in fiecare apartament este montat un contor pentru masurarea caldurei tip zenner. Contor ce masoara energia termica (mwh)pe baza debitului de apa si a diferentei de caldura dintre tur(70 grade C) si retur (60 grade C).
Intrebarea mea este cum se calculeaza cantitatea de mc gaz folositi pentru prepararea apei calde (1 mc ) si cea pentru energia termica necesara incalzirii apartamentelor(1 mwh).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:02, 30 Ianuarie 2017
nici normativele alea nu dau nici un tabel nimic. nu-ti spun cate grade trebuie sa aibe agentul termic la bransament daca afara sunt -10C spre exemplu; nu ai cum ii ataca ca si parte contractanta pentru ca formularele sunt tip si nu ai ce negocia.

cel mai rau e ca nenorocitii au modificat legea asa incat din contracte sa nu mai poti afla ce ti se liveraza. s-a scos obligativitatea livrarii dupa ceva masurabil (diagrama de reglaj)..si s-a introdus prosteala cu "confort termic"...care poate insemna..orice. mama lor de nenorociti!

daca aveti idee cum putem afla/obliga sa ne spuna ce temperaturi trebuie sa aibe la bransament...va rog postati.
Anexa 3 la modelul de contract din Ordinul 483/2008 prevede că trebuie trecute debitul, presiunea, temperatura, legislaţia şi normele tehnice aplicabile serviciului de furnizare a energiei termice pentru care se încheie contractul.
Ordinul ANRSC nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică. art. 133 vorbește de diagrama de reglaj.

Nu stiu exact unde e reglementata tehnic diagrama de reglaj. În anexa 2 Reglementari tehnice conexe, pct. 4. Prescriptii tehnice CONEL poate ar fi sursa?
ORDIN nr. 91 din 20 martie 2007

ART. 64
La locurile de munca specifice vor fi afisate instrucŃiuni privind atribuŃiile si
responsabilităŃile personalului de exploatare, tabele cu valorile maxime si minime ale parametrilor admisi ale instalaŃiei de producere a energiei termice, valorile parametrilor pentru realizarea consumului specific si propriu tehnologic, diagrama de reglaj în funcŃie de condiŃiile meteorologice, modul de intervenŃie a personalului de exploatare în caz de incendii sau avarii.


ART. 73
(1) Agentul termic livrat sub forma de apa, la iesirea din centrala termica sau centrala
electrica în cogenerare, trebuie sa aibă temperatura prevăzută în diagrama de reglaj.
(2) Abaterea temperaturii apei la iesirea din centrala termica poate fi de maximum +2% fata de temperatura prevăzută în diagrama de reglaj.
(3) Controlul temperaturilor trebuie sa reprezinte o operaŃie permanenta în exploatarea
centralei termice, prin înregistrarea continua a acesteia, sau consemnându-se orar în registrul de exploatare temperaturile tur si retur ale agentului termic pana la asigurarea înregistrării si memorarii prin intermediul unui sistem informatic.


ART. 133
(1) Reglarea cantităţii de energie termica pentru încălzire se va face pe baza diagramei de reglaj.
(2) Diagrama de reglaj va stabili temperatura agentului termic pe conducta de tur şi retur pentru un debit variabil al agentului termic astfel încât utilizatorului sa i se furnizeze cantitatea de caldura necesară asigurării confortului termic solicitat de orice consumator, reglajul temperaturii în spaţiile de locuit realizandu-se cu robinetele termostatice montate pe corpurile de încălzire, împreună cu repartitoarele de costuri.
(3) În cazul furnizarii energiei termice în regim discontinuu, diagrama de reglaj va tine cont şi de pierderile suplimentare produse pe perioada în care nu se furnizează energie termica.
(4) Pe perioada furnizarii energiei termice pentru încălzire, distribuitorii au obligaţia reglarii parametrilor agentului termic pentru încălzire, astfel încât abaterea de la diagrama de reglaj sa fie de maximum -2K.
(5) În cazul furnizarii agentului termic cu o temperatura mai mica decât cea stabilită prin diagrama de reglaj, utilizatorul are dreptul sa solicite o compensaţie echivalenta cu contravaloarea energiei termice furnizate pentru o zi intreaga, corespunzătoare abaterii maxime de temperatura din acea zi, indiferent de perioada de timp cat s-a produs abaterea în acea zi. Valorile astfel calculate se scad din factura curenta.
(6) Diagramele de reglaj se vor întocmi de agenţi economici specializaţi pentru fiecare statie termica în funcţie de echipamentele din statia termica, tipurile de locuinţe care sunt deservite de statia termica, debitele şi treptele de debite care pot fi realizate de instalaţiile de pompare, diferitele viteze ale vantului, schema utilizata în punctul termic, regimul continuu sau discontinuu de alimentare cu energie termica etc.
(7) Diagramele de reglaj vor fi întocmite astfel încât sa asigure costurile de producţie cele mai mici, luându-se în calcul energia de pompare necesară, corelata cu pierderile de presiune pe reţeaua de distribuţie, în funcţie de debitul vehiculat, pierderile de caldura prin transfer termic în reţeaua de distribuţie, în funcţie de temperatura agentului termic, viteza acestuia prin conducte şi gradul de izolare al conductelor, precum şi influenta asupra costurilor erorilor de măsurare ale contoarelor de energie termica în domeniul diferenţelor de temperatura mici.
ART. 134
Manevrele de reglare a parametrilor agentului termic de încălzire se vor consemna în evidentele operative.


ART. 194
(1) Furnizorul este obligat sa plătească despăgubiri utilizatorului în cazul deteriorarii unor instalaŃii de utilizare a energiei termice, afectării sau punerii în pericol a sănătăŃii, în situaŃia în care parametrii agentului termic au înregistrat abateri mai mari decât cei admisi în prezentul regulament, în normele tehnice în vigoare, sau ca urmare a nerespectării condiŃiilor de potabilitate a apei calde de consum, în punctul de delimitare. Aceasta obligaŃie se aplica si în situaŃia în care deteriorarea instalaŃiilor de utilizare a energiei termice a fost provocată de un regim chimic necorespunzător al agentului termic.
(2) Plata despăgubirilor se face cu respectarea condiŃiilor prevăzute în contractul de
furnizare pe baza documentaŃiei economice întocmite de agenŃii economici de specialitate, a unor expertize sau a documentelor justificative prezentate de utilizator.


pe site-ul radet nici macar nu apare acest ordin...ci Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice din 20.07.1994

am sa le fac iar adresa de data asta citand legislatia. am sa le cer diagrama de reglaj...precum si extrasele din caietele cu înregistrarea parametrilor la ieșirea din punctul termic la care suntem racordați

in acest moment sunt -10C afara, si in cel mai cald calorifer am 47C, ceea ce ar corespunde unei temperaturi la bransament, din masuratorile mele de 50C; am 22C in casa si e cat de cat bine. mi-ar trebui un 50C pe calorifer. caloriferele sunt model nou din tabla de otel, termostatate etc. intr-o camera de 13mp am unul cu lungimea de 1m, si de-abea cand sunt 50C pe calorifer, se fac 24C in camera...asta la friguri mari. in 99% din timp am maxim 22C cu caldura RADET.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2017
mdDentist, utilizator
Si in Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice aprobat prin HGR 425/1994 se prevede diagrama de reglaj, art. 60, lit.d, 62,al. 2.
Din pacate, paralelismul de reglementare si debandada legislativa este prezenta si in acest domeniu.
Exista prevederi comune in mai multe acte normative, copy/paste ale unor pasaje ample.
Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC copiază masiv din Decizia Presedintelui ANRE nr. 53/1999 pentru aprobarea Standardului de performanta pentru serviciul de furnizare a energiei termice. ANRE reglementa energia termica inainte de ANRSC.
Urmeaza ca ANRE sa preia din nou competenta de reglementare de la ANRSC, reglementind in paralel cu MDRAP pe domeniul instalatiilor de incalzire.

Diagrama de reglaj ar trebui sa fie publica, inclusiv pe site-ul Radet.
Legea nr. 51/2006 Republicată, a serviciilor comunitare de utilităţi publice prevede:
Art. 6 Serviciile de utilităţi publice se organizează şi se administrează cu respectarea principiilor: k) liberului acces la informaţiile privind serviciile publice.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta temperatura tur retur ContSters189595 ContSters189595 diferenta de temperatura dintr tur si retur este de peste 9 grade . este normal acest lucru? administratora afirma ca aceasta diferenta influenteaza ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua la parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala ... JUDEA JUDEA Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala de fitnes dar care nu mai functioneaza)prin care trec coloanele de caldura , care sunt ... (vezi toată discuția)