avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata Intretinere + Penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata Intretinere + Penalitati

Buna ziua!
Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu
am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere
In acest moment suntem inregistrati cu o datorie la intretinere
de 4400 ron, la aceasta suma adaugandu-se penalitati de 3330 ron,
aceaste datorii la intetinere le-am inregistrat in decurs de 4 ani
de cand ne-am mutat in bloc.
Penalitatile de 3330 ron fiind calculate recent (0.2%)
Am fost la administrator sa platesc cei 4400 ron
reprezentand cheltuielile de intretinere pentru care am solicitat chitanta
iar din penalitatile inregistrate (3330 ron) am posibilitate sa platesc
deocamdata doar 2600 ron pentru care am solicitat chitanta separata
in total 7000 ron.
Administratorul mi-a spus ca este ilegal refuzandu-mi plata,
deoarece trebuie sa platesc intai penalitatile , apoi ce ramane
din cei 7000 ron sa platesc datoria la intretinere.
Mi se pare o inselatorie atat timp cat eu vreau sa platesc intretinerea
iar administratorul vrea sa ma jupoaie din nou cu penalitati
pentru ca daca voi ramane din nou cu rest la plata intretinerii
respectiv 730 ron vor curge din nou penalitati
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Multumesc!


Legea 230/2007 prevede:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Multumesc pentru sfat!
Chiar astazi am depus o cerere in acest sens
s-ar parea ca n-am nicio sansa de izbanda
cand cazi la greu nu te intelege nimeni...asta este!
Va trebui sa achit penalitatile in total de 3300 ron
aferente datoriei la intetinere de 4400 ron
datorie pe care am inregistrat-o in decurs de 4 ani
de cand m-am mutat in acest bloc!
Ciudat este ca desi am platit pe parcursul celor 4 ani
4100 ron (suma ce exista pe 17 chitante) am ajuns
sa am penalitati de 3300 ron!
In 4 ani s-au schimbat 3 administratori si 2 presedinti
ultimul administrator are 1 luna de cand este in functie
penultimul a stat doar 2 luni apoi a plecat.
Am solicitat in acest sens o dovada scrisa si stampilata
cu calculul penalitatilor, facut de acel expert contabil
pentru toti locatarii din scara, expert contabil care
nu l-a vazut nimeni, nici usturoi n-a mancat...si nici gura nu-i miroase!
Deasemeni am solicitat chitanta separata pentru aceste penalitati
si chitanta separata pentru datoriile la intretinere
altfel nu achit niciun ban
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
elga50, moderator
Pentru a percepe penalitati, asociatia de proprietari are nevoie de un proces verbal al Adunarii Generale, conform caruia s-a luat decizia, prin vot majoritar (daca este convocata 50%+1 din nr proprietarilor, daca este reconvocata 50%+1 din nr proprietarilor prezenti), de a percepe penalitati in cuantum de maxim 0.02% pe zi de intarziere, nu 0.2%. Aceste penalitati sunt calculate incepand cu data procesului verbal, la fiecare 30 de zile(in data afisarii intretinerii). Metoda contabila de stingere a creantelor catre asociatie este FIFO="first in, first out". De exemplu:
-cote aferente lunii iulie 2011 + penalitati aferente iulie 2011 (daca exista procesul verbal de penalitati la acea data)
-cote aferente lunii august 2011 + penalitatile aferente acelei luni, etc...
-pana ajungeti la zi. Sunt perfect constient ca puteti sa va adresati instantei si in cazul in care asociatia nu a depus eforturi pentru recuperarea sumelor, puteti invoca exceptia prescriptiei sumelor mai vechi de 3 ani de zile, dar un proces costa bani(avocat+expertiza contabila), timp, nervi si nu stiu daca se justifica pt 1000 ron.
Doar cotele de intretinere sunt purtatoare de penalitati, nu si penalitatile. Daca administratorul sau contabilul la intocmirea listelor foloseste un soft informatic, atunci acesta repartizeaza automat stingerea creantei conform legislatiei in vigoare. Daca respectivul calculeaza de mana pe un caiet, ar avea nevoie de un desfasurator, sau cunostinte minime de matematica elementara si multa rabdare pentru a face toate calculele.
In concluzie atentie mare la calculul penalitatilor de 0.2% pe zi =72% pe an, ceea ce este de 10 ori peste maximul acceptat de lege comparativ cu 0.02% pe zi =7.2%.
Ideal este sa discutati civilizat cu argumente legale, fara sa escalati intr-un conflict, deoarece din experienta proprie din Bucuresti, persoanele care lucreaza la asociatii de proprietari sunt platite putin si sunt dezinteresate de aspecte legale sau pur contabile si de multe ori fara studii juridice sau economice.
Cu scuzele de rigoare, dar chiar nu mai inteleg nimic
Care este pana la urma coeficientul de calcul al penalitatilor
0,02 % sau 0,2 % ????
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
elga50, moderator
Doamna, v-am dat articolul din legea 230/2007.
Deci procentul maxim admis de lege este 0.2% / zi de intarziere.
Asociatia poate percepe un procent mai mic. Indiferent care este procentul, acesta este mentionat in PV de infiintare a sistemului de penalizare propriu al asociatiei si el poate fi schimbat tot printr-o decizie a comitetului executiv pentru toti restantierii, nu numai pentru o persoana.

Faptul ca dv. conditionati plata datoriei de emiterea unei chitante specifice pentru penalizari, face posibila blocarea colaborarii cu administratorul si conducerea asociatiei.
Vi se poate scrie pe chitanta cu care achitati toata suma ca o parte din aceasta suma, adica suma X, reprezinta penalizari, dar nu chitanta separata care, oricum, nu va serveste la nimic.


@andrei_rosu2
Procentul de 0,2% reprezinta procent de penalizare, nu dobanda, ca sa puteti face comparatie.... Una-i una si-alta-i alta, fiecare cu semnificatia lui.
Daca luati un credit de la banca, acestea incaseaza dobanzi care are semnificatia unui profit atasat unui bun (bani) pe care cineva ti-l imprumuta ca sa-l folosesti, este costul acelui imprumut.
Daca nu-ti platesti ratele, atunci, pe langa dobanda, ti se incaseaza si penalizari. Penalizarea are semnificatia unei penitente pe care orice debitor o plateste pentru nerespectarea conditiilor contractuale.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)