avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare,grupa 1
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare,grupa 1

Buna seara,
Am 58ani si am o vechime de 31,5ani dintre care 9ani grupa 1 de munca. Sunt absolvent de studii univ./5ani si am efectuat un stagiu militar de 9luni. As dori sa stiu la ce varsta/redusa m-as putea pensiona, in conditiile unui stagiu complet de cotizare. Multumesc...
Cel mai recent răspuns: enaf , utilizator 13:49, 5 Noiembrie 2016
Da, multumesc,
Dar in rest, cum am calculat stagiu de cotizare: 31,5+4,5/ gr.I +5/ Fac +9l/ armata..., credeti ca e corect??
Da.
buna ziua,
revin si multumesc pentru explicatii.
....abia acum cred ca am inteles ca anii de facultatea si armata nu se pun la calcul stagiu minim pentru pensii anticipate..si doar la calcul stagiu de cotizare pentru pensie la limita de virsta.
deci pentru anticipata partiala de care faceati pomenire in raspunsul d-voastra, imi trebuie totusi 43 de ani lucrati, din care 4,5ani ? ar rezulta din cei 9ani in gr i de munca..si fara a putea lua in considerare anii de facultate si armata.
o fi corect..? sau ma insel si ati avut dreptate ca as putea iesi si la pensie anticipata partial la 60ani?
multumesc, cu stima..

[Mesaj editat – Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Anii de grupa aduc;
Un stagiu aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca) de 4 ani si 6 luni( 6 luni/an).
O reducere cu 4 ani si 6 luni a varstei standard.
65- 4 ani si 6 luni = 60 de ani si 6 luni - limita de varsta
Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 4,5% pentru 6 luni de anticipare pana la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni.
Armata si cursurile universitare de zi nu intra in calculul pensiei anticipate si anticipate partiale.
Buna ziua,
..as reveni cu o intrebare: daca asa cum imi spuneati anterior, as cere iesire la pensie anticipata partiala la 60 ani/12ian.'17, care ar trebui sa fie termenul limita la care sa imi fac lichidarea ca angajat? si daca ulterior pensionarii anticipate, in cele 6luni care mai ramin pina la implinirea virstei necesare iesirii la limita de virsta, voi mai putea activa ca asociat unic si respectiv ca administrator, in firma pe care o detin si unde am fost angajat; totodata daca/cind voi mai putea incasa, daca va fi cazul, dividendele pe 2016. Multumesc anticipat, Cu stima...
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2016
enaf, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Anul pensionarii terezakarl terezakarl As dori sa stiu pentru un barbat nascut in 1956.03.oct.ani de cotizare 40 care ar fi anul luna ziua pensionarii. Multumesc. (vezi toată discuția)