avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CIM suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CIM suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass voluntar

Buna ziua,
In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass prin contract voluntar incheiat cu casa de sanatate? (avand in vedere ca are domiciliul declarat in Romania cf art.7 (1) pct 23 cod fiscal).
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
trandafir2, moderator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 23:35, 3 Martie 2015
robert1958 a scris:

O persoana care are contractul de munca suspendat ( pe ce perioada?)

Nu conteaza pe ce perioada, vorbim de suspendare in baza codului muncii - art.52, alin.1,
d) pe durata detașării (care poate fi pana la un an, si chiar mai mult cu conditia acordului salariatului).
Art. 46. — (1) Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de
cel mult un an.
(2) În mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită
pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la
angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor
părți, din 6 în 6 luni.


Asta nu este foarte important, deci nu trebuie sa ne cramponam in durata /perioada asta.
Ce urmeaza este mai important.


robert1958 a scris:

In opinia mea programul informatic utilizat de ANAF ar trebui sa sesizeze automat intreruperea
platii ca angajat ( nu stiu daca suspendarea contractului se inregistreaza la ANAF)

Asta se face automat (pentru toate veniturile persoanei) astfel, prin depunerea declaratiei 205, priviti un pic formularul anaf D205 pe prima pagina in sectiunea Tip de venit prin bifarea corespunzatoare de catre fiecare platitor de venit in parte cu privire la aceeasi persoana dupa cnp ...

[ link extern ]

Bun, acum sa ne intoarcem la cazul nostru = persoana cu contract munca in vigoare dar suspendat, sa zicem pe 3 luni din an si cu venituri din depozite bancare. Ok? Ma urmariti?
Acum se intampla asa: In 2015 (deci corespunzator anului fiscal din discutia noastra precedenta - vezi Art. 296^27 alin.(2) etc):
- pe de-o parte Angajatorul depune D205 pentru venituri din salarii - vezi formularul anaf
- pe de alta parte Banca depune D205 pentru venituri din dobanzi - vezi formularul anaf
Ehhh ...aici este momentul si locul unde se imperecheaza informatiile, toate adunate la anaf, numai ca, atentie, sunt informatii declarate si colectate anual si nu lunar (asa cum v-au spus dvs. la discutia tete a tete)


robert1958 a scris:
Referitor la sintagma "intr-un an fiscal" , prin an fiscal in CF si CPF se intelege perioada 01 ianuarie-30 decembrie. Orice perioada mai mica reprezinta o fractiune si nu indeplineste conditia de "intr-un an fiscal" si se supune rationamentului celor de la ANAF pe care vi l-am detaliat.

Da, in jurul sintagmei "intr-un an fiscal" se desfasoara toata discutia, cu precizarea ca:
- la contractul de munca incetat in cursul anului fiscal Angajatorul depune D205 pentru o anumita perioada (logic) si declaratia depusa de banca este pentru tot anul.
- la contractul de munca suspendat in cursul anului fiscal Angajatorul depune D205, care se imperecheaza cu declaratia de la banca.
Diferenta mare intre cele doua situatii (desi dpmdv si in prima situatie tot nu ar trebui platit cass, caci cele doua declaratii sunt anuale, chiar daca nu se suprapun pe toate lunile anului).


robert1958 a scris:

Altfel s-ar putea interpreta ca daca am fost angajat 3-6 luni dintr-un an fiscal nu ar mai trebui sa platim cass pentru restul anului sa zicem pentru venituri din dobanzi intrucat am obtinut venituri cap.I art 296 "intr-un an fiscal"..
Eu am inteles rationamentul lor desi nu rezulta foarte clar din prevederile legale.
In mod clar ar fi fost " persoana care nu obtine veniturile .... intregul an fiscal"

Ehhh ...tocmai asta este. Eu nu doresc sa le rastorn rationamentul (colector) al celor de la anaf, insa incerc macar sa il inteleg, dar .. nu prea imi da cu plus.
De asta ziceam si in discutiile anterioare ca textul de lege vorbeste clar de "an fiscal" si nu de "perioade din an fiscal".


P.S. Stiu ca este mult de citit ce am scris, insa poate reusim sa facem ceva constructiv.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
trandafir2, moderator
In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass prin contract voluntar incheiat cu casa de sanatate?


Discutand pe speta , nu exista obligatia prin contract voluntar incheiat cu casa de sanatate .
Aceste obligatii sant prevazute de Cod fiscal si urmeaza a fi stabilite de ANAF.
Prin detasare in strainatate inteleg ca exista un alt angajator care ii va platii contributia la sanatate in tara in care se va angaja pe baza de contract. in aceasta situatie va solicita formulrul E104 la omologul casei de sanatate si il va depune la autoritatile fiscale romane.
Sau poate sa solicite schimbarea domiciliului fiscal.

toate adunate la anaf, numai ca, atentie, sunt informatii declarate si colectate anual si nu lunar (asa cum v-au spus dvs. la discutia tete a tete)

Eu am afirmat altceva si anume ca sant evidentiate lunar(de catre ANAF) pentru a le putea raporta la salariul minimbrut care este lunar. Nu am afirmat ca sant declarate si colectate lunar.
In alta ordine de idei se naste intrebarea : a-ti primit o decizie de plata in acest sens? .Daca nu asteptati sa fie emisa , apoi o contestati la emitent ,apoi in instanta.



robert1958 a scris:

Sau poate sa solicite schimbarea domiciliului fiscal.

Nu solicita schimbarea domiciliu fiscal ca este doar detasat, nimic mai mult, sunt multi detasati in strainatate (pe 3 luni, pe 6 luni, pe un an, pe doi, etc), nu e cazul de schimbat domiciliul fiscal pentru o detasare.


robert1958 a scris:

Eu am afirmat altceva si anume ca sant evidentiate lunar(de catre ANAF) pentru a le putea raporta la salariul minimbrut care este lunar. Nu am afirmat ca sant declarate si colectate lunar.

Da, asa v-au zis ca sunt evidentiate lunar, am inteles ca asa v-au spus, insa ma intreb si eu ..cum le-or evidentia lunar, daca ele sunt declarate anual?
Tare ma tem ca interpretarea lor este neindestulatoare, in conditiile in care s-au exprimat oral si nu in scris (cu privire la problema dvs., discutata in celelalte topicuri, stiti la ce ma refer)


robert1958 a scris:

In alta ordine de idei se naste intrebarea : a-ti primit o decizie de plata in acest sens? .Daca nu asteptati sa fie emisa , apoi o contestati la emitent ,apoi in instanta.

Este vorba despre venituri din anul 2014 care trebuie declarate pana in 25 mai 2015, deci logic ca nu s-a primit decizie in acest sens. Insa asta este si obiectul discutiei, cum sa actionam legal si in termen.
Eu astept ( ANAF Bucuresti) Decizia pentru veniturile din 2012-2013-2014. Spun ca nu le-a fost comunicata baza de date de catre CASMB.
Nu pot platii cass pentru ca trebuie sa imi emita decizia . Daca platesc ca persoana fara venituri si sa astept regularizarea trebuie sa platesc si accesorii. Daca astept sa imi emita decizia pe toti acesti ani nu pot beneficia de asigurari (intre noi fie vorba nici nu ma intereseaza dar e vorba de un principiu) . Asa ca pot sa astept sa imi emita decizia in 2018 pentru toti anii numai ca nu voi beneficia de drepturile de asigurare in toti acesti ani.
Buna afacere ,"n'a mancat n'a baut dar daruieste masa" .
Astept decizia pt a o contesta pe motiv ca nu afost emisa in termenul prevazut de lege.
De aici sfatul meu sa asteptati decizia iar daca santeti in situatia relatata ar fi bine sa aveti pregatit formularul E104 pentru a-l atasa contestatiei.

Un alt argument pro ANAF este urmatorul:
Art.296^27 al.3:
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
robert1958, utilizator
robert1958 a scris:

Astept decizia pt a o contesta pe motiv ca nu afost emisa in termenul prevazut de lege.

Dvs. aveti dreptate, aveti o situatie si un plan de aparare adaptat situatiei, bun, rau asta este starea de fapt, dar eu ... va dati seama, incerc sa inteleg ceva ca sa previn ceva, ba mai mult vreau sa platesc conform cu legea, Ehhh .. ce lege, care lege? Pentru mine ar fi absurd sa astept decizia (care intre noi fie vorba, nu vine in 2015, ci vine cu putin inainte sa li se implineasca lor prescriptia extinctiva, asta putand sa fie, in 2019, 2020, cu toate accesoriile posibile).
Deci, nu ar fi absurd sa rezolv atunci (in 2019) ceva ce ar trebui sa rezolv acum, in conditiile in care nu banii sau impozitul este o problema (ci doar aplicarea legii)??


robert1958 a scris:

De aici sfatul meu sa asteptati decizia iar daca santeti in situatia relatata ar fi bine sa aveti pregatit formularul E104 pentru a-l atasa contestatiei.

Asta am luati la cunostinta (conform cu linkul pe care l-ati postat) si cu siguranta voi face demersurile necesare. Insa E104 ma ajuta doar cu privire la cass pentru asigurarea de sanatate, insa discutia cu cass pentru venituri din dobanzi ramane ... larg deschisa.


P.S. da am citit si completarea dvs. cu privire la baza lunara de calcul ... o sa o iau la puricat, sa inteleg ce implicatii are in contextul unei declaratii anuale, caci cass pentru dobanzi nu se plateste lunar.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Cim suspendat in vederea detasarii in strainatate vs. obligatie plata cass venituri din dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Buna ziua, In situatia unei persoane detasata in strainatate si cu contractul de munca suspendat la Angajatorul roman, exista obligatia platii cass pentru ... (vezi toată discuția)
Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. cass pentru dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca: Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor ... (vezi toată discuția)
Cas - neasigurat stefan8 stefan8 Buna ziua! Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie ... (vezi toată discuția)