avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
LIVE, ACUM (501 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul persoanei ce a renuntat la dreptul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul persoanei ce a renuntat la dreptul de habitatie, de a parasi apartamentul vandut

Urgent!! Buna seara. Va rog sa ma consiliati cu privire la problema cu care ma confrunt. Am incheiat acum 11 ani un contr. de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, pentru un apartament cu 2 camere.Intrucat vanzatoarea din acel moment este acum in varsta de 89 ani si nu mai vrea si nici nu mai poate locui singura a dorit sa se mute cu mine, cumparatoarea. Astfel, de curand am vandut locuinta iar doamna care avea dreptul de habitatie si, totodata, dreptul la intretinere, a declarat in fata notarului public ca renunta la dr. de habitatie avut asupra apart., urmand ca obligatia mea de intretinere pt.dansa sa continue. Totul a decurs firesc, incepeam sa facem bagaje cand doamna mi-a comunicat ca s-a razgandit, pe considerentul ca ea nu poate renunta la nimic din bunurile mobile existente in ap. La momentul de fata, a avut loc un declik si nici nu vrea sa mai auda de parasirea casei. Ce pot face eu acum? Sunt disperata! Desi inainte aveam o relatie excelenta cu dansa acum nici nu imi mai deschide usa. Discutaseram sa ii pun la dispozitie o camera din ap.meu in care sa-si aduca ceea ce considera necesar si util din vechea casa. Acum nu mai vrea. I-am propus si internarea intr-un centru privat cu persoane de etatea ei, idee pe care initial o agrea f.tare dar pe care acum o refuza categoric. Ce sa fac? Trebuie sa eliberez urgent ap. vandut. Ma preseaza noii proprietari. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:37, 22 Februarie 2015
Nu vreau sa va demoralizez si mai tare decat sunteti, insa situatia este oarecum din culpa dvs. Iar ca paranteza, situatia se poate complica si mai tare de atat. Astfel, proprietarii actuali, ca am inteles ca ati vandut apartamentul, s-ar putea indrepta si ei impotriva dvs, pe motiv de evictiune.
Cum asa? Care este culpa mea? Ca acum 11 ani am ales sa imi complic existenta dorind sa ajut o doamna in etate, ce nu avea rude dispuse sa-i acorde sprijin. Acesteia I-am platit la momentul vanzarii o suma considerabila de bani, lunar I-am acordat si intretinere si totodata bani (300 lei). Primul act notarial, cand eu am cumparat apart. a fost incheiat cu indeplinirea tuturor cerintelor legale. Doamna a avut certificat medico-legal ce a aratat ca este zdravana la cap si a fost asistata la momentul semnarii actului in fata notarului de catre un inspector de la serv. autoritate tutelara al primariei. In al doilea act de vanzare, doamna are doar calitatea de declarant. In fata notarului doamna a declarat pe proprie raspundere ca renunta la dreptul de habitatie, nu insa si la obligatia de intretinere asumata de mine. Cand veneam la dansa ma astepta cu biletelele gasite in cutia postala si lasate de diferite agentii imobiliare si insista sa vand casa pentru ca ea vrea sa stea cu mine. Care mi-e culpa?
Daca este asa cum spuneti, o sa o evacuati si o sa se mute la d-voastra, poate va vedea altfel situatia dupa mutare.
Bety1 a scris:

insista sa vand casa pentru ca ea vrea sa stea cu mine. Care mi-e culpa?

Nu aveti nicio culpa, dar aveti o mare "culpa". Poporul a sintetizat-o foarte bine in zicatoarea "facerea de bine...".
Cineva o "fitilește" pe doamna in cauza, sa nu va mirati daca o sa apara un ofertant sa cumpere apartamentul, si care...; ati vazut filmul "Naşul"? "I'm going to make him an offer he can't refuse."
Asa ca, incepeti procedura de evacuare. Cand va primi citatia, s-ar putea sa redevina persoana pe care o stiati si, nu-i asa, nu o s-o lasati la greu. :((

Sau, la intrebarea "si eu ce ma fac" o sa-i dati alta replica din AFI's 100 Years...100 Movie Quotes, chiar prima: "Frankly, my dear, I don't give a damn.". Prin asta ati arata ca ati invatat ceva.
parerea mea personala este ca trebuia sa o mutati pe doamna la dvs intai sa convietuiti o bucata de vreme si de abia dupa aceea sa vindeti cand era apartamentul liber.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate imobil- ce pot face in aceasta situatie? mihaioro mihaioro Buna ziua, am cumparat acum 3 ani o casa ,de bani am facut rost prin vanzarea unui ap plus diferenta,in acest contract de vanzare pe casa eu sunt trecut ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)