Sa prezentam cum se procedeaza, de regula, atunci cand se vinde un apartament.
In data de 12 mai vine proprietarul la asociatie si solicita adeverinta necesara vanzarii apartamentului.
In data de 12 mai avem afisate listele de plata pentru luna martie pentru ca cele din aprilie se afiseaza abia in 20 mai iar cele pe mai abia in 20 iunie.
Proprieatrul achita ceea ce este afisat adica pe luna martie. Se elibereaza adeverinta in care se arata ca sunt achitate datoriile conform listelor de plata aferente lunii martie cu mentiunea ca pe aprilie se vor afisa la 20 iunie....
Avand in vedere ca la vanzare-cumparare sunt necesare si alte inscrisuri (cadastru, intabulare... ), oamenii se mai gandesc, mai amana cateva zile..., se incheie actele lka nortar in 22 iunie.
Pe 22 iunie noul proprietar, intra in posesia apartamentului (sa spunem ca de drept si de fapt in aceeasi zi) pentru ca asa au incheiat actele.
Ce vina au cei din conducerea asociatiei ca vechiul proprietar a adus la asociatie un index poate incorect in luna martie? Ori poate in luna martie era corect dat pana la perfectarea actelor, in luna iunie a prezentat mereu un index eronat.
Legal noul proprietar are drepturi si obligatii in relatia cu asociatia incepand cu 22 iunie. La data de 22 iunie, noul proprietar preia apartamentul de la vechiul proprietar si trebuie sa-l preia in stare buna, asa cu i s-a prezentat cand au negociat, adica avand peretii curati, usa intreaga, geamurile, instalatia sanitara, electrica, centrala de partament in functiune, aerul conditionat la fel ... pentru ca toare acestea si multe altele au intrat in pretul de cumparare. Cu aceasta ocazie nu cred ca exista vreun cumparator care sa nu verifice indexul de energie electrica, factura la telefonul fix, indexul la gaz... care asa cum stim se factureaza de furnizor la o luna, doua, trei dupa incheierea lunii. Iar uneori pot fi consumuri foarte mari de la ultima factura si pana la vanzare cand inca nu a sosit factura.
De aceea faceam paralele cu indexul apometrului si cineva mai sus nu intelegea. Asa cum noul proprietar innoieste contractele cu furnizorii, mergand la ei cu indexul din ziua aceea si nu cel de acum 1-2-3 luni, ocazie cu care fostul proprietar achita tot, la zi, si abia atunci furnizorul intra in relatie cu noul proprietar prin incheierea contractului, tot asa si la asociatie trebuie mers cu indexul, cu vechiul proprietar sa-si achite toate datoriile... Daca atunci s-ar fi constatat acea diferenta mare de la indexul dat de vechiu proprietar la indexul citit in ziua cumpararii, sigur ca lucrurile se lamureaiu imediat si era clar ca e datoria celui ce vinde care era obligat sa plateasca atunci.
Dar cititi si recititi primul mesaj si o sa vedeti ca abia dupa doua luni de la mutarea in apartament, noul proprietar aconstatat ca are pe lista de plata
apa calda :17 m3 apa rece : 22 m3.
Si acum ar vrea sa verifice, sa regleze, ce, cu cine?
Pe de alta parte trecand peste ceea ce se spune ca ar banui administratorul, eu pot afirma ca un asemenea consum de apa este normal pentru o familie de 2 persoane pentru 2 luni, asa ca nu pot fi sigur ca vechiul proprietar a mintit si consumul poate fi chiar al actualului proprietar.
Alta era situatia si puteam sti cu certitudine cat a consumat fiecare daca la data cumpararii vanzatorul si cumparatorul intocmeau predarea-primirea apartamentului, inclusiv a indexului si mergand impreuna la asociatie se determina consumul clar, corect pana in acea zi.
Intreb doar pentru cei ce inteleg intrebarea: cum ati procedat cu energia electrica, de exemplu. Tot asa ati asteptat factura de la furnizor peste 2-3 luni ori v-ati prezentat cu indexul imediat atunci cand ati cumparat?