Minca_Sorin a scris:
.......\"Ce vina au cei din conducerea asociatiei ca vechiul proprietar a adus la asociatie un index poate incorect in luna martie?\" : cum ce vina au,era in atributia mea sa verific contoarele de apa cand domna presedinta a semnat acea declaratie ca nu au nici un fel de datorie???n \"Daca atunci s-ar fi constatat acea diferenta mare de la indexul dat de vechiu proprietar la indexul citit in ziua cumpararii, sigur ca lucrurile se lamureaiu imediat si era clar ca e datoria celui ce vinde care era obligat sa plateasca atunci.\" ............
1. In calitate de presedinta, doamna respectiva avea obligatia sa estimeze costurile pana la data eliberarii adeverintei (avand notiunea cheltuielilor lunare si a faptului ca fostul proprietar nu declara apa consumata) si sa informeze atat vanzatorul cat si cumparatorul asupra faptului ca exista debite neachitate, situatie in care, cei 2 aveau optiunea de a ajunge la un consens.
2. Daca presedinta si administratorul au emis o adeverinta in care afirma ca nu exista debite la data intocmirii inseamna ca asa este si nu are niciun drept sa afirme altceva ulterior emiterii adeverintei - inseamna ca se auto-acuza de declaratii false.
3. Indiferent de situatie, nici presedinta si nici administratorul nu poate modifica indexul declarat de un proprietar decat daca, impreuna cu o comisie, constata ca realitatea este alta, dupa citirea indexului de pe apometre, ori inteleg ca Dvs. ati declarat exact indexul de pe apometre - in acest caz, atitudinea conducerii este un abuz.
In asociatia noastra in care s-au vandut multe apartamente, n-am emis niciodata adeverinte fara costuri estimate la zi, fapt mentionat atat in adeverinta cat si pe chitanta eliberate cumparatorului. Poate ca estimarile au fost subevaluate sau supraevaluate dar diferentele de costuri reale ulterioare au fost foarte mici. Am procedat astfel, de fiecare data, tocmai pentru a fi corecti atat fata de vanzator cat si de cumparator.
Din punctul meu de vedere, ca presedinta si om, as analiza 2 optiuni: 1. sa transmit o contestatie cu confirmare de primire si in functie de raspunsul primit sau neprimit in termenul prevazut de lege, sa initiez o actiune in instanta sau 2. sa achit ce am de achitat conform lista de plata si sa fiu mai atenta pe viitor.
Consecintele celor 2 optiuni sunt simplu de evaluat, o actiune in instanta, fara a avea garantia ca instanta va admite cererea Dvs., poate dura si 12 luni de zile daca nu si mai mult in cazul in care implica si o expertiza contabila a actelor asociatiei din care sa rezulte acel consum pe care asociatia va pretinde ca este al Dvs.... sau, alegeti a 2-a optiune care, ca si costuri (stres + bani) va fi cu mult sub costurile primei optiuni.
L.C.