avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu presedinta asociatiei de proprietari si cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu presedinta asociatiei de proprietari si cu administratora blocului

Buna seara,
Pe data de 2 aprilie 2015 m.am mutat in apartamentul cumparat,am citit apometrele si le.am depus in cutia postala aferenta doamnei administratora.Urmatoarea luna la fel si in iunie s.a afisat intretinerea de plata pe luna aprilie si intru in atributiuni sa platesc eu de acum.problema acum incepe,aveam de plata in jur de 600 de ron(2 pers,ap 2 camere),apa calda :17 m3 apa rece : 22 m3...nu intelegeam de unde,am crezit ca e greseala.Merg de urgenga la administratora si imi spune ca de fapt consumul care l.am dat eu este gresit si l.a sters cu un pix rosu si a trecut altul din noiembrie 2012,pt ca fosta propietara dadea consumul la apa din noiembrie 2012 numai pe 0 si ca daca eu am fost fraier si nu am verificat acum sa platesc.Este normal?Pe data de 2 aprilie era a 2 -a cand intram in apartament. Ce pot face? eu am luat apartamentul prin prima casa si mi.au cerut de la banca o declaratie de la presedinta asociatie ca fosta proprietara nu are nici o datorie fata de asociatia de proprietari,semnata,stampilata...ce pot sa fac????de o luna au inceput sa adauge si penalitati cate 13 ron pe luna. exista vreo solutie??
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:14, 5 Septembrie 2015
@Minca_Sorin

Dv. puteti s-o dati in judecata pe presedinta, ca accesul la justitie e deschis tuturor, dar pe ce motiv?
Ca nu a verificat indecsii apometrelor?
Motivul este pueril:
- nici presedintele asociatiei, nici administratorul nu au in atributii verificarea indecsilor la vanzarea unui apartament. Acesta este un proces intre persoane particulare in care asociatia nu are niciun amestec.
- adeverinta pe care v-a dat-o pentru notar ilustra situatia din contabilitate la data la care v-a fost eliberata.
- dv., ca proprietar, incepand cu data semnarii contractului, aveti responsabilitatea integrala a ceea ce se intampla in apartamentul dv., inclusiv plata intretinerii, indiferent daca apartamentul mai este locuit de fostii proprietari sau nu mai este locuit deloc.

Daca ati fi avut minima prevedere de a citi si a preda indecsii de apa in momentul cand ati devenit proprietar, consumul in plus pe care il banuiti ar fi fost pus pe ultima lista a lunii in care a locuit vechiul proprietar si i s-ar fi putut compensa din fondul de rulment.
Daca nu avea fond de rulment, atunci trebuia sa luati legatura cu administratorul, inainte de a merge la notar, sa va faca o estimare a cotei de intretinere si i-ati fi oprit aceasta suma din banii pe care i-ati platit pe apartament, cota de intretinere pe care ati fi achitat-o dv. in caz ca fostul proprietar disparea fara urma.

N-ati facut nimic din toate acestea si acum sunteti bun de plata.
Renuntati la ideea cu datul in judecata, ca nu aveti nicio sansa.
E şi vina dvs., dar vina e şi a Administratorului, cel puţin pentru faptul că nu a atenţionat măcar pe noul proprietar că trebuie să verifice orice este contor, pentru a porni cu acele valori scăzându-le pe cele ale fostului proprietar, aşa cum se face la ENEL când schimbi contorul.
Era o minimă atribuţie a acelui Administrator - ce conta câteva minute să meargă chiar la acel apartament, să clarifice orice problemă, pentru a nu fi probleme ulterioare de tipul celei de mai sus ?
Aşa este, un proces în cazul ăsta e cam greu să aibă sorţi de izbândă, poate dura şi un an şi tot nu se clarifică situaţia. Dar încercaţi, poate aşa veţi face ceva măcar să recuperaţi sumele în plus de la fostul proprietar ... că doar el poate să plătească ce a consumat !
Doar nu a consumat Administratorul. Vina lui e că nici măcar n-a atenţionat pe noul proprietar ... asta e dacă stai pe scaun să-ţi vină un salariu bunicel, fără eforturi.
Minca_Sorin a scris:

.......\"Ce vina au cei din conducerea asociatiei ca vechiul proprietar a adus la asociatie un index poate incorect in luna martie?\" : cum ce vina au,era in atributia mea sa verific contoarele de apa cand domna presedinta a semnat acea declaratie ca nu au nici un fel de datorie???n \"Daca atunci s-ar fi constatat acea diferenta mare de la indexul dat de vechiu proprietar la indexul citit in ziua cumpararii, sigur ca lucrurile se lamureaiu imediat si era clar ca e datoria celui ce vinde care era obligat sa plateasca atunci.\" ............


1. In calitate de presedinta, doamna respectiva avea obligatia sa estimeze costurile pana la data eliberarii adeverintei (avand notiunea cheltuielilor lunare si a faptului ca fostul proprietar nu declara apa consumata) si sa informeze atat vanzatorul cat si cumparatorul asupra faptului ca exista debite neachitate, situatie in care, cei 2 aveau optiunea de a ajunge la un consens.

2. Daca presedinta si administratorul au emis o adeverinta in care afirma ca nu exista debite la data intocmirii inseamna ca asa este si nu are niciun drept sa afirme altceva ulterior emiterii adeverintei - inseamna ca se auto-acuza de declaratii false.

3. Indiferent de situatie, nici presedinta si nici administratorul nu poate modifica indexul declarat de un proprietar decat daca, impreuna cu o comisie, constata ca realitatea este alta, dupa citirea indexului de pe apometre, ori inteleg ca Dvs. ati declarat exact indexul de pe apometre - in acest caz, atitudinea conducerii este un abuz.

In asociatia noastra in care s-au vandut multe apartamente, n-am emis niciodata adeverinte fara costuri estimate la zi, fapt mentionat atat in adeverinta cat si pe chitanta eliberate cumparatorului. Poate ca estimarile au fost subevaluate sau supraevaluate dar diferentele de costuri reale ulterioare au fost foarte mici. Am procedat astfel, de fiecare data, tocmai pentru a fi corecti atat fata de vanzator cat si de cumparator.

Din punctul meu de vedere, ca presedinta si om, as analiza 2 optiuni: 1. sa transmit o contestatie cu confirmare de primire si in functie de raspunsul primit sau neprimit in termenul prevazut de lege, sa initiez o actiune in instanta sau 2. sa achit ce am de achitat conform lista de plata si sa fiu mai atenta pe viitor.
Consecintele celor 2 optiuni sunt simplu de evaluat, o actiune in instanta, fara a avea garantia ca instanta va admite cererea Dvs., poate dura si 12 luni de zile daca nu si mai mult in cazul in care implica si o expertiza contabila a actelor asociatiei din care sa rezulte acel consum pe care asociatia va pretinde ca este al Dvs.... sau, alegeti a 2-a optiune care, ca si costuri (stres + bani) va fi cu mult sub costurile primei optiuni.
L.C.
Doamna Laura,

Sunteti in eroare! Imi pare rau sa va spun.
1. Poate ca noul proprietar nici n-a dat pe la asociatie sa stea de vorba cu cineva. La mine in bloc s-au vandut in ultimele 4 luni 5 garsoniere. La niciuna din aceste vanzari nu am vazut noul proprietar la fata decat dupa ce vanzarea se facuse, iar la 2 din ele nici acum n-au venit sa se prezinte, desi le-am trimis vorba prin fostul proprietar.

2. In adeverinta putem scrie orice, important este sa ia la cunostinta si noul proprietar.
Dar daca adeverinta este in mana vechiului proprietar, apoi o inmaneaza notarului, iar acesta nu il instiinteaza pe noul proprietar de obligatiile care ii revin, asta nu mai e vina conducerii asociatiei.

Si in niciun caz nu este treaba mea ca administrator sa pastoresc contractele de vanzare-cumparare din bloc, sa am eu grija declararii indecsilor de apa in locul noului proprietar.
Este interesul lui sa porneasca de la indexul real.
Plus ca nici administratorul, nici presedintele nu au facut o conventie cu vanzatorii si cumparatorii de apartamente. Aceea este o actiune civila in care contributia asociatiei consta numai a informa notarul ca la momentul eliberarii adeverintei plata este facuta la zi (sau in avans), deci ca nu sunt datorii.... sau ca sunt datorii in suma de .... N lei, pe care notarul are datoria sa o consemneze in actul de vanzare-cumparare cu acceptul cumparatorului de a si-o asuma. Atat si nimic mai mult.

A verifica indecsii apometrelor care sunt parte individuala a proprietatii e ca si cum vechiul proprietar te-ar chema pe tine, administrator sau presedinte, si a-ti preda apartamentul ca tu sa te pui chezas in fata cumparatorului asupra inventarului.....

Doamna Elena,

Nu am mai vorbit de ceva vreme, ma straduiesc sa nu fiu offtopic si daca am gresit cu ceva, cele de mai sus si de mai jos nu sunt justificari ci doar exprimarea a ceea ce consider eu ca e necesar sa fie facut...

Aici pe forum, cu ajutorul Dvs. si a multora dintre membri, am invatat sa pastoresc o asociatie, imi cunoasteti povestea si este posibil sa fiu in eroare deseori. Tot aici am invatat ca transparenta si un detaliu in plus fac o mare diferenta in comunicarea cu oamenii, atunci cand evident, acestia pun intrebari sau verifica avizierul si listele de plata.
N-am considerat nciodata ca este un efort prea mare sa ma asigur ca ceea ce declar, verific, intocmesc si semnez corespunde realitatii, punandu-ma astfel la adapost de orice tip de problema din acel punct de vedere.

In situatia discutata aici, presedinta nu avea niciun temei legal sa calculeze noului proprietar o cantitate de apa din 2012 incoace... acest lucru mi se pare cel putin ilegal si indiferent ca ma cauta sau nu,noul proprietar care cumpara, am datoria sa inchei socotelile pe zero cu fostul proprietar mai ales ca elberez o adeverinta - un act oficial.

De asemenea, daca noul proprietar a comunicat indexul citit pe apometre si am dubii in privinta lor, merg personal sa le citesc pentru ca apoi sa pot imputa o eroare de X mc de apa neachitati anterior, dar in nici-un caz, daca am eliberat adeverinta pe zero debite, nu voi pune in carca noului proprietar o gestionare anterioara deficitara...

"Conventia" cu cumparatorii si vanzatorii este o situatie din care fiecare parte trebuie sa obtine claritatea faptelor, costurilor si in final linistea tuturor ca lucrurile nu au fost nici inregistrate eronat, nici masluite in defavoarea unuia sau altuia.... in orice caz, necesitatea de a nu crea probleme trebuie sa primeze desi aceasta nu este legiferata decat de bunavointa de a face orice efort necesar pentru ca lucrurile sa functioneze bine pentru toata lumea...

Sa auzim numai de bine, week-end placut tuturor!
L.C.

Alte discuții în legătură

Datorie la intretinere de la proprietarul vechi! rusucat rusucat Buna ziua, Ma numesc Rusu Constantin, sunt din Piatra Neamt si va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune: Acum 2 luni am achizitionat prin Prima Casa un ... (vezi toată discuția)
Restante fost proprietar KinDreD KinDreD Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o \"restanta\" de 356 de m3 apa rece. Cel mai ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere proprietar anterior danv74 danv74 Am cumparat recent un apt in Iasi, prin credit. Fostul proprietar a primit de la asociatia de proprietari o adeverinta ca nu are datorii la asociatie (aceasta ... (vezi toată discuția)