avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata Intretinere + Penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata Intretinere + Penalitati

Buna ziua!
Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu
am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere
In acest moment suntem inregistrati cu o datorie la intretinere
de 4400 ron, la aceasta suma adaugandu-se penalitati de 3330 ron,
aceaste datorii la intetinere le-am inregistrat in decurs de 4 ani
de cand ne-am mutat in bloc.
Penalitatile de 3330 ron fiind calculate recent (0.2%)
Am fost la administrator sa platesc cei 4400 ron
reprezentand cheltuielile de intretinere pentru care am solicitat chitanta
iar din penalitatile inregistrate (3330 ron) am posibilitate sa platesc
deocamdata doar 2600 ron pentru care am solicitat chitanta separata
in total 7000 ron.
Administratorul mi-a spus ca este ilegal refuzandu-mi plata,
deoarece trebuie sa platesc intai penalitatile , apoi ce ramane
din cei 7000 ron sa platesc datoria la intretinere.
Mi se pare o inselatorie atat timp cat eu vreau sa platesc intretinerea
iar administratorul vrea sa ma jupoaie din nou cu penalitati
pentru ca daca voi ramane din nou cu rest la plata intretinerii
respectiv 730 ron vor curge din nou penalitati
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Multumesc!


Eu cred ca de fapt s-a inteles procedura...
Cum facem noi?
Daca omul doreste sa-si achite mai intai "capitalul", nu avem nimic impotriva - avand in vedere ca penalizarile raman blocate la valoarea din lista de plata - se intelege, da? Insa ii atragem in mod serios atentia ca intr-un timp rezonabil (intelegere scrisa), trebuie sa-si achite si penalizarile.
Nu intotdeauna lucrurile au decurs asa cum s-au facut promisiunile - de aceea, unele asociatii care "s-au fript" in asemenea situatii, procedeaza asa cum s-a scris mai sus.
Ei, in cazul prezentat de initiatoarea topicului, noi nu ne-am face probleme, mai ales ca din cele prezentate, am inteles ca avem de-aface cu o persoana serioasa!
D-le Grecu,
Apreciez metoda dumneavoastra si intelegerea pe care o aratati dar iata ce scrie initiatorul in prima postare:
aceaste datorii la intetinere le-am inregistrat in decurs de 4 ani
de cand ne-am mutat in bloc.

Pai cei care conduc si administreaza asociatia ca si ceilalti proprietari, sunt si ei oameni, vad zilnic lista de plata si vad ca acest proprietar nu a platit de patru ani. Asa ca nu prea vad cum sa aiba acum incredere ca va plati penalizarile daca-si achita mai intai restantele. Poate asociatia are de plata penalizari la furnizori, poate este in proces cu furnizorii, tocmai datorita unor restantieri de cursa lunga.
Eu inteleg ca orice om mai trece prin momente grele dar trebuie sa si le rezolve cumva iar vecinii poate ca sunt afectati fara a fi vinovati.
Eu sugerez restantierului sa plateasca asa cum i se cere, sa faca efortul de a plati in urmatoarea perioada si ceea ce nu poate achita acum si sa fie multumit ca nu a fost actionat in judecata pana acum. In situatia in care era actionat in judecata, pe langa sumele ce sunt acum in discutie, ar mai fi avut de plata si cheltuieli de judecata, poate expertize, poate cheltuieli de executare... care la un loc puteau creste cu 50% suma actuala de plata.
Si la executare nu mai statea nimeni la discutie cu privire la ordinea stingerii datoriilor.
Oameni buni,
Va rog cititi mesajele cu atentie ca altfel batem campii. Cu exceptia mesajele av Gerberga si Adriantot, celelalte sunt incorecte.

1. Daca partile cad de acord, se poate chiar renunta la datorii complet! Deci de departe a fi o problema in stabilirea ordinii stingerii datoriilor.

2. Este clar ca in situatia de fata partile nu sunt de acord.

Desi in codul civil exprimarea este foarte clara, se pare ca totusi exista anumite dificultati in a intelege ce spune acesta. Dificultati observabile chiar la unii useri care se cred in postura de \"sfatuitori\".

Conform codului civil, daca partile nu cad de acord, ordinea stingerii datoriilor o determina restantierul. Poate sa opteze pentru stingerea restantelor pe care le doreste insa intotdeauna plata restantei este conditionata de plata penalitatilor!!!

Pentru a se intelege mai bine, restantierul are mai multe datorii. Ex in ordine cronologica:
- datoria 1: restanta luna 01-2012. La care se adauga penalizati.
- datoria 2: restanta luna 02-2012. Cu penalitatile aferente.
...
- datoria 10: restanta luna 10-2012. Cu penalitatile aferente.

Evident ca restantierul poate sa aleaga plata oricarei datorii din cele prezente, restanta de pe luna 1,2, sau 10 din 2012. Insa oricare din restante ar dori sa le achite, intotdeauna trebuie sa plateasca mai intai penalitatile pentru acea restanta si apoi restanta.


Drept urmare userul nostru nu are dreptate cand vrea sa plateasca doar restatele, fara penalitati. Iar administratorul nu putea face altceva decat sa il refuze.

In cazul in care userul ar fi achitat o suma de bani prin ordin de plata, direct in contul asociatiei, chiar daca ar fi specificat ca acea suma este pentru stingerea restantelor si nu a penalitatilor, asociatia nu putea da curs acestei solicitari. Din 2 motive clare: este contrar legii, 2 este in dezavantajul asociatiei. Astfel ca si prin plata in cont, stingerea datoriilor ar fi tot aceea prevazuta in codul civil, mai intai penalitatile apoi restanta.


@Ana50
1. Mergeti si discuati cu presedintele. Nu cu administratorul. Incercati sa ajungeti la o intelegere cu privire la plata acestor restante.

2. Este interesant ce ati afirmat, si anume ca penalitatile au fost calculate recent. Atentie ca trebuie calculate incepand cu data adoptarii acestor penalitati si nu retroactiv. E posibil ca penalitatile ce va sunt imputate sa fie in realitate mult mai mici decat cele solicitate de AP.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
grandanat, utilizator

Pai cei care conduc si administreaza asociatia ca si ceilalti proprietari, sunt si ei oameni, vad zilnic lista de plata si vad ca acest proprietar nu a platit de patru ani. Asa ca nu prea vad cum sa aiba acum incredere ca va plati penalizarile daca-si achita mai intai restantele.






Fac o completare la cele scrise
Pe parcursul celor 4 ani de cand locuiesc in acest bloc am achitat
4100 Ron reprezentand cheltuieli de intretinere, deci nu se poate spune
ca nu am dat niciun ban la intetinere, ciudat este cum au ajuns
sa-mi adauge la suma restanta de 4400 ron (inregistrata in luna iunie)
penalitati de 3300 ron. Am mers la asociatie si-am intrebat iar raspunsul
a fost ca-n urma demisiei administratorului (primul administrator, cel care l-am gasit in functie cand m-am mutat) dar si a presedintelui, s-a facut un calcul de catre un expert contabil pentru toti locatarii si s-a ajuns la acesta suma, intreband care a fost coeficientul
de calcul al penalitatilor mi s-a raspuns ca 0,2 % pe zi!
Mi se pare ca suma penalitatilor este cam mare in conditiile in care totusi eu am achitat
4100 ron in cursul celor 4 ani de cand locuiesc in acest bloc.
Va intreb pe dumneavostra, in conditiile in care voi achita aceste penalitati in totalitate
luna aceasta, am dreptul sa mi se puna la dispozitie calculul acestor penalitati?

Administratorul sau presedintele au obligatia la cererea mea sa-mi puna la dispozitie
calculul acestor penalitati?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2015
ContSters362803, utilizator
In schimb,bancile exact asa procedeaza!

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)