avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea costurilor cu reparatiile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea costurilor cu reparatiile

Buna ziua,
intampin urmatoarea problema:
Am observat pe lista de plata cate 30 lei pentru toate apartamentele scarii respective de bloc ca fiind de fapt "cheltuieli reparatii apa rece". Administratorul asociatiei evita a prezenta documentele care stau la baza repartatiei dar spune ca a fost efectuata o reparatie in apartamentul unui vecin dar pe coloana comuna de apa rece.
Este normal ca valoarea totala a reparatiilor respective sa se imparta in mod egal la toti locatarii? si este normal ca la avizier sa NU apara o copie xerox cu factura respectiva ? (nu de alta dar sa stim si noi ce reparatii se fac sau nu se fac)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:10, 8 Mai 2015
Presedintele, comitetul executiv, nu si-au facut datoria. Cel putin printr-un afis, ar fi trebuit ca PLATITORII (proprietari, asociati, chiriasi) sa fie anuntati cu privire la lucrare, cu cine se face, in ce conditii, ce contract s-a facut, ce materiale sunt necesare, care este pretul manoperei, ce garantii se acorda, iar, la cererea oricarui proprietar sa se afiseze si documentele de plata si parerea cenzorului, care trebuie sa semneze alaturi de presedinte si c. ex. pentru a-si asuma raspunderea. Numai apoi va puteau pune pe lista cheltuiala. Daca aveti totusi un fond de reparatii, se putea plati din el. Aveti fond de reparatii? Nu este corect sa nu stiti daca este o lucrare la instalatia comuna, sau tine de un apartament. Cereti ca totul sa fie transparent, altfel, veti fi mereu in dilema. Daca ati vorbit numai cu administratorul, veti fi acuzat ca nu stiti ca orice cerere, verbala, scrisa se adreseaza presedintelui, iar administratorul este un angajat, al tuturor, platit de toti. Nu el decide...teoretic, adunarea, sau cei pe care i-ati mandatat sa se ocupe de treburile asociatiei. Am notat cateva cerinte de bun simt, care ar fi de dorit sa fie respectate in asociatie. Normal sau corect, ar fi ca acel aniunt sa fie pus si la dispozitia locatarilor, in zilele de plata, sa poata oamenii sa se edifice. Din pacate, daca nu cereti ferm, veti avea surprize din ce in ce mai mari. Cereti sa se afiseze tot ce poate justifica acea suma, nu are importanta cuantumul, sunt bani munciti,
mihai_munteanuu a scris:

exista o lege prin care sa oblig administratorul AP sa ofere copii xerox dupa facturile respective? ca parca vad ca fac cerere si el nu va raspunde in veci. multumesc

Nu exista astefl de obligatie in sarcina administratorului de imobil
Exista dispozitiile
L nr 230/2007 Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia
.si
HG nr 1588/2007 Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei pentru care au fost construite;
f) să îşi închirieze proprietatea, fără a fi afectate exercitarea drepturilor şi îndeplinirea responsabilităţilor legate de asociaţia de proprietari.

Legiutorul a prevazut dreptul proprietarului de a avea acces la documentele asociatiei de proprietri la cerere si nu oblgatia asociatiei de proprietari de a pune la dispozitie copii ale documentelor
@mihai_munteanuu

Cheltuiala pentru o reparatie pe proprietatea comuna se repartizeaza proportional cu suprafata utila (fara balcoane, logii), altfel spus pe cota-parte indiviza. Daca in scara aveti apartamente de mai multe dimensiuni nu este normal sa platiti aceeasi suma toti.

Nu este deloc obligatoriu ca factura, contractul si alte documente ale lucrarii sa fie afisate la avizier din doua motive:
- factura a fost verificata de cenzor inainte de a fi pusa pe liste, cenzor in care se presupune ca ar trebui sa aveti incredere pentru ca asta este menirea lui - sa verifice.
- legea nu prevede afisarea documentelor asociatie la avizier.

Daca administratorul nu reuseste sa va lamureasca transparent si fara echivoc despre lucrarea in sine, despre repartizarea sumei pe lista, legea va da dreptul sa consultati orice document al asociatiei. Inteleg ca administratorul va "plimba" de azi pe maine. Atunci redactati o solicitare scrisa, adresata presedintelui de asociatie, care sa va fie inregistrata, in care sa puneti toate intrebarile care va framanta: ce fel de lucrare, in care apartament, accesul la consultarea facturii, justificarea criteriului de repartizare a sumei cerute pe lista etc.
Guvernul a aprobat o completare a Legii 230/2007, in 2014, puteti citi art. 37 si motivarea mai ales (folosirea banilor asociatiei in scop personal de catre administrator). scriu pe scurt, observ ca intelegeti. Cititi va rog [ link extern ] ).
A mai fost o initiativa privind chiar afisarea facturilor, daca il gasesc, va comunic, dar puteti gasi pe Gooo...la aceasta s-a raspuns ca nu este loc pe avizier. DAR, deobicei nu se falsifica sumele de pe facturile de la regii, este riscant, in schimb, reparatiile, imbunatatirile, sunt de mare interes. Guv a remarcat ca exista multe actiuni in instanta...Succes.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
courvoisier, utilizator
@curvoiser. mai degraba cred ca este vorba de art. 36 si nu 37, modificare facuta prin L 34/2015 (link-ul nu se poate accesa, motivarea nu am gasit-o.).

La articolul 36 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările ulterioare, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:

"g) informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătura proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari."

www.avocatnet.ro/content/art...

Daca administratorul foloseste banii asociatiei in interes personal nu exista decat un singur vinovat, comitetul executiv in frunte cu presedintele AP.

Alte discuții în legătură

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Completare art. 36 din legea 230/2007 bloc3c bloc3c referitor la completarea din legea 230/2007 art. 36 lit. g) prevede faptul că administratorul, persoană fizică sau juridică, are următoarea atribuție: ... (vezi toată discuția)