avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmembrare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmembrare teren

va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...la sfarsitul lunii februarie am mers la notar sa fac succesiunea dupa tatal meu decedat, pentru o casa la tara si terenul intravilan; in acelasi timp am cerut si inscrierea in cf, pentru ca vreau sa vand casa; am adus toate actele cerute de notar, mai putin schita, pe care nu o aveam, dar notarul mi-a zis ca e in regula, ca se poate face intabularea si fara schita.Am platit in jur de 2500 ron si mi-a zis ca intr-o luna va fi gata...dar cand am mers dupa cf mi-a spus ca a aparut o lege si trebuie sa fac schita, ca nu se mai poate fara...am mers la un inginer topograf sa vorbesc cu el, sa vad cat m-ar costa, i-am aratat actele si mi-a spus ca e o problema cu terenul intravilan.
In cf scrie la teren cota de 963/3664 si trebuie facuta dezmembrarea, fiindca sunt doi intabulati pe teren; mi-a spus sa vina celalalt sa semneze, dar proprietarul e mort si traieste doar nepotul lui; nepotul ar veni sa semneze dar topograful mi-a zis ca trebuie sa aiba cf ca sa poata semna ca e de acord cu dezmembrarea; nepotul are doar titlu de proprietate si nu are bani sa faca intabularea acuma; eu atunci cum fac? nu pot sa ma intabul fara el? trebuie sa existe o posibilitate...va rog sa-mi spuneti ce posibilitate ar fi, pentru ca eu vreau sa vand casa. multumesc!
Cel mai recent răspuns: petrutdorin , utilizator 16:07, 1 Februarie 2011
Fie faceti o actiune de iesire din indiviziune in instanta fie pe cale notariala act de dezmembrare. Prima varianta ar fi mai avantajoasa ca bani dar ganditiva ca in instanta daca va angajati un avocat si daca se ajunge la vreo expertiza ca urmare a neintelegerii cu coproprietarul asupra cotelor, toate acestea costa si atunci s-ar putea sa nu fie chiar asa de avantajos. :luck:
da, in bihor....notarul a zis ca in februarie se mai putea face inca fara schita si ca apoi s-a schimbat;

in legatura cu taxele notariale, aveti dreptate, nu mi-as permite sa platesc atatia bani pentru celalalt proprietar...ne-a fost destul de greu sa platim si partea noastra.
credeti ca in instanta as avea vreo sansa? la ce schita va referiti? topograful poate veni sa faca schita chiar daca nu e facuta dezmembrarea? scuze ca intreb, dar nu ma pricep, multumesc!
multumesc si d-voastra doamna Monica de raspuns; as cauta o cale cu costuri cat mai mici, ca asta-i problema banii...dar vad ca ambele variante ar costa, nici nu stiu ce sa fac.
imi mai raspunde si mie cineva, va rog?

m-am tot gandit cum ar fi mai bine sa fac si cred ca ma voi orienta spre o actiune de iesire din indiviziune in instanta, dar ati zis ca s-ar putea ajunge la o expertiza; din ce motive s-ar putea ajunge la o expertiza? daca eu sunt intabulata pe cota de 963/3664 parte teren, deci stiu care e partea mea si daca proprietarul celalalt e de acord ce motive ar mai putea interveni pentru a cere expertiza? pentru ca nu vreau sa se ajunga la expertiza ca m-ar costa...si daca se aproba iesirea din indiviziune, celalalt proprietar e obligat si el sa se intabule? ca atunci iar nu e bine ca el nu are bani acum....sau el poate ramane asa cu partea lui?

pot merge in instanta fara avocat? daca da, cam ce ar trebui sa stiu sau sa fac eu avand in vedere ca nu voi avea avocat?
inca ceva, va trebui sa ma prezint personal in instanta? sau poate sa ma reprezinte mama? eu am avut un accident de masina si sunt intr-un scaun rulant, dar daca trebuie neaparat sa ma prezint si eu, o s-o fac.
La expertiza se poate ajunge daca nu cadeti de comun acord cu coproprietarul asupra lotului de teren ce vi se va atribui in proprietate exclusiva din terenul total detinut in devalmasie. Deci, daca ati cazut de acord asupra parti de teren , faceti o schita cu topograful , schita pe care o veti depune ca proba in instanta.
Va poate reprezenta si mama d-voastra daca mergeti la notar si faceti o procura speciala in acest sens.
Se poate si fara avocat dar va fi destul de greu sa va descurcati singur cu redactarea cereri si celelalte demersuri procedurale.:luck:

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune pentru un teren intravilan liana1963 liana1963 Va rog sa imi spuneti daca pentru iesirea din indiviziune trebuie autorizata o persoana sa depuna in numele proprietarului acte la cadastru , pentru ca ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune daniela951 daniela951 Buna ziua, Pentru un lot se pamant extravilan,10 proprietari,toti vor iesirea din indiviziune. Cum se procedeaza si care sunt costuri. Cu multumiri. (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune cristi_tmm cristi_tmm nu stiu daca am nimerit unde trebuie... am si eu o mare nelamurire.am avut in proprietate, impreuna cu sotul meu, un teren de 475 mp pe care exista 2 ... (vezi toată discuția)