avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la facturi neincasate de la firme aflate in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa

Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau faliment?
Daca sunt in posesia unei hotarari judecatoresti definitive pentru recuperarea creantelor si sunt in tabelul creditorilor se poate recupera acest TVA ?
Nu am limbajul necesar dar sper sa ma fi facut inteleasa .Sumele pe care le am de recuperat sunt destul de mari si TVA-ul pe masura .
Va multumesc si astept cu speranta o varianta de la dvs. cei care stiti .
Cel mai recent răspuns: raluka.mrc , utilizator 17:28, 20 August 2009
Conform codului fiscal trebuie sa detineti (ca document justificativ)i un exemplar din hotararea inchiderii procedurii de faliment altfel nu puteti face stornarea
Art. 21 aliniat 2) lit. n
n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor
;
ART. 138
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Da am certificat de la tribunal care atesta syarea de insolventa a firmei si am voie sa fac stornarea tva-ului, iar mai departe facturez fara tva , deoarece firma nu intra in faliment , ci este in reorganizare. Toata activitatea firmei este condusa de un executor. Pentru cele care au intrat deja in procedura de faliment astept intr-adevar acea hotarire definitiva pentru a trece pe cheltuieli creanta. La cestia nu stornez nici un tva, ci pur si simplu nu mai facturez.
Va multumesc pentru raspunsuri .
Situatia mea este urmatoarea :ambele firme de la care am de recuperat bani sunt in insolventa .Contractele in cauza cat si facturile emise au avut ca obiect servicii de publicitate.Contractele au expirat deja , facturile fiind emise si de acum doi ani , numai in perioada cand firmele functionau .In toata aceasta perioada am declansat procedura legala de recuperare a creantelor :notificari , curtea de arbitraj , hotarare judecatoreasca definitiva prin care cele doua firme sunt obligate sa-mi achite facturile restante plus cheltuieli de judecata .Intre timp , ambele firme au intrat in insolventa , am fost notificata de administratorii judiciari pentru termenele de inscriere in tabelul creditorilor .Am facut si aceste demersuri si acum astept .
Din cate am vazut si am auzit , sunt slabe sperante sa mai recuperez vreodata ceva .Totusi , m-ar ajuta mult daca as putea sa recuperez cumva TVA-ul .
Avand aceste date , ma puteti ajuta mai departe cu o parere ?
Discutiile si sfaturile pe care le-am primit pe acest forum m-au ajutat mult .
Din nou , multumiri celor care isi petrec din timpul lor scriind raspunsuri pentru noi .
cum faci stornarea? numai tvaul se storneaza pe factura?
corect ar fii sa stornezi toata factura si sa repui corect cu taxare inversa,nu?
iar in decot unde treci respectivul tva stornat, la regularizari?
milan a scris:

cum faci stornarea? numai tvaul se storneaza pe factura?
corect ar fii sa stornezi toata factura si sa repui corect cu taxare inversa,nu?
iar in decot unde treci respectivul tva stornat, la regularizari?

Ajustarea bazei de impozitare este permisa prin art. 138 lit. d) din Codul fiscal si poate fi efectuata numai dupa data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si numai daca hotararea respectiva a ramas definitiva si irevocabila.Pe factura emisa se face referire la factura initiala si se inscrie mentiunea „ajustare baza de impozitare“.
Ex:
Ajustare baza de impozitare la factura nr. /data ,conform art. 138 lit. d), hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din data de ........Valoare fara TVA (in rosu) TVA (in rosu) Total factura

si preluarea in jurnalul de vanzari prin inscrierea cu semnul minus a valorii totale, respectiv baza de impozitare si TVA colectata aferenta .

Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
katica, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva si impozit pe profit de la firme falimentare mihai.xyz mihai.xyz Ma ajutati, va rog, cu un raspuns: recuperarea TVA si impozit pe profit in cazul facturilor emise catre firme falimentare se poate face numai pentru facturile ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)