avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren si drept de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren si drept de uzucapiune

Buna ziua!

Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut la masurarea anterioara si nimic mai mult. Proprietarul are terenul din 1956 si spune ca terenul a avut mereu 488mp si intradevar are un act din '56 intre vechiul proprietar si el cu suprafata aceasta.

Are si alte acte vechi care urmeaza celui din '56 cu suprafete de 420mp si 400mp dar suprafata efectiva nu s-a schimbat. Proprietarul spune ca a platit mereu la finante impozit pentru 488mp si a folosit aceasta suprafata.

Acum, eu daca vreau sa cumpar terenul primesc 400mp si cei 88mp raman in interiorul curtii dar nu in actul meu de proprietate iar proprietarul vrea bani pe 488mp. Si aici e problema.

Am cautat o solutie si am fost sfatuiti sa apelam la dreptul de uzucapiune al proprietarului. Am consultat doi avocati si am primit sfaturi diferite. Primul a spus ca se poate face vanzarea celor 400mp si apoi actualul proprietar sa isi ceara dreptul pentru cei 88mp pe care sa mi-i vanda ulterior mie (facand si o promisiune de vanzare). Al doilea avocat a spus ca nu se poate ca proprietarul sa ceara drept de proprietate pe diferenta de 88mp dupa vanzare ci ar trebui sa deschida actiune in instanta si apoi sa se faca vanzarea, eu urmand sa continui actiunea (dobandind dreptul litigios).

Care din domnii avocati are dreptate?


Multumesc.
liamic43 a scris:

Rezolvarea este doar,că ulterior cumpărării (pe 400mp )care automat vor fi întabulați, nimic nu-l împiedică pe cumpărător să efectueze rectificare de carte funciară -modificare date tehnice-.Față de vânzător problema s-ar putea rezolva cu un act semnat de cumpărător că a primit prețul pt. 88mp.


Rectificarea nu se admite în orice situație. Dacă ar fi așa de simplu cu rectificarea CF, ce-l împiedică pe vânzător să ceară rectificarea înainte de a vinde, iar apoi să vândă suprafața de 488 mp?
D-le Patrick, acum inteleg, ii spuneti cumparator, el e promitent de fapt.
Nu cred ca cele doua variante sunt bune in cazul de fata, caci omul vrea sa cumpere, construiasca in timp ce face demersurile pentru restul de 88 mp. Asa ca e normal sa cumpere, depuna de autorizatie, in paralel sa faca el uzucapiune.
Eventual cazul 1, daca nu face vanzare, dar o inchiriere, un alt act real prin care sa transfere folosinta. E prea multa bataie de cap, nu se poate estima un termen etc.
Da, promitent cumpărător.

Promitentul cumpărătorul nu poate invoca uzucapiunea deoarece nu a posedat destul timp.
Pe de altă parte, nu poate cere autorizarea construcției deoarece din câte se înțelege, parcela de 88 mp este undeva la mijlocul terenului de 400 mp, deci nu prea merge autorizarea construcției.

În fine, cel mai bine e să consulte un avocat.

Varianta pe care am propus-o merge ca pe bandă rulantă la unele instanțe unde se cere „validarea” unor antecontrate de v-c încheiate sub semnătură privată tocmai pentru că promitenții vânzători au vocație la dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, dar au interes să vândă fără să se complice cu procedura de uzucapiune, lăsând în sarcina cumpărătorului toate demersurile pentru înscriere în CF.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Promitentul cumpărătorul nu poate invoca uzucapiunea deoarece nu a posedat destul timp.
Pe de altă parte, nu poate cere autorizarea construcției deoarece din câte se înțelege, parcela de 88 mp este undeva la mijlocul terenului de 400 mp, deci nu prea merge autorizarea construcției.


Parcela e undeva in spatele terenului si nu planuiam sa construiesc pe ea, deci nu e o problema.

Oricum, voi mai consulta un alt avocat avand si variantele propuse. Apreciez raspunsurile dvs.
Stimate domn, A doua varianta este cea mai la indemana. Daca actualul propietar plateste la finante pentru 488mp, va cere o adeverinta din care csa reaiasa suprafata de teren pe care plateste impozit, cu toate datele de indentificare a terenului. Cu aceasta hartie va proceda la, depunerea unei cereri de rectificare a datelor tehnice ale terenului, in cartea funciara. Dupa ce aceasta este terminata puteti cumpara terenul. Pentru a nu pierde timpul va recomand si varianta: Un "Antecontract de vanzare cumparare" si dumneavoastra puteti sa fiti sigur ca terenul este al dumneavoastra si ca propietarul se va grabi cu actele.

Alte discuții în legătură

Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare johnny82drs johnny82drs o intrebare din nou nu stiu cum sa explik mai exact dar incerc tot posibilul . tatal meu a cumparat o casa in anul 1987 cu chitanta de mana vanzatorul avea in ... (vezi toată discuția)