avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de Proprietari ameninta cu darea in judecata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de Proprietari ameninta cu darea in judecata fara preaviz si cu listarea rauplatnicilor

Buna ziua. Asociatia de Proprietari din blocul unde locuiesc saptamana tecuta a pus la avizier un Anunt care citeaza cateva familii, printre care si eu, cu mentiunea ca in termen de 15 zile daca nu platim restantele, vom fi dati in judecata. Intrebarea mea este: aceasta asociatie are dreptul de a face amenintari fara un preaviz, fara o vorba sau un telefon initial? Si cum isi poate permite sa foloseasca numele meu in liste ca in vremea comunismului cand se faceau liste negre pt rau platnici, asteptand ca de rusine cumva eu acum sa merg spasit si sa platesc? Ca sa nu mai vorbesc ca sumele la marea majoritate nu depasesc 1000 lei.
Cel mai recent răspuns: Mariana Apostol , utilizator 15:07, 13 Iulie 2015
Un plan de esalonare se face in cazul in care un restantier nu poate plati toata suma o data si se intelege cu comitetul, cu presedintele sa achite pe langa cota lunara si o parte din restanta pana la stingerea ei integrala.

Pai daca un restantier nu-si plateste luni de zile cota de intretinere, de unde credeti ca se plateste partea lui? Nu din fondul de rulment achitat de ceilalti vecini? La o adica, de ce sa fiu fortata sa platesc un FR de 300 lei, in conditiile in care cota mea de intretinere nu depaseste nici iarna 230 lei, si nu sa achit mai putin, 150 lei sa zicem, tinand cont ca imi platesc intretinerea lunar.
Adica surplusul de 100 - 150 lei n-ar sta mai bine in buzunarul meu decat in al restantierului?
Cam asa se pune problema. In fond sunt banii mei si cu ei il sponsorizez pe vecin.

Nu cunoasteti restantieri de meserie? Eu am cativa la bloc care nu si-au achitat niciodata, dar niciodata, intretinerea la zi, care si-au mentinut restanta intre 3000 si 17000. Fereasca Dumnezeu sa le scada suma cumva. Si sa stiti ca dorm foarte bine noaptea. Dar parca nu-ti vine, crestin cu frica lui Dumnezeu sa-l arunci in strada, ca acolo ajunge daca ne-am pune mintea cu ei.
Daca aveti unul sau mai multi restantieri in bloc, restantele lor sunt acoperite din fondul de rulment achitat de ceilalti locatari.Unii,am spus, fac un efort financiar in acest sens.Pentru ca ,poate, renunta la "mici placeri" numai pentru a fi la zi cu intretinerea in timp ce altora nu le pasa ,isi fac concedii cine stie pe unde, isi permit sa-si cumpere orice, nu "strang cureaua" dar, cand vine vorba de intretinere "uita " sa-si achite datoriile motivand ca nu au bani, trec printr-o perioada grea etc.... Este normal? Si tot ei sunt cu tupeu, cu Si ne fac pe noi comunisti sau mai stiu eu cum.
daca cu fondul dvs mi ati platit datoriile mele...de ce mi se mai calculeaza penalizare..si cu valoarea penalizarii ce se face ? asa ca banii dvs produc...devidente mai mari si ca la camatari...
2...de cand presedintele sau comitetul hotaraste cui i se calculeaza penalizari sau nu? cred ca asta se face la ...esalonarea datoriilor
3, @elga...cum se ajunge la 17000 lei datorii? cand in 90 zile nu se poate aduna atata...ce face administratorul...asociatia? si in 3 ani nu se ajunge la suma asta...restul se prescrie...si cine suporta suma prescrisa?
Instiintarea trebuia sa fie personala, si sa semnati ca ati primit-o.Putea sa va trimita prin posta , sau sa va bata la usa si sa o primiti personal. Incercati pe cale amiabila sa rezolvati problema.In caz contrar ,lasati AP sa va cheme in judecata.Platitii esalonat. Solicitatii adm. sa-si precizeze sumele ,reprezentand penalitatile.O AP a actionat in judecata 5 proprietari si a pierdut toate cele 5 actiuni. Acum vrea sa le impuna proprietarilor sa plateaca cheltuielile judiciare.
MinaSI a scris:
Asociatia de Proprietari din blocul unde locuiesc saptamana tecuta a pus la avizier un Anunt care citeaza cateva familii, printre care si eu, cu mentiunea ca in termen de 15 zile daca nu platim restantele, vom fi dati in judecata.

Prin acest anunt asociatia va aduce aminte ca aveti restante. Nu este o amenintare ci este o informare ca aveti debite si ca va urma actiunea in instanta daca nu va platiti debitele.
Intrebarea mea este: aceasta asociatie are dreptul de a face amenintari fara un preaviz, fara o vorba sau un telefon initial?

Asociatia instiinteaza luna de luna proprietarii, prin lista de plata, ca au de plata sumele pentru luna trecuta, restante, penalizari... Asa ca ati fost informat, instiinta... iar acum ati mai fost instiintat inca odata.
Credeti ca era mai potrivit ca asociatia sa nu afiseze acest anunt, sa actioneze in instanta si sa primiti citatia de la judecatorie?
Si cum isi poate permite sa foloseasca numele meu in liste ca in vremea comunismului cand se faceau liste negre pt rau platnici, asteptand ca de rusine cumva eu acum sa merg spasit si sa platesc? Ca sa nu mai vorbesc ca sumele la marea majoritate nu depasesc 1000 lei.

Aveti un nume si este normal sa vi se adreseze pe nume si nu pe numar ca in lagarele de trista amintire. Nu are importanta ca sumele sunt sub sau peste 1000 lei; acestea sunt sume restante iar adunate duc la imposibilitatea achitarii facturilor catre furnizori, la oprirea apei, a energiei electrie, a gazului...

Cum ati proceda dumneavoastra daca ati fi presedinte al asociatiei si nu ati avea bani sa platiti furnizorii datorita restantierilor?

Alte discuții în legătură

Esalonare datorii catre radet gabita1988 gabita1988 Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat ... (vezi toată discuția)
Fond rulment luciana17 luciana17 In blocul in care locuiesc se cere un fond de rulment de 300 de lei de apartament pentru cei bransati la radet si de 100 de lei pentru cei debransati de la ... (vezi toată discuția)
Restanta la cheltuielile de intretinere de la bloc iozefinap iozefinap Buna ziua Cer ajutor la o problema legata de o restanta pe doua luni la cheltuielile de intretinere. Presedintele blocului a dat in judecata o parte din ... (vezi toată discuția)