Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Pot sa fac trimitere intr-un contract la un set de reguli exterior contractului ?
Raspuns simplu:
NU. Trebuie sa inserezi setul de reguli in cuprinsul contractului in sectiunile "Drepturi" sau "Obligatii".
Exista reguli de buna practica.
Alberto Kurtyan
Fara indoiala ca se pot face astfel de trimiteri intr-un contract (si chiar se fac)!
Insa totusi una este un set de reguli si alta este o completa legislatie in materie...
Principiul lex voluntatis este un principiu conflictual care operează numai cu privire la raporturile de drept internaţional privat
judecatorul roman va lua toata legea si jurisprudenta engleza, toate regulile engleze ... le va compara cu legea romana si cu contractul si va mentine doar elementele compatibile.
Este ca si cum tu crezi ca judecatorul iti permite printr-o fraza mititica "se aplica legea Wales" sa sapi o groapa uriasa in contract si sa-l teleportezi in alta jurisdictie? No es posibles.;-)
Din ce spui tu eu inteleg ca partilor li se aplica dreptul roman si o anexa cu legea straina... or nu cred sa fie acelasi lucru.
Atunci cand te intereseaza aplicarea legii straine te intereseaza si: principii de drept, obiceiurile din tara respectiva, interpretari, poate jurisprudenta...
NU poti trece toate astea intr-o anexa, ar fi prea usor de ocolit.
In plus, cand incepi sa te judeci in tara pe contractul cu lege in anexa, ce sistem de drerpt aplici anexei? Codul civil roman, cum spusesi.
Cred ca e mult diferit daca interpretezi o lege straina in anexa prin principiile de drept romanesti... ori daca aplici direct un alt sistem de drept, o alta legislatie.
Caci o lege aplicabila inseamna intreg sistemul ei, cu principii, interpretari... nu 30 de pagini de lege...