avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... De cand se poate ataca cu apel sau recurs?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

De cand se poate ataca cu apel sau recurs?

Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe?

Sa presupunem ca in data de 01.05.2015 a avut loc judecata, ramanand ca judecatorul sa dispuna o solutie. Solutia apare pe portalul instantelor, si am luat cunostiinta de solutie de pe portalul instantelor, insa la data de 06.06.2015, primesc acasa hotararea/decizia instantei din care am vazut cum s-a solutionat.

In cazul acesta de mai sus, termenul care decurge cu privire la o cale de atac cu apel sau recurs, de cand incepe? De la data de 01.05.2015, sau de la data de 06.06.2015?
Cel mai recent răspuns: danaa1 , utilizator 12:30, 17 Iunie 2015
Este inadmisibila revizuirea in cazul incheierii judecatorului de camera preliminara prin care v-a respins plangerea ca nefondata..
Atunci nu se mai poate numi o justitie dreapta in acest caz. Ori judecatorii de camera preliminara se cred zei cand dau decizii definitive care se stiu ca nu mai pot fi contestate, ori mai putem crede intr-o justitie dreapta si intr-un stat de drept?

Si chiar nu se mai poate face nimic? Chiar daca exista probe noi care pot rasturna situatia??

In art.453 alin 1,lit a din NCPP (Revizuirea), spune ca se poate cere revizuirea daca s-au descoperit probe noi ce nu au fost cunoscute la solutionarea cauzei si care dovedesc netemeinicia hotararii pronuntate in cauza.

In acest art. nu specifica daca solutionarea a fost pe fond, in apel sau la camera preliminara, spune doar despre revizuirea hotararilor definitive. In cazul acesta, care art.de lege spune ca nu se mai poate cere revizuirea din solutia data la camera preliminara?

Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
danaa1, utilizator
Depuneti un memoriu la procuror in care sa-i prezentati ca au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea.
Domnule avocat Patrascu,

Nu doresc sa va ofensez, ca apoi d-stra sa va suparati pe mine,dar eu am intrebat cu totul altceva, am intrebat: care art.de lege spune ca nu se mai poate cere revizuirea din solutia data la camera preliminara?

Multumesc si pentru sfatul dat de a depune un memoriu la procuror in care sa-i prezint ca au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, insa pun iarasi cateva intrebari:

1) - De ce trebuie sa depun un memoriu si nu o plangere? Credeti ca prin depunerea unui memoriu se va schimba ceva, se va autosesiza procurorul din oficiu?

Intreb asa, pentru ca la un memoriu nu cred ca are o mai mare putere decat o plangere.

2) - La depunerea unui memoriu, procurorul e obligat sa imi raspunda asa cum se raspunde la o plangere? Va trebui procurorul sa imi raspunda in scris?

3) - De ce trebuie sa depun memoriu la procuror,si nu trebuie sa depun la instanta care a solutionat cazul dand o decizie definitiva?

Am intrebat pentru ca am citit undeva, pe un forum, sau aici pe avocatnet (nu imi mai amintesc unde am citit), cum o persoana a depus memoriu sau plangere la prim-procuror, aratand ca au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, iar prim-procurorul nu i-a acceptat memoriul,argumentand ca din moment ce judecatorul a dispus printr-o decizie definitiva, el (procurorul) nu mai are nici o putere asupra unei decizii judecatoresti !

Va dati seama? Vi se pare corect acest raspuns dat de catre prim-procuror? Nu stiu ce sa mai cred, stiu doar ca exista legi, si asa cum este legea NCPP, art.453,spune ca se poate cere revizuire daca au aparut noi probe.

Am gasit urmatoarele art.despre revizuire:

Art. 456 (1) Cererea de revizuire se adresează instanţei care a judecat cauza în prima instanţă.
Art. 455 (2) Procurorul poate cere din oficiu revizuirea laturii penale a hotărârii.

In acest caz, care ar fi varianta cea mai buna?

Atentie: Judecata a avut loc la camera preliminara, nu stiu daca aceasta cerere de revizuire se depune la instanta judecatoriei (unde a fost judecat), Procurorul poate cere revizuirea doar din oficiu, cu alte cuvinte,procurorul poate cere revizuirea,doar daca vrea,nu este obligat !!!


Asta ar fi si culmea sa ma ofensati dupa ce imi pierd timpul aici cu dvs, daca cititi atent ce v-am subliniat o sa intelegeti ca prin revizuire se pot ataca doar hotararile definitive prin care s-a solutionat fondul cauzei, vorbindu-se de hotarare de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de încetare a procesului penal.

ART. 453 c.p.p.
Cazurile de revizuire
(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;
c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
(2) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti penale definitive, exclusiv cu privire la latura civilă, poate fi cerută numai în faţa instanţei civile, potrivit Codului de procedură civilă.
#M2
(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi f) pot fi invocate ca motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.
(4) Cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) constituie motiv de revizuire dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de încetare a procesului penal,
iar cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b) - d) şi f) constituie motive de revizuire dacă au dus la pronunţarea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.
#B
(5) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.

Alte discuții în legătură

Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva? danielbaran danielbaran cum atac o decizie definitiva a judecatorului camerei preliminare prin care reapinge plangerea impotriva ordonantei procurorului de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)
Cerere revizuire cauza penala _Alin_ _Alin_ Se poate solicita revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive pronunțată în camera preliminară dacă s-au descoperit lucruri neștiute și acte ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)