avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva?

cum atac o decizie definitiva a judecatorului camerei preliminare prin care reapinge plangerea impotriva ordonantei procurorului de neincepere a urmaririi penale?
Cel mai recent răspuns: danielbaran , utilizator 15:30, 29 Mai 2015
YSL a scris:

Chiar și revizuirea este admisibila.


Este inadmisibila revizuirea in cazul incheierii pronuntate de judecatorului de camera preliminara prin care se respinge plangerea. Revizuirea priveste numai hotararile definitive prin care s-a solutionat fondul cauzei la fel si la contestatia in anulare.
Mai mult, chiar daca raportat la dispozitiile fostului C.P.P. in aceasta chestiune s-a pronuntat si ICCJ intr-un recurs in interesul legii, prin Decizia nr. XVII/19.03.2007, Inalta Curte a statuat ca cererea de revizuire indreptata impotriva unei hotarari judecatoresti definitive pronuntata in temeiul art. 278 ind. 1 alin 8 lit. a, b Cod procedura penala, este inadmisibila.
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
In jurisprudenta, este consacrat ca prin contestatia in anulare se ataca numai hotararile definitive prin care s-a analizat fondul cauzei.
Nu imi explic rationamentul CA Suceava, recunosc ca am mai vazut ceva asemanator si la Bucuresti, dar din pct meu de vedere dupa cum este structurata instituia contestatiei in anulare, aceasta este inadmisibila impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara.
Inteleg din dosarul pe care l-ati indicat ca instanta in temeiul art. 432 alin. 1 Cod procedură penală, admite contestaţia în anulare, desfiinteaza in totalitate incheierea si rejudeca cauza, hotararea fiind definitiva.
Ce facem cu alin. 4 care spune ca sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.
Nu este evident ca se refera la o cauza care a parcurs si calea de atac a apelului?

ART. 432
Procedura de judecare
(1) La termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare.
(2) În cazul în care prin contestaţia în anulare se invocă autoritatea de lucru judecat, judecarea contestaţiei se face cu citarea părţilor interesate în cauza în care s-a pronunţat ultima hotărâre. Instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie sau, după caz, prin sentinţă ultima hotărâre sau acea parte din ultima hotărâre cu privire la care există autoritate de lucru judecat.
(3) Judecarea contestaţiei în anulare nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de deţinere.
(4) Sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Car3men a scris:

C.S.M. si inspectia judiciara


Am urmarit cu interes acest subiect. Am avut si eu un caz in care judecatorul de camera preliminara a dat o decizie aiurita, precizand ca plangerea mea este nefondata, cand de fapt era fondata pe probe. Oare C.S.M. si inspectia judiciara daca vad ca judecatorul de camera preliminara a dispus o solutie cu rea credinta, de ce nu s-ar putea repune pe rol rejudecarea din nou la camera preliminara?
Ori judecatorii de camera preliminara se cred zei cand dau solutii care se stie ca nu mai exista nici o cale de atac cu apel sau recurs la solutiile de la camera preliminara?
cum ramane cu conditia ca orice cauza penala sa "beneficieze" de , macar, doua grade de jurisdictie? nu e normala sa lasi la parerea unui singur om rezolvarea unei spete.

Alte discuții în legătură

Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)
De cand se poate ataca cu apel sau recurs? danaa1 danaa1 Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe? Sa presupunem ca in ... (vezi toată discuția)
Cerere revizuire cauza penala _Alin_ _Alin_ Se poate solicita revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive pronunțată în camera preliminară dacă s-au descoperit lucruri neștiute și acte ... (vezi toată discuția)