avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil - sarcini succesive
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil - sarcini succesive

O salariata trebuia sa revina in activitate din concediu crestere copil incepand cu data de 1 iunie, cand copilul implinea varsta de 1 an si 11 luni, iar tatal urma sa efectueze ultima luna de concediu. La data de 1 iunie, salariata a nascut un al doilea copil. Aceasta salariata beneficiaza de concediu maternitate (lauzie) 42 de zile, sau continua direct concediu de crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:43, 25 Iunie 2015
1. Va spuneam mai sus ca in situatia data de dvs. mama trebuie sa ramana in CCC1 pana se termina acesta si apoi intra direct in CCC2.

2. - Tatalui ii sunt rezervate ultimele doua luni inainte de terminarea CCC2, adica mama va relua activitatea in ziua urmatoare aceleia in care al doilea copil implineste 1 an si 10 luni.
- Cele doua luni ramase ii sunt rezervate tatlui care le poate folosi sau nu.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

4. - De la dvs. inteleg acum ca mama a reluat serviciul pe 27 mai si tatal a intrat deja in CCC cu aceasta data (are dreptul deoarece CCC pentru el trebuie sa fie de minimum o luna).
- Dvs. ii incetati suspendarea contractului individual de munca (CIM) si ea isi reia activitatea
- Dupa ce tatal termina CCC mama va solicita iar suspendarea CIM pentru a intra in CCC2 si va trebui sa faca iar actele necesare asa cum a procedat la CCC1.
- In aceasta situatie se aplica urmatoarele prevederi din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8
...
(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).

5. Daca aveti nelamuriri puteti apela la AJPIS, cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC.
Buna seara! Am si o situatie asemanatoare cu cea descrisa de dvs. in ultimul raspuns - tatal a intrat de curand in CIC, mama si-a reluat activitatea si urmeaza sa nasca in luna in care tatal sta in concediu. Am emis decizie de reluare a activitatii, iar acum voi emite decizie suspendare CIM. Trebuie ca aceasta salariata sa intre initial in concediu maternitate (lauzie) sau va intra direct in CIC? Multumesc.
Mariutan:

1. Poate intra in concediu de maternitate daca doreste neaparat dupa care intra in CCC2.

2. Sau poate proceda cum am explicat utilizatorului precedent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)