avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie fara rezolvare - administratie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie fara rezolvare - administratie bloc

Buna seara,
In primul rand le multumesc tuturor care imi vor da un raspuns.
Fac parte din Comitetul Executiv al unei Asociatii de Locatari de 1 an de zile.
Pana acum au fost presedinti si oameni in Comitet care si-au batut joc de locatari (nu au organizat adunari genereale, sedinte de comitet, nimic). Au fost doar cu numele. Acum in momentul in care s-a schimbat Presedinte si implicit Comitetul am incercat sa intram in normalitate cu totul. Am facut ceva ordine prin documente si contractele cu furnizorii si am incercat sa ne implicam cat mai mult. Urmatorul pas a fost si este constituirea in Asociatie de Proprietari. Problema este ca administratorul si cenzorul refuza intr-un mod grosolan sa ajute Presedintele si Comitetul in diverse actiuni. Am descoperit nereguli in facturile din multe luni si am incercat sa le evidentiem administratorului. Din pacate relatia dintre administrator si cenzor nu ne permite sa facem nimic. Administratorul face cum vrea facturile si baga ce cheltuieli doreste si cenzorul semneaza fara sa verifice. Cheltuieli nejustificate si multe alte magarii. Am incercat sa abordam administratorul (care este de sex feminit) dar de fiecare data s-a soldat cu tipete si urlete din partea ei (zici ca este posedata).
Problema este ca nu putem face nimic daca nu reusim sa devenim Asociatie de Proprietari. Iar ea nu face decat sa vorbeasca si sa manipuleze locatarii. In momentul de fata am ajuns la concluzia ca singura solutie este sa ne dam cu totii demisia si sa acceptam sa fim furati luna de luna in continuare, deoarece am ajuns la capatul rabdarii.
Ca o ultima solutie am incercat sa va cer si dumneavoastra ajutorul. Daca putem face ceva la primarie sau la vreo uniune a asociatilor, chiar nu stiu.
Daca nu se poate aia e, a invins ea si noi ne dam demisiile. Sa se spele pe cap.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: varza , utilizator 11:41, 2 Martie 2015
Din tema pusa de dvs. in discutie inteleg ca in imobil nu aveti Asociatie constituita.
Deci nu aveti cum sa aplicati prevederile legii 230 si HG 1588.
1. echipa din care faceti parte este un fel de grup de initiativa pentru infiintarea unei asociatii care, din fericire pt locatari, a avut acces la unele documente
2. Dvs. , cei care va autointitulati Comitet, treceti la treaba, convingeti 50%+1 dintre locatari sa semneze actele constitutive obligatorii pentru infiintarea asociatiei. Cand ati reusit , organizati o adunare, votati infiintarea asociatiei, alegeti un Comitet executiv si un cenzor expert contabil, inregistrati-o la Tribunal si la Adm. Financiara si apoi treceti cu fermitate la aplicarea HG 1588 care reprezinta normele de aplicare a legii 230.
3. Comitetul executiv poate acum verifica actele sau poate cere un audit financiar
4. Administratorul se angajeaza cu contract de munca de catre Comitetul Executiv , deci va rezolvati si aceasta problema. ( Daca actuala "administratora " nu are contract de munca si deci nu plateste impozit pe venit si contributiile la CAS si CASS , o puteti reeclama la Anaf pentru evaziune fiscala- nu cred ca-i va conveni -
5. Trebuie sa dati dovada de multa rabdare, perseverenta si aveti toate argumentele legale si sa stiti sa prezentati modul in care sunt aparati locatarii de lege in cazul unor eventuale actiuni arbitrare ale administratorului sau celorlati responsabili cu administrarea (contabil,,casier ) Explicatiile ca asociatiile functioneaza la fel ca o firma , fie ca este mare sau mica, cu deosebirea ca nu are dreptul sa faca operatiuni comerciale. In rest are aceleasi obligatii privind organizarea contabilitatii, depunerea declaratiilor la Fisc, ITM.

Va doresc succes

Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
elga50, moderator
Pot angaja pe ori cine! Nu ca persoană juridică momentan. Fiecare proprietar este o entitate individuală, o persoană fizică. Ori ce persoană fizică poate angaja pe oricine pentru o anumită muncă, cu condiţia să existe un Contract de prestări sevicii pentru care să se plătescă dările către stat. Deci se poate face un contract în care ca angajator să apară toţi proprietarii, cu datele personale, care v-a fi semnat de toţi proprietarii. Ori, să existe o împuternicire, cu toate datele personale, semnată de toţi proprietarii. Chiar dacă nu este legalizată notarial, fiind foarte mulţi martori este valabilă. Cu condiţia să fie scrisă şi semnată în cadrul unei adunări a tuturor proprietarilor, sau cel puţin cu prezenţa a jumătate plus unul din totalul proprietarilor. Tot în aceste condiţii puteţi înfiinţa si Asociaţia de proprietari, după care printr-o simplă cerere se pot înscrie treptat şi ceilalţi. Obligaţiile pentru cheltuielile lunare, însă, o au toţi proprietarii. Iar ei, după înfiinţarea asociaţiei, pentru restanţe pot fi daţi în judecată chiar dacă nu fac parte din asociaţiie.
Situaţia nu este fără ieşire. Nu există aşa ceva. Depinde de cum luaţi taurul de coarne şi puneţi piciorul în prag. O mână de proprietari hotărâţi pot întoarce situaţia şi pot rezolva problema. În general mulţi proprietari nu sunt rău intenţionaţi, dar sunt comozi, suspicioşi, dar dacă se stă de vorbă cu fiecare în parte, sau pe grupuri mici, pentru a putea discuta toate amănuntele, pentru a-i asculta ce au de spus, se poate ajunge la o rezolvare. Acum este vorba de cât sunteţi de hotărâţi şi dispuşi să vă sacrificaţi din timpul fiecăruia. E bine să încercaţi şi nu doar să vă plângeţi.
Salutare,
Ce povestiti dumneavoastra se intampla prin multe asociatii, chiar si unele cu administratori seriosi (nu e vina lor). Ca si dumneavoastra am trecut prin asa ceva, si am ajuns la concluzia ca oamenii prefera sa fie furati decat sa se implice (chiar daca banii nu le ajung pentru intretinere). Daca sunteti hotarati cu toti locatarii puneti mane si constituitiva ca asociatie de proprietari si atunci legea e lege si fiecare are drepturi ca un cetatean european (bine dureaza pana iti obtii dreptul ca asa e in Romania).

Presedintele e seful asociatiei fiind imputernicit sa ia toate masurile, comitetul sau locatarii il imputernicesc)
Presedintele semneaza actele deci el raspunde, cenzorul verifica deci si el raspunde ca si administratorul care le intocmeste.

Deci daca aceste 3 persoane sunt relativ serioase nu prea ai cum sa ai probleme la partea de contabilitate (costurile cu intretinerea).

Altfel daca cenzorul nu stie ce scrie pe facturi si cum se impart, ....... se ajunge ca fiecare face ce vrea.

Iti urez bafta si daca te-ai saturat de administratora care tipa solicita ajutor la primarie referitor la intocmirea actelor ca ei au drept sa verifice (sau chiar cere sfatul - atentie ca in unele cazuri asociatia e de vina si se poate ca amenzile sa le platiti cu totii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind raspundere frauda administrator tezeu15 tezeu15 Buna ziua , sper sa pot expune corect corect si pe inteles nelamurirea mea: In anul 2010, un locatar din blocul in care locuiesc, locatar al carei sotii era ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligatiile unui presedinte al asociatiei de proprietari? adiria adiria Buna seara, Avem o uniune a asociatiilor de proprietari care se numeste ULAL, am descoperit ca administratoarea care administreaza asociatia noastra, ne-a ... (vezi toată discuția)
Abuzuri ale comitetului de bloc Zganarel Zganarel Deoarece in urma unei asazise Adunari Generale ale Asociatiei de Proprietari, Presedintele Comitetului de Bloc a incercat prin presiuni sa schimbe ... (vezi toată discuția)