mpetrus a scris:
Stimata Doamna,
Incet incet ajungeti la concluzia mea. Sporurile (hilare de altfel) ar trebui eliminate. Da, judecatorii sa aiba salarii mari, nu sint contra, dar sa aiba si responsabilitatea pecuniara a actului de justitie.
...
Imi iau greaua sarcina de a va raspunde, chiar daca mesajul pare sa nu ma priveasca.
:rtfm: Chiar nu cititi ce scriu ceilalti ? Cand am citit prima data ca Andreea ar fi de acord cu d-voastra mi-a sarit palaria de pe cap, apoi dupa ce am recitit ce a scris Andreea mi-am dat seama ca ... hmmm ... exagerati putin. De altfel postarea d-voastra mai are unele exagerari
mpetrus a scris:
Iar existenta si acceptul de catre populatie a unei culturi generalizate a coruptiei nu este cumva (si) rezultatul existentei unei stari de coruptie endemica in intregul sistem judiciar (politie, procuratura, judecatori) ??
Nu, e exact invers. De unde stiu ? De la Aristotel, cu care m-am imprietenit mai demult. Proprietatile (in acest caz coruptia este o proprietate) intregului (poporul roman) determina proprietatile partilor sale (justitie, sanatate, biserica, etc.) pentru ca partea este a intregului nu intregul al partii.
mpetrus a scris:
Sau credeti ca romanul de rind este timpit, multumit si fericit, sare intr-un picior de bucurie ca trebuie sa dea mita (si nu putini bani, am auzit ca doar 'intrarea' la un procuror de curte de apel are 9/10 cifre in euro dar nu pot sa confirm aceasta birfa)
Noua cifre inseamna un miliard de euro iar zece cifre, zece miliarde euro. E bine ca nu puteti confirma aceasta barfa pentru ca daca ati confirma asa ceva ... :tomato:
mpetrus a scris:
Cum ar fi daca pentru fiecare apel care schimba solutia data de un judecator (slab pregatit, corupt, prea ocupat sa poata da o solutie corecta) este intoarsa de instanta de apel si ramine definitiva, se taie 25 la suta pentru 6 luni din salariul judecatorului care a dat hotarirea strimba ??? Si la a doua, se reduce salariul cu 50 la suta pentru un an. Si la a treia este scos din sistem fara drept de pensie.
Ar fi dezastru. Dar daca hotararea instantei de fond e corecta si cea din apel (sau recurs) este gresita ? Ca se mai intampla si asa. Cum implementati sistemul dumneavoastra de sanctiuni pecuniare ? Doar pe ideea ca daca-i instanta de apel/recurs sigur are dreptate ? Si credeti ca punand judecatorul din apel/recurs sa aleaga intre a admite apelul/recursul si a-i taia colegului sau din salariu faceti bine, il faceti mai corect, mai bun?
mpetrus a scris:
Radacinile raului sint acolo sus de tot la parlament, la guvern, la CSM...
Radacinile nu prea au cum sa fie "sus de tot" chiar daca sunt ale raului. Radacinile sunt jos si de acolo vine seva.
Un mic experiment teoretic:
Presupunem ca putem face schimb si schimbam toti magistratii pentru o perioada de timp cu Elvetia, sa zicem. Ce credeti ca se va intampla ? Eu cred ca se vor intampla doua lucruri:
Incetul cu incetul
unii din magistratii elvetieni se vor "da pe brazda coruptiei"
In acelsi timp unii din magistratii nostri - cei care au nevoie - se vor corecta - pentru ca elvetienii nu sunt obisnuiti sa "intervina" in actul de justitie.
Pe ce ma bazez cand fac afirmatiile de mai sus ? Pe experienta maresalului Mackensen din Primul razboi mondial care constatand ca multi dintre ofiterii si soldatii sai "s-au dat pe brazda" a afirmat: "Am venit in Romania cu o armata germana si plec cu o armata de porci".
Asadar, radacina e jos, ca si in botanica.