avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi de apa

Buna ziua
Daca ma puteti lamuri cu o problema...

Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare apartament.
Locuiesc intr-un bloc in care apa este trasa separat si avem apometre clasa C, aceeasi clasa cu apometrul general.
Este legal ca aceste pierderi sa fie suportate de proprietari?

Multumesc
4 mc de pierdere, numai dv. personal?:stunned:
da...luna aceasta...deci pierderi sunt aproape luna de luna...cand se face citirea...ideea e cum sa apara aceste pierderi cand sunt apometre cu clasa C la toate apartamentele.....la apometru nu se poate face nimic(sa se fure apa de catre locatari )pentru ca este pus pe scara in fata usii....
Am sustinut de zeci de ori pe acest forum faptul ca diferenta de clasa de precizie intre apometrul de bransament (general) si apometrele din apartament, nu este o cauza majora a diferentelor de apa ce trebuiesc sa acopere factura.
Este adevarat ca si clasa de precizie poate genera diferente dar nesemnificative.

Diferentele au mai multe cauze: avarii pe instalatia comuna, consum de apa pentru proprietatea comuna (spalat scari, udat spatii verzi..), sustragerea apei de unii proprietari, defectarea intentionata sau accidentala a apometrelor din apartament...
De aceea comitetul executiv trebuie sa adopte un regulament de gestionare a apei pe baza caruia administartorul sa poata repartiza cat mai corect diferentele si pierderile de apa. Un asemenea regulament, ce poate fi adaptat si modificat de orice asociatie, se gaseste in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".
Conducerea asociatiei, impreuna cu administratorul, sa faca niste verificari generale si apoi verificare individuala in toate apartamentele si in cele din urma verificarea contorului de bransament.

Verificarea generala:
- daca in subsol aveti deja piscina;
- daca nu aveti piscina poate aveti pete de umezeala pe podeaua subsolului de la coloanele principale sau poate de la cele care pleaca in plan vertical catre etaje;
- daca din coloanele principale nu sunt montate tevi suplimentare catre consumatori necontorizati, furtun cu care se uda spatiul verde, se spala masini, covoare ...

Verificarea in apartamente;
- verificarea instalatiilor, robinete care picura, wc-uri care curg la fir de apa si sa impuna locatarilor reparatia sau inlocuirea cat mai urgent a acestora; reverificarea dupa cateva zile;
- verificarea sigiliului apometrelor.

Verificarea bransamentului general:
- daca nu se descopera nimic suspect, atunci se impune solicitarea catre furnizor sa vina si sa-si ia contorul de bransament la verificare. In cazul ca la aceasta verificare se constata ca acest contor este defect, furnizorul il inlocuiest gratuit, dar daca contorul este metrologic bun, atunci verificarea o plateste asociatia.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
elga50, moderator
Multumesc D-le Adriantot pentru lamuriri.
1.Avarii pe instalatia comuna nu avem,este toata instalatia noua in tot blocul din bransament de la cei ce furnizeaza apa
2.Consum de apa pentru proprietatea comuna (spalat scari, udat spatii verzi..) nu avem posibilitatea de a ne conecta la instalatie pentru aceste lurari.
3Sustragerea apei de unii proprietari-apometrele sunt in fata usii pe scara si sunt toate noi ,au cam 2 luni de zile(apometrele nu sunt in locuinta sunt pe casa scarii la vedere)

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pierderile de apa? danmocanescu danmocanescu Consumul total al apometrelor din apartament este de 5 mc. pierderi de apa (datorita unei sparturi la subsol) s-a stabilit de 30 mc/ap. facturarea s-a facut ... (vezi toată discuția)
Factura apa nova radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, In ultimul timp factura de la apa nova vine cu foarte multi mc, si am dori sa eliminam prezumtia ca avem pierderi. Va rugam sa ne sfatuiti la ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa la asociatia de locatari arakys arakys Locuiesc la bloc si am montate apometre dar pe langa consumul inregistrat, platesc in plus si alte cantitati de apa. Este normal si legal ca asociatia sa ma ... (vezi toată discuția)