avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata Intretinere + Penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata Intretinere + Penalitati

Buna ziua!
Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu
am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere
In acest moment suntem inregistrati cu o datorie la intretinere
de 4400 ron, la aceasta suma adaugandu-se penalitati de 3330 ron,
aceaste datorii la intetinere le-am inregistrat in decurs de 4 ani
de cand ne-am mutat in bloc.
Penalitatile de 3330 ron fiind calculate recent (0.2%)
Am fost la administrator sa platesc cei 4400 ron
reprezentand cheltuielile de intretinere pentru care am solicitat chitanta
iar din penalitatile inregistrate (3330 ron) am posibilitate sa platesc
deocamdata doar 2600 ron pentru care am solicitat chitanta separata
in total 7000 ron.
Administratorul mi-a spus ca este ilegal refuzandu-mi plata,
deoarece trebuie sa platesc intai penalitatile , apoi ce ramane
din cei 7000 ron sa platesc datoria la intretinere.
Mi se pare o inselatorie atat timp cat eu vreau sa platesc intretinerea
iar administratorul vrea sa ma jupoaie din nou cu penalitati
pentru ca daca voi ramane din nou cu rest la plata intretinerii
respectiv 730 ron vor curge din nou penalitati
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Multumesc!


Ordinea de stingere a datoriilor, cand sunt mai multe obligatii, este reglementata de art. 1506-1509 din Noul Cod Civil.
Prin aceste prevederi se lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor. Cum in asociatia de proprietari "partile" pot fi considerate conducerea asociatiei (presedintele) si proprietarul restantier, acestia pot stabili ordinea stingerii datoriilor.
Dar, in cadrul asociatiei de proprietari se poate lua o hotarare in adunarea generala unde sunt toate "partile" (conducerea asociatiei, proprietari) care sa reglementeze ordinea stingerii datoriilor. Poate lua decizia si comitetul executiv, decizie ce se aduce la cunostinta tuturor si se aplica daca nu sunt contestatii... Daca sunt contestatii, se pot discuta in adunarea generala care va lua hotararea asa cum spuneam mai sus.
Daca "partile" nu au stabilit modul de stingere a datoriilor, tot codul civil ne ajuta.
Acelasi Cod civil instituie si prin efectul legii modul de stingere a datoriilor atunci cand partile nu stabilesc acest fapt, inclusiv in cazul unei neintelegeri cand se ajunge in instanta si la calculul de penalizari de intarziere si cheltuieli de judecata.

Si iata ce prevede legea:
In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Pentru ca prevederea legala are o larga aplicare, am subliniat ceea ce ar fi adecvat asociatiilor de proprietari cand in urma unui proces restantierul este obligat sa achite in primul rand cheltuielile de judecata (unele chiar in timpul procesului), de executare (daca se ajunge la executare), in al doilea rand penalizarile si in ultimul rand restantele la intretinere (asimilate cu capitatul sau baza de calcul a penalizarilor)..., daca partile nu convin altfel si subliniez acest lucru.
A conveni intr-un fel sau altul inseamna a se intelege partile si nu ca o parte sa-si impuna vointa sa, modul sau de a stinge datoriile.

Asadar acel adminsitrator poate ca are dreptate daca asa s-a stabilit, s-a hotarat in asociatia sa. Sigur ca restantierul pote incerca sa discute cu presedintele, sa-si ia un angajament in scris ca plateste acum suma de 7000 lei din care sa se stinga proportional din restante si din penalizari. Dar in nici un caz nu ar trebui ca presedintele sa accepte stingerea totala a restantelor in conditiile in care proprietarul ramane cu penalizari neachitate. Daca ar accepta acest lucru, peste cateva zile acelasi restantier o sa ne intrebe daca este legal ca a aparut pe lista urmatioare cu "zero" la restante si cu 730 lei penalizari. Si sigur se vor gasi multi care sa sara la gatul administratorului, sa-l indemne pe restantier sa faca plangere penala s.a.m.d.
Nu se pot percepe penalitati la penalitatile ramase (interzice legea)
dar pentru ca administratorul sa ma jupoaie si sa curga iar penalitati
a ales o metoda ilegala dupa parerea mea
imi elibereaza chitanta intai pt achitarea sumei totale cu titlu de penalitati
apoi chitanta pt restanta cheltuielilor la intretinere (ce ramane din suma totala de 7000 ron)
ramanand din nou restant la intretinere (730 ron) de unde vor curge din nou penalitati
Nu este normal si consider ca se face un abuz
Pe parcursul celor 4 ani de cand locuiesc in acest bloc, s-au schimbat 2 presedinti
si 3 administratori, ultimul administrator a fost instalat in functie acum o luna!
Totusi ma poate ajuta cineva cu un sfat? ce spune legea?
Va multumesc!


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
elga50, moderator
Codul civil prevede ca imputaţia plăţii se face de comun acord, apoi asa cum doreste debitorul (DAR cu respectarea unor conditii), apoi imputatia poate fi facuta de creditor (tot cu respectarea unor conditii) si in final - daca nici creditorul, nici debitorul nu fac imputatia platii - se aplica ordinea prevazuta de lege.

Aveti mai jos articolele.

Art. 1506 - Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor

(1) Plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi creditor, care au acelaşi obiect, se impută asupra acestora conform acordului părţilor.

(2) În lipsa acordului părţilor, se aplică dispoziţiile prezentei secţiuni.

Art. 1507 - Imputaţia făcută de debitor

(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.

Art. 1508 - Imputaţia făcută de creditor

(1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.

Art. 1509 - Imputaţia legală
(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.

Stimabila,este cat se poate de firesc sa platiti penalitati pana la stingera datoriilor. Daca dvs nu aveati aceste restante,banii din care au fost platite cheltuelile''fondul de rulment'' in locul dvs,ar fi fost intr-un cont bancar al asociatiei,unde banuiesc ca exista o dobanda.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2015
Romulus43, utilizator
Poate traduceti in termeni accesibili profanilor prevederile codului civil referitoare la stingerea datoriilor pe care ie-ati postat dn-a avocat Gerberga indurati-va !

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)