avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme credit nevoi personale
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme credit nevoi personale

Buna ziua,
Am un credit de nevoi personale la o banca, de aproximativ 2 ani de zile, si de aproape 3 luni nu am reusit sa mai achit aceste rate, momentan neavand un venit. Acum, voi avea un job si am incercat sa discut cu cineva de la banca pentru rezolvarea situatiei incepand cu primul salariu, respectiv peste cateva saptamani.
Din pacate, discutia telefonica nu a decurs tocmai ok, si anume mi-a refuzat cererea mea de a muta cumva aceste rate neplatite la sfarsitul perioadei de creditare.
In schimb mi-a spus ca daca eu nu pot plati si nu am bunuri pe numele meu, ei pot actiona pentru a pune posesie asupra bunurilor rudelor mele.

In consecinta, am cateva intrebari.
La cine as putea sa apelez la o banca pentru a putea avea sanse de succes in aprobarea cererii mele de reesalonare?
Este posibil ca o banca sa intre in posesie si sa lichideze bunurile unei rude, daca eu am facut un credit de nevoi personale, fara girant si fara garantii materiale?
Ce pot ei face daca eu nu platesc pana peste 3 saptamani cand voi lua banii?
Si pot pune poprire pe salariul meu daca eu nu voi avea locul de munca in Romania?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
cristidas, utilizator
Cel mai recent răspuns: bricku7 , utilizator 13:19, 20 August 2009

Buna ziua,
am si eu o problema asemanatoare.Sotul meu a luat un credit pt. nevoi personale acum 2 ani.Pana in luna ianuarie a acestui an a platit ratele pana la data scadenta.In luna ianuarie a anuntat banca ca i se decaleaza ziua de plata a salariului si ar dori o decalare a datei scadente.
Nu a primit nici un raspuns in acest sens.In continuare a platit ratele ramanand doar cu rata din luna ianuarie restanta.Acum o luna, a sunat cineva de la banca si i-a spus sa plateasca restanta, iar sotul i-a spus ca nu are de unde ci va plati numai rata din luna respectiva.Intre timp a primit o notificare de la un birou de executori judecatoresti, prin care i se face cunoscut ca s-a reziliat contractul cu banca si trebuie sa plateasca in termen de 15 zile tot credititul(13000 euro), altfel se va trece la executare silita..Sotul meu are o asigurare facuta pt.acest credit.Mentionez ca eu nu am semnat nici un fel de act cu aceasta banca.As vrea sa stiu in caz de executare silita se poate pune poprire pe apartament? Apartamentul este al tatalui meu, cu care locuim,dar avem act de vanzare-cumparare cu clauza de intrare in posesie dupa decesul proprietarului.Dar totusi la administratia fiscala figuram ca proprietari, intrucat platim anual pe numele nostru impozit pe apartament.
Va multumesc si astept raspunsul.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
camym, utilizator
@camym
Este imposibil sa vi se fi reziliat contractul de credit doar pentru o singura rata neachitata. Ratele se achita in ordine, astfel ca nu se putea incasa rata pe februarie fara sa fie platita cea pe ianuarie. Mai mult ca sigur ca exista mai multe rate restante, si ca sotul a acumulat mai mult de 90 de zile de intarziere.
Daca insista ca nu are decat o singura rata restanta, atunci sa faca cerere scrisa bancii prin care sa solicite o situatie a creditului lui, cu platile efectuate, cu dobanzile calculate s.a.m.d.
Aceste demersuri sunt urgente, pentru ca din notificarea executorului judecatoresc rezulta ca s-a procedat la reziliere si ca va fi executat silit in scurt timp.
Din pacate asigurarile de neplata a creditului nu se prea respecta de asiguratori; faceti cerere scrisa bancii sa va dea lamuriri cu privire la acest aspect - in orice caz, daca banca este despagubita de firma de asigurari pentru creditul sotului dvs., firma de asigurari il va urmari pe sotul dvs. ca sa isi recupereze suma platita bancii, asa ca nu este decat o amanare a executarii silite care vine oricum.
Daca aveti contract de vanzare cumparare sunteti proprietari voi, si nu tatal.
Studiati mai atent contractul de vanzare, exista cumva o clauza de uzufruct viager in favoarea tatalui dvs.? Daca este asa, chiar daca vi se executa silit apartamentul, cumparatorii nu vor putea intra in folosinta sa decat dupa decesul tatalui dvs. - acest fapt va constitui un impediment la vanzare, pentru ca e greu sa se gaseasca cumparatori care sa accepte asa conditii.
In cazul in care va incepe executarea silita impotriva sotului, dvs. puteti sa faceti o actiune de partaj bunuri, si sa va intelegeti cu sotul ca apartamentul sa va revina dvs. In acest fel, nu se va mai putea urmari apartamentul.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
Va pot spune ca sotul meu poate sa aceeseze direct de pe calculator situatia contului sau.
Astfel am verificat ca banii au intrat in fiecare luna(mai putin luna ianuarie) la date care se incadrau in perioada scadenta.
Totusi de cateva luni diferenta de restituit nu se mai micsora ci ramanea constanta,lucru de neinteles pentru noi.
Intr-adevar se pare ca dosarul a fost inchis de banca si a fost predat firmei de asigurari.Am luat legatura cu reprezentantul acesteia si este dispus sa-i esaloneze plata datoriei cu conditia de a aduce un girant.
In contractul de vanzare-cumparare al apartamentului exista un paragraf in care se spune:"cumparatorii intra in posesia apartamentului de drept de la data incheierii contactului si de fapt la decesul vanzatorilor".Deci nu mi-e clar daca suntem sau nu proprietari.
As vrea sa stiu in ce consta aceasta actiune de partajare a bunurilor, ce demersuri trebuesc facute si se poate face numai daca se ajunge la executare silita sau oricand?
Va multumesc inca odata.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
camym, utilizator
Din cate spuneti, aveti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, asta inseamna ca sunteti proprietari de drept ai apartamentului iar tatal d-voastra are dreptul sa foloseasca, sa locuiasca in acel apartment atata timp cat traieste.
In ceea ce priveste rata restanta, intr-adevar se poate ajunge la rezilierea contractului si la executarea silita a sotului d-voastra daca nu a platit rata restanta in termen de 90 de zile de la scadenta. Ati garantat creditul cu vreun bun imobil, eventual cu acest apartament de care vorbiti sau este un credit de nevoi personale negarantat? Daca nu ati garantat cu vreun bun imobil, executarea silita de obicei incepe cu poprirea conturilor bancare ale sotului si in cazul in care nu exista conturi sau disponibilul pentru a acoperi creanta atunci se trece la executarea silita a apartamentului, asta dupa ce fac toate formalitatile si dupa ce afla de existenta unui bun imobil pe numele sotului d-voastra. Intr-adevar, o solutie pentru a stopa executarea silita a apartamentului este sa faceti o actiune in instanta pentru partajarea bunurilor comune, iar sotul sa fie de acord ca bunul imobil sa va revina d-voastra in proprietate exclusiva. Acest fapt insa, nu va stopa executarea silita a celorlalte bunuri detinute de sot inainte de casatorie si dupa partaj.
Actiunea o puteti introduce oricand la judecatoria in raza careia se afla bunul imobil partajabil iar taxa de timbru este de 19 lei. :luck:
Creditul este de nevoi personale, fara girant sau alte garantii imobiliare.S-a incheiat intre sotul meu si banca, eu nefiind implicata cu nimic in acest contract, iar el a incheiat acest contract in baza unor dovezi ca este salariat si ca are salariul corespunzator pt. creditul respectiv(copie de pe cartea de munca si adeverinta de salariu).Daca exista aceasta clauza de uzufruct viager, se poate instraina apartamentul? Mentionez ca la administratia financiara platim anual impozit pe apartament pe numele meu si al sotului.De aceea ma tem sa nu se ajunga la situatia neplacuta de a se vinde apartamentul.Sotul meu nu are alte conturi in banca, inafara de cel prin care i se vireaza salariul lunar.Dar mai avem in comun o masina de aproximativ 6000 euro.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
camym, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita ristaflorin ristaflorin Am un credit de nevoi personale fara ipoteca la Banca Romaneasca pe care am vrut sa il reesalonez, am fost la banca am facut o cerere la care am primit raspuns ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit de nevoi personale SorinM1976 SorinM1976 Buna ziua, As dori sa va intreb care este perioada maxima de neplata a ratelor care face ca intreaga obligatie de plata sa devina exigibila anticipat? Am un ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj lllucci lllucci Buna ziua!As vrea sa cer un sfat pentru sora mea.E in situatia de a divorta de sotul ei,cu care nu se mai intelege.Au un apartament achizitionat in rate(pe 20 ... (vezi toată discuția)