Sunt presedinta de asociatie de cca 3 ani, si am avut cam aceleași probleme, nu ca ele ar fi dispărut în totalitate, dar oricum , merge.
Deci, în primul rând Asociația de proprietari o constituie Președintele și comitetul, nu administratora și nici cenzorii.
1. Faceți o adunare în care supuneți la vot să se aprobe constituirea asociației, cine se v-a ocupa de întocmirea Statutului, Acordului de asociere la care trebuie să atașați tabelele cu toți proprietarii, adresele, buletin, act de proprietate/moștenire, etc., semnătura acestora;
2. Trebuie dat un termen pentru întocmirea acestora, cine se v-a ocupa poate fi remunerat ( un Contract de prestări servicii conform Codului civil și stat de plată cu toate dările către stat, dacă persoana este pensionară, statul nu are șomaj 0,5% și CAS 5,5% - angajat, angajatorul nu achită nimic pentru acest tip de contract) prin hotărârea adunării generale, este valabil chiar dacă nu sunteți constituiți încă;
3. nu dați afară administratora pana nu verificați gestiunea pe ultimii 3 ani ( restul se prescrie, asta e legea), pe cenzoră o puteți înlocui cu un comitet de cenzori format din trei membri ai asociației care să aibă minim liceul;
4. dacă există prejudiciu, faceți o mediere cu administratora, concomitet cu desfacerea directă a contractului de muncă pentru faraudă, delapidări, neglijență în serviciu, comportament neadegvat, abateri cu caracter repetat, etc. Nu este obligatoriu avertizări graduale, Codul muncii nu specifică așa ceva, el doar înșiruie tipul de abateri ce pot fi sancționate. Însă mare grijă urmați întocmai toți pașii din Codul muncii. Deci aduceții la cunoștință abaterile și invitațio în scris contra semnătură la o dată și o oră stabilită dinainte, în fața unei comisii de cercetare disciplinară pe care o veți stabili printr-o ședință a Comitetului. În fața comisiei trebuie să-i expuneți acuzațiile și să o lăsați să-și spună punctul de vedere. Totul trebuie să fie scris , iar din comisie pot face parte și alți proprietari, nu numai comitetul. Dacă nu vrea să primească invitația în fața comisiei de bună voie, trimiteții prin poștă cu confirmare de primire, vă prezentați ca comisie în data stabilită și dacă nu se prezintă faceți procesul verbal pentru neprezentare, și gata. Întocmiți Decizia de desfacere a contractului de muncă.
La prejudiciu, acesta intră pe Codul penal. Adăugați la mediere și costul expertizei contabile extrajudiciare.
5. Cu cenzorul este mai ușor, el având contract de mandat, acesta neintrând sub incidența Codului Muncii, ci a celui Civil. Pur și simplu îi aduceți în Adunarea generală la cunoștință încheierea contractului de mandat întrucât nu corespunde pentru această funcție și supuneți la vot. Dacă nu este expert contabil autorizat, nici nu avea-ți voie să aveți un singur cenzor, trebuia o comisie din minim 3 cenzori. Deci este mai simplu, în adunarea generală solicitați realegerea comisiei de cenzori pentru a fi în legalitate. Se consemnează în caietul de procese verbale ale adunărilor generale, se supune la vot, se fac propuneri, se votează și gata.
Pot urla cât vor și una și cealaltă.
6. Comitetul poate funcționa și în 3 persoane, dacă acestea sunt jumătate plus 1 din numărul membrilor (adică comitetul să fie compus din 5 membrii în total).
7. V-a dura mai mult expertiza contabilă extrajudiciară care să fie efectuată de un expert contabil autorizat, cca 4-6 luni. Dar merită dacă aveți probleme atât de mari. Însă aveți grijă să se aprobe în cadrul Adunării generale, în care ve-ți prezenta mai multe oferte cu costuri cu tot, un draft de contract cu fiecare, termen de predare a lucrării, etc., se v-a supune la vot, după care o puneți în aplicare.
8. Dacă vreți, și aveți dovezi concrete de fraudă, o puteți da afară și înainte de expertiză și faceți mediere după terminarea acesteia. Dacă se dovedește că cenzora a ajutato și a acoperito, să o chemați la mediere și pe aceasta, în solidar.
9. În mod legal, Președintele asociației este ce care păstrează arhiva asciației. Administratora nu are dreptul de a păstra decât arhiva curentă, adică pe ultimul an, până la Adunarea de Dare de seamă, de Buget, situația contabilă, execuția bugetară, etc, care se ține la începutul anului, de regulă în februarie-martie.
10. Nu mai stați la discuții și la ceartă, trebuie să aveți un Registru de intrări-ieșiri,unde se dau și numere fiecărui document emis de asociație, și faceți totul scris predat cu semnătură și cu termen de maxim 15 zile pentru răspuns. Nu se conformeză penalizeațio, mai ales dacă solicitați depunerea documentelor și nu le predă. Dacă refuză să preia Adresa de la diumneavoastră, o trimiteți prin poștă cu confirmare de primire. Totul se ia în considerație în justiție.
Baftă!
PS. Toate documentele de înființare se aprobă de comitet și comisia de cezori, și apoi de Adunarea generală, întrucât trebuie să atașați și copie a celor 2 procese verbale ale Adunării generale la judecatorie.
Este adevărat că nu sunteți legal constituiți, dar nu este o problemă.
Primăria nu se bagă în problemele dumneavoastră, ea doar dă sfaturi. Dacă totuși vreți lămuriri, cerețile celor de la primărie, dar în scris!
După primirea Hotărârii Judecătorești și de la AFP CUI-ul, restabiliți, printr-o adunare, președintele, salariul de mandat al acestuia, membrii comitetului și eventual salariile, cenzorii.
Cât timp nu aveți administrator îndatoririle acestuia sunt preluate, legal, de comitet, dar trebuie cineva să se priceapă la contabilitate și să știe să întocmească Listele de cheltuieli lunare, sau angajați un administrator temporar cu perioada de probă de 3 luni, care se mai poate prelungi încă de 2 ori. Până atunci terminați și cu Înființarea asociației și cu expertiza.