Fiecare in parte a spus jumatati de adevar dar au luat-o si pe aratura, in fapt voi incerca sa dau un raspuns complet la aceasta intrebare.
Nu exista situatia sa nu ai datorii chiar daca esti cu plata la zi. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca din momentul afisarii intretinerii si pana vine omul sa ia adeverinta exista o perioada de timp care nu a fost introdusa inca la plata.
Din acest motiv, pentru ca exista aceasta perioada necalculata, atunci in mod obligatoriu administratorul si presedintele care intocmesc si semneaza adeverinta vor completa aceasta cu mentiunea ca in contractul de vanzare cumparare notariatul sa introduca o clauza precum ca "intretinerea corespunzatoare perioadei dintre prima zi necalculata si pana la data vanzarii apartamentului sa fie preluata de cumparator". Acest lucru este mentionat foarte clar la art 19 alin (3) din legea 230:
"Art (3) În cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, înstrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce în contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator."
. In acest fel toata lumea este acoperita. Legiuitorul nu a bagat acest articol de tampit, ci tocmai pentru a proteja administratorul sa nu se trezeasca ca vine cumparatorul si zice pas intretinerea nu este a mea. In momentul cand administratorul si presedintele semneaza o asemenea adeverinta ei trebuie sa ia citirea la apometre si la prima calculare a intretinerii sa introduca apa la plata. Cumparatorul de asemenea pana sa ajunga la notar poate verifica personal apometrele sa-si faca o estimare a datoriei necalculate si sa se inteleaga la notar cu vanzatorul. Dar conditia esentiala este ca adeverinta sa fie intocmita obligatoriu cu clauza de preluare a datoriilor.
In acest caz s-a intamplat exact pe dos, nu a fost respectata legea de catre presedinte si administrator, au semnat o adeverinta prin care in mod eronat au specificat ca nu exista datorii cu toate ca asa cum am aratat exista intotdeauna o perioada necalculata. In aceasta situatie este foarte clar, cumparatorul NU POATE FI OBLIGAT la plata datoriei cumparatorului pentru ca din vina presedintelui si administratorului nu a fost introdusa clauza de preluare a datoriilor.
Mai departe, pentru ca este clar de o eroare materiala in inscrisuri, administratorul si presedintele trebuie sa recupereze pe cale amiabila sau pe orice cale legala datoria de la vanzator, daca il mai gaseste #-o , daca nu sunt buni amandoi de plata pentru ca nu au introdus clauza de preluare a datoriilor.
De asemenea nu este normal nici sa se treaca la cumparator apometrele cu indexurile din momentul in care au intrat in apartament pentru simplul fapt ca cei 40 mc de apa consumati de vanzator au fost platiti de toti locatarii in diferentele de apa iar la reglare trebuie dati banii inapoi locatarilor tot prin diferente, dar daca se ia citirea de la 0 cand vine cumparatorul ar insemna ca nu se mai dau locatarilor banii inapoi, ceea ce nu este corect.
In aceasta situatie presedintele si administratorul au gresit. Au intocmit o adeverinta fara respectarea legii in speta fara solicitarea clauzei de preluare a datoriilor de catre cumparator. Mai mult decat atat au mers cu abuzul mai departe si au cerut bietului om banii pe apa care nu a consumat-o. Chiar daca termenul de 10 zile a trecut, este clar ca este o eroare si nu poate fi lasata asa. Solutia este ca pe cale amiabila cumparatorul sa solicite in scris recalcularea iar daca conducerea asociatiei nu intelege de bunavoie sa fie actionati in instanta. Mergeti la notariatul unde ati facut actele de vanzare/cumparare si solicitati o copie legalizata a adeverintei intocmite de presedinte/administrator si actionati in instanta. Castigul este garantat 100% nimeni nu poate fi obligat sa plateasca fara sa fi consumat, fara sa fi existat o clauza in contract de preluare a datoriilor de catre cumparator...