avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie fara rezolvare - administratie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie fara rezolvare - administratie bloc

Buna seara,
In primul rand le multumesc tuturor care imi vor da un raspuns.
Fac parte din Comitetul Executiv al unei Asociatii de Locatari de 1 an de zile.
Pana acum au fost presedinti si oameni in Comitet care si-au batut joc de locatari (nu au organizat adunari genereale, sedinte de comitet, nimic). Au fost doar cu numele. Acum in momentul in care s-a schimbat Presedinte si implicit Comitetul am incercat sa intram in normalitate cu totul. Am facut ceva ordine prin documente si contractele cu furnizorii si am incercat sa ne implicam cat mai mult. Urmatorul pas a fost si este constituirea in Asociatie de Proprietari. Problema este ca administratorul si cenzorul refuza intr-un mod grosolan sa ajute Presedintele si Comitetul in diverse actiuni. Am descoperit nereguli in facturile din multe luni si am incercat sa le evidentiem administratorului. Din pacate relatia dintre administrator si cenzor nu ne permite sa facem nimic. Administratorul face cum vrea facturile si baga ce cheltuieli doreste si cenzorul semneaza fara sa verifice. Cheltuieli nejustificate si multe alte magarii. Am incercat sa abordam administratorul (care este de sex feminit) dar de fiecare data s-a soldat cu tipete si urlete din partea ei (zici ca este posedata).
Problema este ca nu putem face nimic daca nu reusim sa devenim Asociatie de Proprietari. Iar ea nu face decat sa vorbeasca si sa manipuleze locatarii. In momentul de fata am ajuns la concluzia ca singura solutie este sa ne dam cu totii demisia si sa acceptam sa fim furati luna de luna in continuare, deoarece am ajuns la capatul rabdarii.
Ca o ultima solutie am incercat sa va cer si dumneavoastra ajutorul. Daca putem face ceva la primarie sau la vreo uniune a asociatilor, chiar nu stiu.
Daca nu se poate aia e, a invins ea si noi ne dam demisiile. Sa se spele pe cap.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: varza , utilizator 11:41, 2 Martie 2015
OK ! L 230= Articolul 5 (1)Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
Articolul 6 (1)Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
Articolul 21 (1)La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor

In primul rind pentru TOTI cei ce a-ti postat fara sa cititi atent SUBIECTUL.
„dincadragosanton” face parte dintr-o Asociatie de LOCATARI.

Asociatiile de LOCATARI au functionat LEGAL in baza Decretului Consiliului de Stat nr.387/1977 şi a Legii 114 din 11.10.1996. In aceasta lege, la art.69 scrie .
Art. 69. - În termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietarii din clădirile cu mai multe locuinţe în proprietate privată sau mixtă se vor constitui în asociaţii de proprietari, în conformitate cu Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege. Până la înfiinţarea şi funcţionarea birourilor de carte funciară, înregistrarea proprietăţii în vederea constituirii asociaţiilor de proprietari se face în registrele de publicitate aflate în vigoare la birourile de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare din judecătorii.
Până la data dobândirii personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari, asociaţiile de locatari îşi desfăşoară activitatea pe baza Decretului Consiliului de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor.

Acest articol a fost insa ABROGAT prin Legea 230/2007 publicata in M.Of. 490 din 23.07.207 si privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, art.61. A se vedea si HG 1588/2007 Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007.

Practic Asociatiile de LOCATARI sint in afara legii.

Iata ce spunea Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România in 2007 privind DEZAVANTAJELE ASOCIATIEI DE LOCATARI:
1. Lipsa calitatii de persoana juridica cu drepturi depline in fata oricarei institutii publice de stat sau private, ceea ce inseamna ilegalitate in raporturile cu terti.
2. Proprietarii nu au dreptul la urmatoarele scutiri: de impozit pe veniturile din inchirieri ale spatiilor comune, din activitati economice etc., la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor, la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva furnizorilor de servicii publice (RADET, APA NOVA etc.) privind drepturile consumatorilor.
3. Nu se poate beneficia de o actiune simpla si rapida in justitie si de privilegiul imobiliar asupra bunurilor mobile si imobile ale restantierilor, la judecatorie, ceea ce inseamna ca restantierii care nu platesc intretinerea sunt foarte greu de judecat si de executat silit. Se mai poate spune ca proprietarii bun-platnici suporta cheltuielile restantierilor.
4. Nu se poate aplica un sistem propriu de penalizari, ceea ce inseamna pierderi de bani
5. Nu se pot elimina fraudele financiar-contabile si munca la "negru".
6. Nu se pot obtine finantari sau credite avantajoase, cu dobanda subventionata, pentru lucrari de reabilitare, consolidare sau modernizare.
7. Nu se pot deschide conturi bancare.
8. Nu se pot retribui persoanele care se implica in activitati practice sau cu raspundere in cadrul blocului.
9. Riscul proprietarilor de a primi in fiecare zi amenzi de la primarie, fisc, ITM etc.
10. Cresc pierderile financiare datorita degradarii cladirii si a instalatiilor, creste riscul de a ramane oricand fara apa rece si calda, caldura, gaze, energie electrica, canalizare etc.
11. Netransformarea in asociatie de proprietari este primul pas spre a duce statutul blocului la stadiul de "ghetto".

Ceea ce trebuie sa faceti d-vostra este sa STUDIATI in primul rind Legea 230/2007 si HG 1588/2007 si sa convingeti JUMATATE PLUS UNU din proprietari sa infiinteze Asociatia de PROPRIETARI.

Dupa cum vedeti nu am spus nimic despre administrator (are atestat?, este angajat cu carte de munca ?) pentru ca in clipa de fata sinteti toti in afara legii.
Va salut domnule Dinca Dragos. Asa cum v-au transmis si "antevorbitorii" mei: - "Doar cine renunta prea repede pierde sansa de a ajunge la final"!!.........Din pacate asta este o caracteristica a acestui popor.....Pacat ca veti dezamagi pe cei care v-au propus in locul din care ne "povestiti". Le mai dati un motiv de barfa pe la colturi. Pacat, eu am o vorba: Daca vrei cu adevarat sa rezolvi o situatie, gasesti solutii; dar daca nu esti comvins ca vrei.... gasesti scuze...Pacat
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
elmillor, utilizator
Buna ziua,
Problema d-vostra o puteti rezolva apeland la primarie,departament <Directia juridica si de administrare publica locala> serviciul < Relatiile cu asociatia de proprietari>. Acest serviciu se ocupa printre altele de rezolvarea conflictelor intre proprietari si reprezentantii conducerii asociatiei,organizeaza sedinte de mediere, verifica contabil administrarea asociatiei etc..
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind raspundere frauda administrator tezeu15 tezeu15 Buna ziua , sper sa pot expune corect corect si pe inteles nelamurirea mea: In anul 2010, un locatar din blocul in care locuiesc, locatar al carei sotii era ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligatiile unui presedinte al asociatiei de proprietari? adiria adiria Buna seara, Avem o uniune a asociatiilor de proprietari care se numeste ULAL, am descoperit ca administratoarea care administreaza asociatia noastra, ne-a ... (vezi toată discuția)
Abuzuri ale comitetului de bloc Zganarel Zganarel Deoarece in urma unei asazise Adunari Generale ale Asociatiei de Proprietari, Presedintele Comitetului de Bloc a incercat prin presiuni sa schimbe ... (vezi toată discuția)