avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata, pe aceeasi scara de bloc, de pe acelasi nivel, sa aiba cote indivize diferite? Se motiveaza ca unul din locatari a luat uscatoria pe care a transformat-o si ca acesta este motivul ca celorlalti locatari sa li se diminueze cota indiviza. Stiu ca una este suprafata utila si alta este suprafata comuna.
Parerea mea este ca pentru salarii si materiale de curatenie ar fi trebuit adunate suprafetele tuturor apartamentelor si obtinut un singur pret / mp.

Asta daca am inteles bine ca salariatii sunt aceleasi persoane pentru toate cele 4 blocuri.
Gheorghe-Traian a scris:
Cum este posibil ca la fiecare scara sa fie alta valoare pe metru patrat daca nu s-au facut alte cheltuieli decat cele de salarizare, de curatenie, etc.?

Buun! Un e cota indiviza si alta cheltuiala pe metru patrat.
Intre blocurile sau scarile din aceeasi asociatie opt fi diferente la cheltuieli si nu intotdeauna cheltuiala pe metru patrat este la fel pe toate scarile dint-o asociatie.
Cheltuielile ce se repartizeaza pe cota parte indiviza (suprafata utila) sunt de mai multe categorii, unele constante luna de luna, altele variabile, unele egale pe fiecare scar altelenu, unele egale pe metru patrat, altele nu.
De exemplu cheltuiala cu salariile administratorului, indemnizatia presedintelui si a cenzorilor se repartizeaza pe intreaga asociatie impartindu-se cheltuiala la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din intreaga asociatie. Firesc va rezulta un cost egal pe metru patrat dar poate diferit ca suma pe fiecare scara pentru ca fiecare scara poate aveo o suprafat utila totala diferita.
Apoi pe o scara este angajata o femeie de serviciu cu 200 lei/luna iar pe alte 3 scari am o femeie de serviciu cu 5/luna si evident ca pot rezulat costuri pe metru patrat diferite intre prim ascara si celelalte trei.
Am contract de intretine a liftului pe o scara de 250 lei/luna iar la alta scara de 2015 lei/luna si iar rezulta un cost diferit pe metru patrat intre scari.
Intr-o luna, pe langa cheltuielile gospodaresti obisnuite, aproximativ egale pe fiecare scara, pe una am avut o cheltuala mai mare cu 50 lei pentru ca am inlocuit un geam spart , pe alta alta cheltuiala suplimentara de 80 lei pentru ca am reparat amortizorul de la usa sau 30 lei o interventie la interfon. S
Si exemplele pot continua pentru ca luna de luna intr-o asociatie cu mai multe scari sau blocuri apar situatii diferite.

Cam asta am citit si eu din materialele prezente pe net de catre FAPR, aspociatia din care fac eu parte are 8 blocuri cu 14 scari. In afara de salarii, materiale de intretinere nu s-au mai facut alte cheltuieli si totusi cheltuielile pe metru patrat difera atat de mult de la un bloc la altul. Locuiesc in provincie dar daca sanatatea mi-ar fi permis as fi venit la Bucuresti sa urmez cursurile FAPR, asta nu ptr ca m-ar interesa vreo functie ci pentru a fi cat mai mult informat in domeniul asta.

Nicioadat nu am confundat cota indiviza cu cheltuielile pe metru patrat. Deseori glumesc cu prietenii mei spunandu-le ca de cand am observat nereguli in listele de plata intocmite de administratora, Legea 230/2007, HG 1588/2007, manualul administratorului ca pe biblii:). Din materialele publicate de FRAP am inteles ca orice reparatie, zugraveala pe scara blocului si alte lucrari, costurile acestea se impart pe fiecare proprietar in functie de procentajul cotei indivize. Nu am confundat una cu alta dar nu se poate aplica una fara cealalta.
Inteleg ca partea mea la cheltuielile cota indiviza sa difere de cealalta scara a blocului meu daca la mine s-a zugravit, daca s-a defectat si reparat interfonul...Slava Domnului, bine ca nu avem si lift altfel as lasa jumatate din pensie ptrprosperitatea asociatiei:-/.
In mesajele anterioare imi spuneati ca trebuie sa ma adresez primariei lucru care in voi face curand cu multi proprietari cerand un audit.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
Adriantot, moderator
Spuneti ca nu ati confundat cota indiviza cu cheltuielile pe metru patrat dar iata ce ati scris:
Bloc cu SU=732 mp are CI=560 lei rezultand 0,765 lei/mp

Acel CI scris de dumneavoastra ce este? In traducere libera ar fi "cota indiviza". Iar eu incerc sa va explic faptul ca aceasta cota indiviza este un procent si nu se exptrima in "lei".
Si repet, intr-o asociatie cu 8 blocuri si 14 scari este imposibil sa fie luna de luna aceleasi cheltuieli pe metru patrat la toate scarile. Sau in aceeasi luna sa fie aceleasi costuri pe metru patrat la fiecare scara. Numai daca se inlocuieste un bec pe o scara si imediat apar diferente. Ori la 14 scari e imposibil sa nu apara luna de luna cate ceva de facut la 1-2 din scari si la altele altceva sau nimic.
Cat despre cursuri, va sugerez sa ramaneti aici cu noi si sa invatam impreuna.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2015
Adriantot, moderator
Am stat de vorba cu locatarii tuturor blocurilor, am cativa amici in comitetul executiv, toti au confirmat ca in luna analizata de mine nu s-au facut alte cheltuieli decat cele legate de salarii, materiale de intretinere...As vrea fiu inteles, nu-mi doresc nicio functie in asociatie, doresc doar sa fie corect taxati toti proprietarii. Cum este posibil ca o scara de bloc cu SU=564 mp sa aiba cheltuielile/mp=0,77 lei iar alta cu SU=1002 mp sa aiba cheltuielile/mp=0,55? Consider ca la examenul de atestat sa se puna accent pe aritmetica, pe matematica, se pare ca aceste examene s-au dat ca in "Un pedagog de scoala noua". Sigur va sari la gatul meu cineva din conducerea unei asociatii dar voi exemplifica. La un bloc cu SU totala=820 mp, suma totala/scara la cheltuieli CI=532 lei, locatar cu apartament 35mp avand coeficientul CI=4,27 plateste 24 lei in loc de 22,72 lei. La 10 apartamente cu suprafata asta se aduna ceva banuti, nu mai vorbesc cati se aduna pe intreaga asociatie. Sa se fi schimbat aritmetica, matematica de cand am terminat eu scoala?

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)