avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata, pe aceeasi scara de bloc, de pe acelasi nivel, sa aiba cote indivize diferite? Se motiveaza ca unul din locatari a luat uscatoria pe care a transformat-o si ca acesta este motivul ca celorlalti locatari sa li se diminueze cota indiviza. Stiu ca una este suprafata utila si alta este suprafata comuna.
Intr-adevar, avem lampi cu senzori, suma ce o platim lunar se ridica la 1,5 - 2 lei pe luna/persoana. Deci cel cu copilul nounascut plateste ptr. 3 persoane iar familia de la etajul 4, sot - sotie, plateste ptr. doua persoane desi in apartamentul lor se perinda zilnic, pana seara tarziu, multi tineri ce vin la meditatie. Familia de la etajul 4 este o familie de profesori si acorda legal meditatii.
Discutiile purtate aici imi intaresc tot mai mult convingerile ca viata la casa personala este cea care iti aduce linistea.#-o Cate bordeie, atatea obicee...:hugall:
Gheorghe-Traian a scris:
Familia de la etajul 4 este o familie de profesori si acorda legal meditatii.

Este bine daca o fac legal, adica sunt autorizati si platesc impozit la stat pentru veniturile din meditatii. Dar trebuie sa intre in legalitate si fata de asociatie. In HG 1588 art. 37 se prevede faptul ca se pot pune la plata persoanele care locuiesc dar si persoanele ce desfasoara anumite activitati sau un numar de persoane suplimentar avand in vedere clientii...
Asa ca trecand la plata toate persoanele de la copii la cei mai batrani si un numar de persoane suplimentar pentru cei ce desfasoara activitati si au clienti, suma repartizata fiecaruia va fi mai mica. Adica in loc sa mergeti pe ideea excluderii copiilor de la cheltuieli mai bine treceti la plata toate persoanele inclusiv clientii conform legii.

Sincer marturisesc ca orice discutie purtata pe aici imi aduce tot mai multe clarificari. Imi raman inca multe nelamuriri legate de cota indiviza. Din cate am citit, cunosc ceea ce intra la acest capitol, suma rezultata se imparte la suprafata totala utila rezultand cheltuielile/metru patrat. Aceasta se imulteste cu suprafata utila a fiecarei scari reiesind cheltuielile totale cota indiviza pentru locuitorii unei scari de proprietari. Dupa aceea urmeaza repartizarea, in functie de procentaj, pe fiecare apartament.
Am urmarit sumele cotei indivize la mai multe blocuri din asociatia mea pe una din lunile anului, nefiind exeutate lucrari de eparatii, de inlocuiri tevi si alte operatiuni si am constatat urmatoarele:
Bloc cu SU=732 mp are CI=560 lei rezultand 0,765 lei/mp
Bloc cu SU=1324 mp are CI=687 lei reultand 0,512 lei/mp
Bloc cu SU=732 mp, identica cu cea de sus, are CI 564 lei rezultand 0,77 lei/mp
Bloc cu SU=1002 mp are CI=550,14 lei rezultand 0,55 lei/mp si exemplele ar putea continua dar nu vreau sa rapesc timpul d-stra.
Repet, in afara de salarii, materiale de curatenie... nu s-au executat alte lucrari la blocurile ce le-am analizat.
Am inteles gresit modul de calcul al CI/mp, este alta modalitate de calcul a aestora? Interesant este faptul ca cele mai mici cheltuieli sunt in blocul in care locuiest si administratora:oops:
Da, ati inteles gresit cota indiviza. Cota indiviza nu se masoara in lei ci este o notiune abstracta, exprimata in procente (%) si reprezinta raportul dintre suprafata utila a unui apartament si suprafata utila a tuturor apartamentelor dintr-o scara inmultit cu 100.
Dar va sugerez sa nu lucrati cu cota indiviza ci direct cu suprafata utila. Este mai clar, mai usor, mai eficient.
Asta o stiam dar intrebarea mea se referea la cu totul altceva. Cum este posibil ca la fiecare scara sa fie alta valoare pe metru patrat daca nu s-au facut alte cheltuieli decat cele de salarizare, de curatenie, etc.? V-am exemplificat cu valorile de pe cateva scari ale asociatiei.

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)