avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
LIVE, ACUM (501 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul persoanei ce a renuntat la dreptul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul persoanei ce a renuntat la dreptul de habitatie, de a parasi apartamentul vandut

Urgent!! Buna seara. Va rog sa ma consiliati cu privire la problema cu care ma confrunt. Am incheiat acum 11 ani un contr. de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, pentru un apartament cu 2 camere.Intrucat vanzatoarea din acel moment este acum in varsta de 89 ani si nu mai vrea si nici nu mai poate locui singura a dorit sa se mute cu mine, cumparatoarea. Astfel, de curand am vandut locuinta iar doamna care avea dreptul de habitatie si, totodata, dreptul la intretinere, a declarat in fata notarului public ca renunta la dr. de habitatie avut asupra apart., urmand ca obligatia mea de intretinere pt.dansa sa continue. Totul a decurs firesc, incepeam sa facem bagaje cand doamna mi-a comunicat ca s-a razgandit, pe considerentul ca ea nu poate renunta la nimic din bunurile mobile existente in ap. La momentul de fata, a avut loc un declik si nici nu vrea sa mai auda de parasirea casei. Ce pot face eu acum? Sunt disperata! Desi inainte aveam o relatie excelenta cu dansa acum nici nu imi mai deschide usa. Discutaseram sa ii pun la dispozitie o camera din ap.meu in care sa-si aduca ceea ce considera necesar si util din vechea casa. Acum nu mai vrea. I-am propus si internarea intr-un centru privat cu persoane de etatea ei, idee pe care initial o agrea f.tare dar pe care acum o refuza categoric. Ce sa fac? Trebuie sa eliberez urgent ap. vandut. Ma preseaza noii proprietari. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:37, 22 Februarie 2015
Doamna avea certificat de la medic inmomentul in care a renuntat la dreptul de habitatie? La varsta ei, probabilitatea e foarte mare sa nu mai fie in toate facultatile mintale. Comportamentul pare sa sustina acest lucru.
victoria53 a scris:

parerea mea personala este ca trebuia sa o mutati pe doamna la dvs intai sa convietuiti o bucata de vreme si de abia dupa aceea sa vindeti cand era apartamentul liber.

Dupa ti se rupe caruta in drum toti iti spun pe unde trebuia sa o iei.
Pilu a scris:

victoria53 a scris:

parerea mea personala este ca trebuia sa o mutati pe doamna la dvs intai sa convietuiti o bucata de vreme si de abia dupa aceea sa vindeti cand era apartamentul liber.

Dupa ti se rupe caruta in drum toata lumea iti spune pe unde trebuia sa o iei.

Bety1 a scris:

Primul act notarial, cand eu am cumparat apart. a fost incheiat cu indeplinirea tuturor cerintelor legale. Doamna a avut certificat medico-legal ce a aratat ca este zdravana la cap si a fost asistata la momentul semnarii actului in fata notarului de catre un inspector de la serv. autoritate tutelara al primariei. In al doilea act de vanzare, doamna are doar calitatea de declarant. In fata notarului doamna a declarat pe proprie raspundere ca renunta la dreptul de habitatie, nu insa si la obligatia de intretinere asumata de mine.

Inteleg ca doamna nu a avut certificat medico-legal ce atesta starea sa privind exercitarea capacitatii depline de exercitiu la semnarea celui de-al doilea act de v-c, cu toate ca varsta este extrem de inaintata (89 de ani !!!!) si in mod normal, notarul ar fi trebuit sa se sesizeze si sa va sfatuiasca ca fiind util in cauza, respectarea pasilor urmati la semnarea primului act notarial de v-c, si in cazul celui de-al doilea act. Intr-adevar, astfel cum a precizat cineva mai sus, problema evictiunii ramane.
Situatia se poate complica si in cazul in care, daca doamna respectiva accepta un medic care sa elibereze un certificat medico-legal din care este posibil sa rezulte ca "nu mai este zdravana la cap" la acest moment si astfel declaratia ei notariala ar fi nula, iar contractul nou incheiat viciat. Va sfatuiesc sa luati un avocat care sa va recomande pasii de urmat cu documentele in fata.
Nu vreau sa va lezez intr-un fel dar privit dinafara, nu se vede nici buna-credinta,nici lipsa interesului.Ati ingrijit-o pentru apartament.Niciun batran nu doreste sa plece de bunavoie din casa in care a trait o viata.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate imobil- ce pot face in aceasta situatie? mihaioro mihaioro Buna ziua, am cumparat acum 3 ani o casa ,de bani am facut rost prin vanzarea unui ap plus diferenta,in acest contract de vanzare pe casa eu sunt trecut ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)