robert1958 a scris:
O persoana care are contractul de munca suspendat ( pe ce perioada?)
Nu conteaza pe ce perioada, vorbim de suspendare in baza codului muncii - art.52, alin.1,
d) pe durata detașării (care poate fi pana la un an, si chiar mai mult cu conditia acordului salariatului).
Art. 46. — (1) Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de
cel mult un an.
(2) În mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită
pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la
angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor
părți, din 6 în 6 luni.
Asta nu este foarte important, deci nu trebuie sa ne cramponam in durata /perioada asta.
Ce urmeaza este mai important.
robert1958 a scris:
In opinia mea programul informatic utilizat de ANAF ar trebui sa sesizeze automat intreruperea
platii ca angajat ( nu stiu daca suspendarea contractului se inregistreaza la ANAF)
Asta
se face automat (pentru toate veniturile persoanei) astfel, prin depunerea declaratiei 205, priviti un pic formularul anaf D205 pe prima pagina in sectiunea
Tip de venit prin
bifarea corespunzatoare de catre fiecare platitor de venit in parte cu privire la
aceeasi persoana dupa cnp ...
[ link extern ]
Bun, acum sa ne intoarcem la cazul nostru = persoana cu contract munca in vigoare dar suspendat, sa zicem pe 3 luni din an si cu venituri din depozite bancare. Ok? Ma urmariti?
Acum se intampla asa: In 2015 (deci corespunzator
anului fiscal din discutia noastra precedenta - vezi Art. 296^27 alin.(2) etc):
- pe de-o parte
Angajatorul depune D205 pentru
venituri din salarii - vezi formularul anaf
- pe de alta parte
Banca depune D205 pentru
venituri din dobanzi - vezi formularul anaf
Ehhh ...aici este
momentul si locul unde se imperecheaza informatiile, toate adunate la anaf, numai ca, atentie, sunt informatii declarate si colectate anual si nu lunar (asa cum v-au spus dvs. la discutia
tete a tete)
robert1958 a scris:
Referitor la sintagma "intr-un an fiscal" , prin an fiscal in CF si CPF se intelege perioada 01 ianuarie-30 decembrie. Orice perioada mai mica reprezinta o fractiune si nu indeplineste conditia de "intr-un an fiscal" si se supune rationamentului celor de la ANAF pe care vi l-am detaliat.
Da, in jurul sintagmei "intr-un an fiscal" se desfasoara
toata discutia, cu precizarea ca:
- la contractul de munca
incetat in cursul anului fiscal Angajatorul
depune D205 pentru o anumita perioada (logic) si
declaratia depusa de banca este pentru tot anul.
- la contractul de munca
suspendat in cursul anului fiscal Angajatorul
depune D205,
care se imperecheaza cu declaratia de la banca.
Diferenta mare intre cele doua situatii (desi dpmdv si in prima situatie tot nu ar trebui platit cass, caci
cele doua declaratii sunt anuale, chiar daca nu se suprapun pe toate lunile anului).
robert1958 a scris:
Altfel s-ar putea interpreta ca daca am fost angajat 3-6 luni dintr-un an fiscal nu ar mai trebui sa platim cass pentru restul anului sa zicem pentru venituri din dobanzi intrucat am obtinut venituri cap.I art 296 "intr-un an fiscal"..
Eu am inteles rationamentul lor desi nu rezulta foarte clar din prevederile legale.
In mod clar ar fi fost " persoana care nu obtine veniturile .... intregul an fiscal"
Ehhh ...tocmai asta este. Eu nu doresc sa le rastorn rationamentul (colector) al celor de la anaf, insa incerc macar sa il inteleg, dar .. nu prea imi da cu plus.
De asta ziceam si in discutiile anterioare ca textul de lege vorbeste clar de "an fiscal" si nu de "perioade din an fiscal".
P.S. Stiu ca este mult de citit ce am scris, insa poate reusim sa facem ceva constructiv.