Gheorghe-Traian a scris:
Cum este posibil ca la fiecare scara sa fie alta valoare pe metru patrat daca nu s-au facut alte cheltuieli decat cele de salarizare, de curatenie, etc.?
Buun! Un e cota indiviza si alta cheltuiala pe metru patrat.
Intre blocurile sau scarile din aceeasi asociatie opt fi diferente la cheltuieli si nu intotdeauna cheltuiala pe metru patrat este la fel pe toate scarile dint-o asociatie.
Cheltuielile ce se repartizeaza pe cota parte indiviza (suprafata utila) sunt de mai multe categorii, unele constante luna de luna, altele variabile, unele egale pe fiecare scar altelenu, unele egale pe metru patrat, altele nu.
De exemplu cheltuiala cu salariile administratorului, indemnizatia presedintelui si a cenzorilor se repartizeaza pe intreaga asociatie impartindu-se cheltuiala la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din intreaga asociatie. Firesc va rezulta un cost egal pe metru patrat dar poate diferit ca suma pe fiecare scara pentru ca fiecare scara poate aveo o suprafat utila totala diferita.
Apoi pe o scara este angajata o femeie de serviciu cu 200 lei/luna iar pe alte 3 scari am o femeie de serviciu cu 5/luna si evident ca pot rezulat costuri pe metru patrat diferite intre prim ascara si celelalte trei.
Am contract de intretine a liftului pe o scara de 250 lei/luna iar la alta scara de 2015 lei/luna si iar rezulta un cost diferit pe metru patrat intre scari.
Intr-o luna, pe langa cheltuielile gospodaresti obisnuite, aproximativ egale pe fiecare scara, pe una am avut o cheltuala mai mare cu 50 lei pentru ca am inlocuit un geam spart , pe alta alta cheltuiala suplimentara de 80 lei pentru ca am reparat amortizorul de la usa sau 30 lei o interventie la interfon. S
Si exemplele pot continua pentru ca luna de luna intr-o asociatie cu mai multe scari sau blocuri apar situatii diferite.