ART. 64
La locurile de munca specifice vor fi afisate instrucŃiuni privind atribuŃiile si
responsabilităŃile personalului de exploatare, tabele cu valorile maxime si minime ale parametrilor admisi ale instalaŃiei de producere a energiei termice, valorile parametrilor pentru realizarea consumului specific si propriu tehnologic, diagrama de reglaj în funcŃie de condiŃiile meteorologice, modul de intervenŃie a personalului de exploatare în caz de incendii sau avarii.
ART. 73
(1) Agentul termic livrat sub forma de apa, la iesirea din centrala termica sau centrala
electrica în cogenerare, trebuie sa aibă temperatura prevăzută în diagrama de reglaj.
(2) Abaterea temperaturii apei la iesirea din centrala termica poate fi de maximum +2% fata de temperatura prevăzută în diagrama de reglaj.
(3) Controlul temperaturilor trebuie sa reprezinte o operaŃie permanenta în exploatarea
centralei termice, prin înregistrarea continua a acesteia, sau consemnându-se orar în registrul de exploatare temperaturile tur si retur ale agentului termic pana la asigurarea înregistrării si memorarii prin intermediul unui sistem informatic.
ART. 133
(1) Reglarea cantităţii de energie termica pentru încălzire se va face pe baza diagramei de reglaj.
(2) Diagrama de reglaj va stabili temperatura agentului termic pe conducta de tur şi retur pentru un debit variabil al agentului termic astfel încât utilizatorului sa i se furnizeze cantitatea de caldura necesară asigurării confortului termic solicitat de orice consumator, reglajul temperaturii în spaţiile de locuit realizandu-se cu robinetele termostatice montate pe corpurile de încălzire, împreună cu repartitoarele de costuri.
(3) În cazul furnizarii energiei termice în regim discontinuu, diagrama de reglaj va tine cont şi de pierderile suplimentare produse pe perioada în care nu se furnizează energie termica.
(4) Pe perioada furnizarii energiei termice pentru încălzire, distribuitorii au obligaţia reglarii parametrilor agentului termic pentru încălzire, astfel încât abaterea de la diagrama de reglaj sa fie de maximum -2K.
(5) În cazul furnizarii agentului termic cu o temperatura mai mica decât cea stabilită prin diagrama de reglaj, utilizatorul are dreptul sa solicite o compensaţie echivalenta cu contravaloarea energiei termice furnizate pentru o zi intreaga, corespunzătoare abaterii maxime de temperatura din acea zi, indiferent de perioada de timp cat s-a produs abaterea în acea zi. Valorile astfel calculate se scad din factura curenta.
(6) Diagramele de reglaj se vor întocmi de agenţi economici specializaţi pentru fiecare statie termica în funcţie de echipamentele din statia termica, tipurile de locuinţe care sunt deservite de statia termica, debitele şi treptele de debite care pot fi realizate de instalaţiile de pompare, diferitele viteze ale vantului, schema utilizata în punctul termic, regimul continuu sau discontinuu de alimentare cu energie termica etc.
(7) Diagramele de reglaj vor fi întocmite astfel încât sa asigure costurile de producţie cele mai mici, luându-se în calcul energia de pompare necesară, corelata cu pierderile de presiune pe reţeaua de distribuţie, în funcţie de debitul vehiculat, pierderile de caldura prin transfer termic în reţeaua de distribuţie, în funcţie de temperatura agentului termic, viteza acestuia prin conducte şi gradul de izolare al conductelor, precum şi influenta asupra costurilor erorilor de măsurare ale contoarelor de energie termica în domeniul diferenţelor de temperatura mici.
ART. 134
Manevrele de reglare a parametrilor agentului termic de încălzire se vor consemna în evidentele operative.
ART. 194
(1) Furnizorul este obligat sa plătească despăgubiri utilizatorului în cazul deteriorarii unor instalaŃii de utilizare a energiei termice, afectării sau punerii în pericol a sănătăŃii, în situaŃia în care parametrii agentului termic au înregistrat abateri mai mari decât cei admisi în prezentul regulament, în normele tehnice în vigoare, sau ca urmare a nerespectării condiŃiilor de potabilitate a apei calde de consum, în punctul de delimitare. Aceasta obligaŃie se aplica si în situaŃia în care deteriorarea instalaŃiilor de utilizare a energiei termice a fost provocată de un regim chimic necorespunzător al agentului termic.
(2) Plata despăgubirilor se face cu respectarea condiŃiilor prevăzute în contractul de
furnizare pe baza documentaŃiei economice întocmite de agenŃii economici de specialitate, a unor expertize sau a documentelor justificative prezentate de utilizator.
~ final discuție ~