avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata, pe aceeasi scara de bloc, de pe acelasi nivel, sa aiba cote indivize diferite? Se motiveaza ca unul din locatari a luat uscatoria pe care a transformat-o si ca acesta este motivul ca celorlalti locatari sa li se diminueze cota indiviza. Stiu ca una este suprafata utila si alta este suprafata comuna.
E posibil ca aceste cheltuieli totale sa se fi impartit in mod egal intre scari, iar in cadrul fiecarei scari, de-abia, sa se fi impartit pe cota-parte indiviza.
Acum chiar ca nu mai inteleg nimic, din cate am citit si fara lipsa de modestie am citit cate ceva, cheltuielile/mp se imultesc cu SU a unei scari dupa care urmeaza repartitia pe fiecare apartament in functie de procentul cotei indivize. Repet, in luna respectiva pe niciuna din scari, in afara de salarii, cheltuieli materiale curatenie, nu s-au mai facut alte retineri.
Presupun ca pentru toate scarile muncesc aceiasi oameni, adica pentru toate scarile, adica pe asociatie, aveti un total al salariilor si un total al cheltuielilor.

In cazul acesta, ca sa fie corect facuta socoteala, ar fi trebuit sa se adune SU ale tuturor apartamentelor din toate blocurile si s-ar fi obtinut prin impartire cat costa pe mp salariile si cheltuielile, uniform, pentru toata lumea. Iar acest pret / mp s-ar fi inmultit pentru fiecare apartament cu SU lui si s-ar fi obtinut cat plateste acel apartament.

E posibil, dupa cum ne aratati dv. mai sus, ca scarile sa aiba SU totala diferita, iar administratorul sa fi impartit, inainte de a obtine salariul / mp, sa fi impartit - zic - totalul salariilor intai in mod egal fiecarei scari....si abia apoi pe fiecare scara sa fi facut impartirea pe SU totala a fiecarei scari, ceea ce e gresit.

Nu stiu sa explic mai bine. Dar trebuie sa intelegeti ca eu doar presupun ca a facut asa, nu zic ca a si facut. Numai asa imi explic ca platiti diferit salariile / mp de la o scara la alta.
Repet, in afara de salarii si materiale de intretinere nu s-au facut alte cheltuieli. Indiferent de SU a unei scari sau alteia, chetuielile/mp trebuie sa fie aceleasi. Un exemplu fictiv, la 14000 m sunt cheltuieli cu salarii si materiale de intretinere egale cu 8000 lei. Dupa mintea mea#-o, impart 8000 la 14000 rezultand 0,57 lei/mp. Deci la fiecare scara de bloc, indiferent de SU, imultesc 0,57 su SU rezultand suma ce trebuie achitata de acea scara ptr salarii si materiale de intretinere si invers, daca merg la fiecare scara si impart suma totala repartizata ptr salarii si materiale de intretinere la SU ar trebuie sa rezulte 0,57 lei/mp.
Am un bun amic, renumit profesor dematematica si am sa-l intreb unde se termina aritmetica si unde incepe matematica.:((
Asta am spus si eu, asa cum intelegeti si dv, asa este corect, numai ca administratorul dv. a facut gresit repartizarea, presupun.

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)