avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin reprezentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin reprezentare

Situatie:
- cele mai apropiate rude a persoanei decedate sunt verisorii primari!
- persoana decedata nu are copii sau frati, tatal si mama sunt decedati;
- cei trei frati ai tatalui sunt si ei decedati;
- singurii ramasi in viata sunt cei 5 copii (verisorii primari) care provin de la fratii tatalui;
- Fratele nr. 1 are 2 copii, Fratele nr. 2 are 2 copii si Fratele nr. 3 are doar 1 copil.

Intrebare: Verisorii vor mostenii prin reprezentare sau masa succesorala va fi impartita in cote-egale celor 5 mostenitori???

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: prodigy , utilizator 09:34, 22 Iunie 2009
am facut o confuzie si nu am inteles ca de fapt tatal defunctie a avut frati.
Verii primari sunt clasa 4 de ostenitori, vin la mostenire in nume propriu si nu prin reprezentare, si in cote egale.
Reprezentarea opereaza doar in privinta descendentilor copiilor defunctului si in privinta descendentilor din frati si surori.

Asa fiind, unchii defunctului nu pot fi reprezentati de copii lor (veri primari cu defunctul), acestia putand veni la succesiune doar in nume propriu, mostenirea urmand a fi facuta pe capete.

Prin urmare, situatia se va solutiona dupa cum la data decesului lui de cujus unchii acestuia erau sau nu in viata. Daca un singur unchi era in viata, acesta inlatura de la succesiune pe copii unchilor predecedati, unchiul in viata fiind ruda de gradul III cu defunctul iar nepotii predecedatilor fiind rude de gradul IV.

Daca toti unchii erau decedati la data deschiderii succesiunii, verii primari vor imparti succesiunea pe capete, respectiv in parti egale.

Multumesc themis, raspunsul este foarte complet.
Domnul avocat "apaidiu" cu ratingul de 10 primeste acum nota 4 !!!
Nu cred ca trebuie facute astfel de aprecieri. Oricand se poate strecura o eroare in citirea topicului, de unde si raspunsul eronat.

Se poate intampla oricui.

:bow:
Din pacate tot sistemul nostru este plin de erori.
Profesionalismul lipseste cu desavarsire din societatea noastra.
:">

Alte discuții în legătură

Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)